Женско царство – обществото, в което мъжете не командват парада

Племето Мосуо - живот без брак, без бащи, без ограничения...?
19 юли 2018 20:00,
29

Виж други галерии »

Представете си общество, в което няма бащи, няма брак (няма и разводи) и сложни семейни отношения не съществуват. Място, в което жените са начело, всичко следва кръвната линия на майката. Най-възрастната жена в къщата е главата на семейството, на мъжете се гледа почти само и единствено като на донори на сперма, но имат минимално участие в отглеждането на децата.

Още по темата

Звучи добре, феминистко, идеалистично, особено в предимно консервативни патриархални общества, които за жалост все още съществуват и то предимно в мюсюлманския свят. Но колкото и идеално да звучи това, колко дълго може да продължи?

Тази утопия (или антиутопия, в зависимост от гледната точка) в действителност съществува и то от дълги години.

В югозападната част на Китай, в източното подножие на Хималаите съществува древно будистко племе, наречено Мосуо. Хората там, за изненада на повечето съвременни общества, живеят по доста модерен начин – жените са третирани като равни, дори често и като превъзхождащи мъжете, имат по колкото сексуални партньори, пожелаят и никой не ги съди.

За племето разбира и Чо Уайонг, успешен корпоративен адвокат от Сингапур, която напуска работата си през 2006 г. и започва да пътува.

"Израснала съм в свят, в който мъжете са начело. Много съм се карала с баща си – той беше силен алфа мъжкар от едно силно патриархално общество. Никога не съм се чувствала на мястото си, винаги съм била феминист и племето Мосуо изглеждаше много интересно и вдъхновяващо", споделя жената пред The Guardian.

Така се отправя към това странно и ново за нея място, където бързо създава много приятелства.

Децата в племето принадлежат единствено на майките си, и се отглеждат от жените в къщата. Биологичните им бащи не живеят с тях. За туристите жените в Мосуо са "самотни майки", но те не го виждат така.

За тях бракът е немислим, а децата нямат бащи, защото обществото им не го изискват. В Мосуо съществува нещо, наречено "плаващ брак". Това са леки нощни закачки с любовници, наречени "аксиа". По време на "ритуала" шапката на мъжа е закачена на дръжката на вратата, което е сигнал за останалите мъже. "Плаващите бракове" могат да варират от еднократни забежки до съвсем редовни и дълготрайни взаимоотношения, които да доведат до бременност.

Двойките, обаче, никога не заживяват заедно и не се вричат във вярност със заветното "Да"

Мъжете от "аксиа" са просто средство за удоволствие, което да разсее жените от ритъма на ежедневието. Освен това, на тях се гледа като на потенциални донори на сперма.

В Мосуо жените имат право на собственост, обработват аграрните си култури, грижат се за дома – готвят, чистят, отглеждат децата. Мъжете се използват за оране, строителство, клане на животни. Ако главата на къщата позволи, те могат да участват и в някои семейни решения.

Жените в племето често не знаят кой е бащата на детето им. Въпреки че мъжете нямат никаква бащински задължения, все пак те носят някаква отговорност като чичовци в собствените си семейства. Грижат се за децата на сестрите си, за своите братя и сестри.

Бракът в племето не съществува като институция и единствената причина за мъжете и жените да търсят някакво подобие на връзка е любовта, приятната компания. В такъв случай, ако "златните дни" си отидат и чувствата охладнеят, няма нужда двойката да остава заедно заради децата, обществото или финансови причини.

В Мосуо една жена е пълноценна, когато има дете. Няма право да не иска да бъде майка. Ако не може да забременее, вариантът е формално да осинови едно от децата на някой от семейството. 

В очите на Запада това е тъмната част от живота в Мосуо. В общество, в което жените имат пълна свобода, еманципирани са, единствената им съдба е възпроизводството и това да бъдат майки.

Нещата започват да се променят, след като в началото на 90-те години на миналия век много туристи започват да пристигат в страната. Открили се възможности за работа, пътувания и така животът в Мосуо постепенно става все по-тесен и остарял за младите. Западната култура внесла някои нови практики в племето – някои жени създали свои собствени семейства, живеят в свой дом, заедно с децата и мъжа си. Част от хората в племето дори напускат обществото.

Мосуо е общество в преход, част от държава, която се променя с изключително голяма скорост. В Китай голяма част от жените се борят с дискриминацията и феминисткото движение все повече се надига. В Китай все още на неомъжените жени се гледа като на "остатък".

Младите хора в Мосуо чертаят по-различен път за себе си от своите родители и прегръщат западния начин на живот. Някои смятат, че до 30 години културата на Мосуо ще загине, други пък са на обратното мнение.

