Всяко раждане състарява от половин година до две

Ранната бременност по-бързо увеличава възрастта на жената
30 юли 2018 15:07,
43
Всяко раждане състарява от половин година до две
Снимка: Pixabay

Като се навъртят годините, обикновено съжаляваме, ако сме останали с едно или с две деца. Учени от Северозападния университет в САЩ обаче твърдят, че многото наследници се отразяват зле на жената.

Наблюдават се признаци на ускорено клетъчно стареене при многодетните майки, съобщи Лента, цитирана от БТА. Резултатите от изследването се базира на около 1000 филипинки на възраст между 20 и 22 години.

Сто и две жени имали по две деца, 28 - по 3, докато 507 участнички никога не са били бременни, а останалите имали по едно дете. У участничките били изследвани биологични маркери на стареенето, като дължината на теломерите и епигенетичната възраст, т.е. количеството епигенетични изменения, които обикновено се увеличават с годините.

Оказало се, че всяко раждане на дете предизвиква клетъчни изменения, които се равняват на стареене със средно 0,5-2 години. Теломерите "остарели" с 0,34-3,67 години, а епигенетичната възраст се увеличила с 0,29-0,63 години.

При това ранната бременност оказва по-силно въздействие върху съкращаването на теломерите у жените, които забременели в тийнейджърска възраст.

Учените отбелязват, че по време на бременността епигенетичният статус на клетките не показва признаци на стареене. Това навежда на мисълта за съществуване на имунологични и физиологични промени при развитието на плода, които включват повишаване нивото на естрогена и изменения в състава на имунните клетки.

Естрогенът може да намали нивото на окислителния стрес и да защити теломерите от увреждания. Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието на статията е световноизвестна феминистка концепция която е пълна лъжа и заблуда ;))) Наред с ВСЯКА ДРУГА ФЕМИНИСТКА КОНЦЕПЦИЯ ;)))
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тея феминистки статии! Едната ми прабаба е със 7 деца и почина на 93. Другата ми с 5 и почина на 82. Едната ми баба ми е с 1 и почина на 70. Другата с 3 и почина на 78. Майка ми е с 2 и почина на 63. Спрете с тея феминистки измислици! Раждането обновява хормоналната система на жената! Това и печели години! Разбира се, ако ражда в нормална възраст. Ако ражда на 40 вече и вреди. Ако първото и раждсане е над 25 години също и вреди. И с всяко следващо е по - лошо.
31
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че жената е по-широка след раждането е мит.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със забременява нето на жената настъпват физиологични промени в нейния организъм и тяло. На 360 градуса. Организма става на жена. Жената има вътрешен и външен таз. Когато роди вътрешния таз се разширява с раждането до 10 см. След това се прибира. Кожата наа жените е еластична.Таза се прибира във времето. Корема също. Някои жени са раждали, но имат невероятен корем.Нямат стрии.Всипко е кожа, това колко е стегнато било тялото на жената преди да забременее и какво яде про време и след бременността.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще се състарява? Идва месечния цикъл на жената за да изхвърли мръсната кръв от утробата си. За да настъпи зачеването на бебе.За това бебенцата са чисти създания. Кожата им е напоена с онзи чист бебешки аромат. Който те кара да го гушкаш и целуваш. Това прави жената преродена и два пъти по млада. Някои се смачкват стават 100 кила мъжа започва да ходи по стегнати жени и дупета. Тя си е с бебето. Няма време за прелюбодеяние. Но той..., със сигурност.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми е имала 11 раждания(не се чудете, говоря за началото на миналият век). 7 от тях остаряха.4 от тях умрели при различна възраст или при раждането.Тя почина на 89г.Тя ми казваше,че когато приели евакуирани софиянци заради бомбардировките(ВСВ)"гражданието" и обяснили че като отвори 2 прозореца в къщата създава течение и ще настине.От тогава започнала да настива.Можеби затова не е остаряла бързо.Не е чела тази статия.
27
0
 
5
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Някъде пишеше за 28 годишна Баба! Родила на 14 г.и дъщеря и на 14 г.родила...та такива до 60 са пра пра баби!
26
5
 
6
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Раждането спомага за бърза смяна на кръвта и подмладяване на организма но отглежданеглто на болнави или капризни деца състарява..плачещи много през ноща и без доспиване...а отделно и кризата за пари състарява жената. Знам жени раждали по 6 или 8 деца и починали около 90 годишни.Отделно са тези от индийско. .африканските ..гени.те раждат прекалено млади и на 50 год.може да са прабаби...и изглеждат и такива...
25
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Състарява отглеждането на деца във вредна среда, раждането на деца е здравословно!
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето като родят и после се превръщат в ***-майки, вие ми говорите за състаряване с година-две...
23
8
 
18
 
! Отговори
Верно ли бееее, преди 5 години
я стига глупости сте писали, жените навремето са раждали по 7-8 деца, и са живели до 90-100г. Къде ги намирате тези глупости да ги преписвате не знам.
22
3
 
27
 
! Отговори
българин родом преди 5 години
Прабаба ми е родила 13 деца, както повечето от нейното поколение. Почина на 90 г., без здравни застраховки, клинични пътеки и без да е чела...безсмислени статии и теории. Цял живот е постила.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кое колко скъсява живота, но и двамата ми дядовци се споминаха 5-10 години преди бабите .
20
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е абсолютна пар-тен-ка!
19
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен си е до ген. Ежедневно виждам млади жени, които изглаждат ужасно, а полагат големи усилия. Същевременно по-възрастни от тях изглеждат прекрасно. Не мисля, че има нещо общо с раждания и др. подобни глупости.
18
15
 
32
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Тази "публикация" платена реклама на Джордж Сорoc c цел саботиране раждаемостта на белите християни ли е? На такава прилича. И не, разждането не само, че не състарява жената, напротив, подмладява я и я прави по-здрава и хубава. Нераждалите жени доста често имат гинекологични проблеми, които раждалите нямат. Сopocoидите пък нямат почивен ден!
17
6
 
29
 
! Отговори
а преди 5 години
Помня прабаба ми.Може би беше раждана някъде към 1895-та.Беше раждала 13 пъти, 4 оцелели деца, едно от тях баба ми.Селска жена беше, подозирам, че ги е раждала на къра.Почина на 93г. Ама не беше филипинка.Ако не беше раждала щеше да изкара до 110.
16
7
 
22
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Резултатите от изследването се базира на около 1000 филипинки на възраст между 20 и 22 години.Многодетни майки??Альоууу във Филипините масова ли е практиката на 20 години да си с три деца?
15
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медийте станаха агит пунктове за дебилизация на хората.
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за глупости. Някой е взел пари за да напише едно голямо нищо. Света е полудял.