Знаете ли, че... Жените се нуждаят от повече сън?

Разликата в нуждите от сън идва не само от възрастта, но и от пола
28 юли 2018 13:11, Михаела Лазарова
8
Знаете ли, че... Жените се нуждаят от повече сън?
Снимка: unsplash

Средностатистически хората имат нужда от 7-8 часа сън. Съществува разлика в нуждата от почивка през нощта в различните периоди от живота.

Тийнейджърите спят по 10-12 часа, малките деца дори повече, докато с напредване на възрастта нуждата от сън намалява.

Какво прави мозъкът по време на сън?

Оказва се, че разликата в нуждите от сън идва не само от възрастта, но и от пола.

Американско изследване на National Sleep Foundation констатира, че жените се нуждаят от 20 минути повече сън. И не, това не се дължи на факта, че дамите са по-мързеливи от мъжете. Има научно обосновани причини за тази функционална разлика във физиологията на мъжете и жените.

1. Жените използват повече умствена енергия.

Жените са перфектни мултитаскъри. Те умеят да мислят за няколко неща едновременно, докато вършат съвсем различно, трето нещо. Те са по-емоционални същества, по-емпатични и чувствителни, заради което хабят много повече психологическа енергия от мъжете.

2. По-лек сън.

Друга причина за женската необходимост от повече сън е фактът, че жените спят по-леко от мъжете. Не толкова дълбокият сън при нежната половина от човечеството предполага и нуждата от по-дълготрайна почивка на мозъка. Според изследвания на National Sleep Foundation, 63% от жените спят по-леко, чуват всякакви шумове през нощта и страдат от инсомния.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
ала бала ница преди 5 години
и като одъртеят, ще почнат да натякват, че са си проспали младините
5
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Котарачки...
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито използват повече умствена енергия, нито се нуждаят от повече сън. Пак сексистки статии. Всемете си оправете сексистките политики! Обществото слага жените на чиновнически длъжности и в България те са доказано некадърни и корумпирани. А ги слагат на тея длъжности, поннеже за друго не стават. По едно време и в бойните поделениоя взегха да ги слагат на мястото на мъжете и това накара и малкото останали специалисти в армията да напуснат, понеже вършеха и тяхната работа, а им плащаха малко!
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо нека спи.Сънят е здраве и удоволствие.Като някой не се е наспал не е човек цял ден.Дядо ми спеше по 13-14 часа на ден.Изкара 100 години.Дори и акулите спят.Понякога дори сънуват кошмари или имат мокри сънища.Като ми кажат-стандартно 7,8 часа.. Ми те и седалките на европейските автомобили са "стандартни" ама са правени за хора 160 високи.Стандартите са отживелица.Трябва поне 10-12 часа да се спи.
2
1
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Мдааам и от повече Охо Бохо;))))
1
8
 
15
 
! Отговори
Айде де! преди 5 години
Ако я оставиш да спи като пор и веднага ще те квалифицира като импотентен! Няма да стане!