Безопасни ли са боите за татусите? Нужни ли са регулации?

Татуистът Цветан Иванов пред Bulgaria ON AIR
6 авг 2018 18:00, Анисия Иванова
19

Татуирането е традиция, датираща от древността, която е възродена в съвремието, когато 12% от европейците украсяват с рисунки тялото си и ежегодно броят на желаещите се увеличава.

В момента все още няма единен стандарт за татуиране, но намеренията на Брюксел са да се регулира дейността. По темата в "България сутрин" се изказа татуистът Цветан Иванов.

Още по темата

"Всяка боя е различна като съдържание, от РИОКОЗ държат да има етикет на български с точното съдържание. Има основни производители на бои, които държат топ ниво, а повечето татуисти работят с такива бои. Има забранени бои, с които не работим", каза тату майсторът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Цветан Иванов обясни, че боите за татуиране са предназначени единствено и само за татуировки.

"Преди 20 години ретро татуистите са татуирали с боя от книжарниците, но това вече не е така", добави той.

Татуистът поясни, че от практиката му най-големият риск е алергия - сърбеж и леко подуване, което отминава, както и че всяка боя, с която работят колегите му има сертификат, одобрен от РИОКОЗ.

Дали промените ще влязат в сила, ще разберем до края на годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като маркирани животни са. Добре е да ги облагат с данък
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Определено са опасни, трябва да се забранят изцяло.Грозна работа, осакатено човешко тяло, настръхвам като го видя.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Такива нашарени са ми ясни, това са наркомани и престъпници, деградирали типове"Всъщност татуирането се прави за привличане на внимание. Хора с комплекси, които се чувстват нуждаещи от повърхностна декорация. Познавам маса и нататуирани, и много малко от тях са наркомани и престъпници.
14
6
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Татуирането е белег за принадлежност към общност в миналото /етническа, религиозна и т.н./, или за собственост на някого /роб, пленник, *** и т.н./ Защо се татуират сега - донякъде по същите причини където има нужда. В останалите случаи според мен поради хлопащи дъски - еуфорични състояния, лека шизофрения, маргинализация, болезнена нужда да те забележат. Другите хора не правят така. Ако имаше природна нужда да сме шарени, то ние щяхме да се раждаме такива, а не е така.
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видя ли човек с татуировка и веднага го отписвам и не го броя за човек и стоя далече от такъв тип. Такива нашарени са ми ясни, това са наркомани и престъпници, деградирали типове.
12
4
 
8
 
! Отговори
иван преди 5 години
Не е по темата, но татуировките служат за отделяне , разграничаване на хората на отделни категории. На какви, е повече от очевидно.
11
7
 
1
 
! Отговори
Порно преди 5 години
С времето татуса избледнява независимо колко е качествена боята , някои си татуират нова върху старата , също в някой държави каталозите с татуировки са забранени .....
10
5
 
10
 
! Отговори
Утайка преди 5 години
Смятайте след 10 години ще е пълно с разни лелки и чичаци с размазани петна на видими места, блях. И колко смешно ще бъде, хахах!
9
6
 
10
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Толкова ли няма какво друго да се регулира в тая *** че стигнахте до татуировките , ба мама ви недна
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видя някой като великденско яйце . Вие убивате ,важни точки от тялото ,като се татуирате. Важни точки за бъдещата медицинска практика , както и за акупунктра с лечебни свойства
7
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Трябва регулация. Особена на татуираните. За да не се размножават. А на боичките може да се сложи акциз
6
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
я потърсете в гугъл:огито черпи таутировкада видите за кво иде реч и къде е истината!
5
3
 
18
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Боите са опасни и за това трябва да се питат не тези, които от това печелят а лекари алерголози, и по кожни и инфекционни заболявания.Алергията е най-малкия проблем който може да се тества още преди татуировките, но има друг основен проблем, който НИКОЙ "татуист" или друг дървен философ не може да обори...Това е нарушаването на естествената вентилация на кожата, кислородо и топлообмена. Една малка татуировка може да е красива, но обширните на цели ръце, крака и гърбове са много рискови
4
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"АКО някой държи да го назначат на работа, НЯМА да се изписва."Интересно. Аз съм директор(ИТ) и имам тауировки - двете ръце и гърба. Като сложа ризата и не ми личи. Никога не съм имал проблем с това. Не парадирам с тях, но не ги и крия в абсолютна тайна. Предложенията за работа валят и в момента, въпреки че не си търся работа. Но с такова отношение, като твоето(нагло, неаргументирано и крайно), мислиш ли че някой ще вземе ТЕБ на работа? Освен на някаква ниска позция: работяга?
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студио за татуировки е със същата регулация, като лекарски кабинет - трябват машини за стерилизация, хигиена, еднократни пособия... Така че, регулацията я има от години и е брутална. Промяната едва ли ще е към добро.
2
18
 
11
 
! Отговори
Татуировките и хора преди 5 години
с такива са ОТВРАТИТЕЛНИ.АКО някой държи да го назначат на работа, НЯМА да се изписва.Просташко е. А и не назначават никъде с татуировки . освен батки, биячи, мафиоти. Разбира се с един поглед.
1
4
 
28
 
! Отговори
Историята преди 5 години
Татуирането никога не е било традиция сред народите от балканския полуостров. За викинги, келти - да. Както се казва - О времена, о нрави!