Книги, килими... Какво никога да не съхраняваме в мазе?

Във всеки дом има ненужни вещи, които обаче не изхвърляме
15 авг 2018 09:30, Илияна Николова
10
Книги, килими... Какво никога да не съхраняваме в мазе?
Снимка: Pixabay

Във всеки дом има ненужни вещи, които обаче не изхвърляме, а държим поради ред причини – сантименталност, спомени, евентуална употреба някога в бъдещето. Къде най-често складираме тези предмети? В мазето, на тавана или в гаража, разбира се. 

Преди да започнете да трупате своите вещи в мазето обаче, трябва да знаете, че не всичко е подходящо за съхранение в подобни помещения.
 
Кои са предметите, които не трябва да държите в мазето и защо?
 
Играчки 
 
Любимите играчки на децата ви вече са излезли от употреба, но ви е жал да ги изхвърлите, защото са свързани с ценни моменти. Складирайте ги обаче на друго място, защото в мазето могат да хванат мухъл, насекоми, ларви и други алергени и потенциални носители на инфекции. Тоест, ако смятате тези играчки да бъдат употребявани отново от бъдещото ви дете или други близки деца, по-добре не ги дръжте там.
 
Книги 
 
Сърце не ви дава да изхвърлите старите си книги. Пък и мечтаете някога внуците ви да ги отворят и да прочетат онова, което някога ви е вълнувало. Чудесно, но мястото им не е в мазето. В студени и влажни места като мазето се събират много насекоми, гъгрици и ларви, които увреждат хартията на вашите книги. Ако насекомите не го направят, то мухълът със сигурност ще успее.
 
Мокети, килими, черги 
 
Дори да навиете на руло неизползваните килими, те ще станат неизползваеми, ако ги съхранявате задълго в мазето. Те ще абсорбират всички неприятни миризми в непроветривото помещение, ще хванат плесени и мухъл, ще завъдят многократно повече насекоми и акари, отколкото ако биха били в дома ви. Изобщо, ако искате да съсипете постелките си, дръжте ги в мазето.
 
Дърва за огрев 
 
Ясно е, че няма как да ги държите в хола си. Най-често използваното място за съхранение на дърва за огрев е мазето. Лошото е обаче, че влагата там може да съсипе голяма част от дървения материал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а портрети на Сталин и Тато, както и червени байрачета можем ли да съхраняваме в мазето?
7
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ще взема да го продам туй мазе...
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Професор ТюхчефАко това е било в България, бих искал да знам, когато имате свободен апартамент. Обещавам, че ще се държа на ниво, ще спазвам нормите, над които се съгласяваме и че ще допринасям с труд и финанси.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КоментаторДам ... личи ти.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"евентуална употреба някога в бъдещето" =/= "ненужни вещи", па камо ли дърва.Най-добрият вариант е да изолирате мазето, да запушите дупките и да вземете един обезвлажнител.
3
2
 
11
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Един познат си стъкна една кръчмичка в мазето, с ламперия , две пейки и хубава маса, но преди всичко я измаза с някакъв противовлагов разтвор, един одушник на "прозореца" и един автоматичен влагоуловител - що вино изпихме , и няколко пъти и спахме . Уловката е че е една кооперация от 8 съседа и се разбират, изчистиха мазите, измазаха, периодоично слагат отрова да не плъзнат плъхове , гледат си 2-3 котки , смениха общата врата, не крадат крушките ...
2
1
 
12
 
! Отговори
месара преди 5 години
и за такива статии, някои получават пари!
1
3
 
17
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Какви книги? Българинът не чете и стои ***. Книгите са за еснафска красота в библиотеката заедно с неизползвани свервизи и други кристалчета и ванички и ***.