Дали това ще се случи, тепърва ще разберем. Факт е, обаче, че начинът на живот в племето е десетилетия напред в някои отношения, но въпреки това има твърде спорни практики и има какво да взаимства от съвременните западни общества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом в това обществото мъжете не са оплакват,приели са това положение,не вдигат бунтове да променят нещата,явно им харесва.
22
1
 
2
 
! Отговори
Да попитам преди 5 години
А сега чакайте раждаемост!
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човечеството е излязло от родовообщинния строй и е започнало да се развива когато е излязло от матриархата. Тогава са започнали да се образуват държави, държавни структури, органи, наука, медицина и т.н. Всичко, което чоевечеството е постигнало, се дължи на това, че сме излезли от матриархата. А сме излезли от матриархата след първата война. Първата война е показала кой колко струва и какво може.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И както се вижда добре са се развили, водени от феминизма ;)))
19
3
 
12
 
! Отговори
:-) преди 5 години
До 18 и 19По принцип и матриархатът, и патриархатът си имат своите плюсове и минуси за двата пола. Това, което искат феминистките, е да командорят, както при матриархата, но да прехвърлят всички негативи на мъжа. Също така идеализират матриархата, а сатанизират патриархата. Както си личи от статията, не всичко е цветя и рози при матриархата.
18
0
 
6
 
! Отговори
не ви разбирам преди 5 години
Този дето е убеден че жената избира си е готов за матриархата, както и другия дето има две деца от две различни жени и сега ходи по ескорти. Какво се тръшкате, като вие си го просите сами.
17
7
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Ако се окъпят и обезкосмят ,може и аз да им даря генетичния си материал хахахаха ;) !!!
16
3
 
3
 
! Отговори
:-) преди 5 години
До 14Собствеността е била колективна при матриархата и полигамията и полиандрията постепенно преминават в моногамни бракове. При патриархата се обособява частната собственост, а семейството се отделя от рода.
15
7
 
9
 
! Отговори
:-) преди 5 години
До 12 Да, ама етруските са изчезнали. Това й е проблемът на еманципацията, че раждаемостта пада под необходимите нива за поддържане на числеността на общността.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рай същинскиЯсно е,че жената държи и притежава собствеността,взема решенията,а мъжете се използват за тежка работа.Те са по силни физически и е нормално.Чети "В Мосуо жените имат право на собственост, обработват аграрните си култури, грижат се за дома готвят, чистят, отглеждат децата. Мъжете се използват за оране, строителство, клане на животни. Ако главата на къщата позволи, те могат да участват и в някои семейни решения."
13
6
 
11
 
! Отговори
Рай същински преди 5 години
Значи, цял ден копаеш на нивата, връщаш се да гледаш децата, бащата няма задължения, и ги отглеждаш заедно с други жени, и се сменят често партньорите, децата не знаят кой е баща им. Като изключим копаенето на нивата, тази еманципация е налична във всеки катун, ама нейсе
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42Ти пък ако си мислиш,че ние европейците сме били по-различни,прочети за етруските,те са живяли по същия начин и жените им също са били напълно свободни и независими,но това не е попречило на етруските да стоят в основата на устройството,науката и строежите на Рим.Акведукта в Рим е етруски например и много други забележителни неща.Да не говорим за тракийските мистерии и оргии.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме им в Масуо какво са в очите на Запада.А запада интересува ли как изглежда в техните очи?Така са се устроили така си живеят,защо всички трябва да живеят по "западно".
10
9
 
5
 
! Отговори
42 преди 5 години
Все неща характерни за езичеството. И хора и деца родени като животни от разврат. Да се родиш мъж там е нещастие за цял живот. Ще бъдеш третиран като нерез или коч.
9
3
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Европейската цивилизация създадена от Белите Мъже, няма нищо общо с робство, това което Европейският Съюз ни налага е робство и е далеч от Европейската Цивилизация!! Затова се чувстваш поробен/a...
8
0
 
6
 
! Отговори
:-) преди 5 години
До 7Тц, най-напред е имало първобитен строй, след това матриархат, а после патриархат. Това според маркситката концепция. В бъдещето, а дори и в сега го има, ще съществува съжителството без брак.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :-)Съжелявам,но не четох някъде да е имало период на "дивачество",може би имаш в предвид каменната ера,незнам.Но през каменната ера е съществувал матриархат.
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе и Тръмп е прав, колкото и да руски агент.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 3Тези индивиди,както ги наричаш "с нисък коефициент на интелигентност",са много по-свободни и щастливи от налагането на ограничения и рамки в цивилизования свят,бъди сигурен в това.Те живеят просто,но щастливо,нямат амбиции да заробват други народи,тяхната амбиция е да произведат храна и се нахранят с което не вредят никому.
4
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 5 години
До 2Грешиш, най-напред е било дивaчеството, доколкото тогава е имало някаква организация.