Може ли човек да е щастлив и без партньор?

Вижте митове, че необвързаните са по-нещастни
22 авг 2018 23:00, Екип на Tialoto.bg
76
Може ли човек да е щастлив и без партньор?
Снимка: pexels.com

Ние непрекъснато сме принудени да вярваме, че поддържането на постоянни и здрави отношения е ключът към щастливия живот. Дали обаче хората, които съзнателно избират живот без партньор, са по-нещастни от тези, които споделят домовете си с такъв? Социологът Бела де Паоло вярва, че това не е нищо друго освен илюзия.

Мит едно: Те просто не могат да намерят партньор

Много хора мислят, че необвързаните хора нямат личен живот и мечтаят да срещнат близък човек. Проучвания, проведени от американски социолози през 2005 г. и 2010 г., показват, че повече от половината от  тях не се стремят да създадат семейство. Повечето от тези, които искат да останат свободни, вече имат опит в семейния живот и последвал развод. Разведените мъже изразяват по-голяма готовност да се оженят отново.

"Аз напълно разбирам хората, за които самостоятелния живот е съзнателен избор, защото аз самата съм такава. Нямаме намерение да променим нищо в битието си. Ние изобщо не сме разочаровани от любовта и не се страхуваме да бъдем отхвърлени. Обичаме живота си и искаме сами да решаваме колко време и с кого да комуникираме", обяснява Бела де Паоло.

Мит две: Страдат от самота

Най-вероятно четете в медиите, че хората с брак се чувстват по-щастливи и живеят по-дълго. Обаче твърдението, че тези, които нямат, са по-малко щастливи, нямат основа. Брачният статус изобщо не оказва влияние върху продължителността на живота. В едно изследване на Университета в Мичиган била изследвана група от хора в продължение на 8 години и периодично отговаряли на въпроса "Колко щастливи сте?".

Тези, които са били сами и после се женят, се чувстват по-радостни през първата година след сватбата. След това обаче мнозинството се върна на предишното си ниво на самосъзнание и оценява щастието си или не, както преди брака. Това се отнася само до онези хора, които не възнамерявали да се развеждат. Онези, чиито очаквания не са били изпълнени, се чувствали много по-нещастни в брака до момента на развод. По-късно се нуждаели от период на рехабилитация, за да достигнат до същото ниво на психическо благосъстояние, както преди брака.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Iwajlo преди 3 години
Никога не съм искал деца и брак.Винаги съм искал само свобод-финансова и приятели без ангажименти!Понякога си кавам виж другите...но бързо ми минава като видя жените им и си представя някой да ми смърди цял живот в леглото и да го влача със себе си навсякъде...Не благодаря освен ако не стане чудо някакво и променя мнението си!На 30+ години съм!
51
0
 
2
 
! Отговори
шопендар преди 5 години
до драганов-умният ми красавец,той.
50
1
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 5 години
До шопендар,а знаете ли кой разбира повече от жени--,,ергенино,,,затова и не се жени.жененият мъж,,човек,,живее като куче,и умира като старо куче,,някои много се кахърят как ще умрат-а не как са живели.А АЗ ,вече неженен ЖИВЕЯ както си искам и хич не ми дреме как ще умра.
49
2
 
3
 
! Отговори
гл. преди 5 години
Човек се ражда от майка (+баща), живее сред хора, има пари защото живее сред хора.
48
1
 
5
 
! Отговори
, преди 5 години
До МиткоПонякога избягваш любовта, защото си мислиш не че си нещо повече от другия, а че не си достатъчно добър за него. В тоя момент другия може да ти съдейства дали е реална преценката ти.
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек сам се ражда, сам живее и сам умира, останалото са бонуси. Ако е мъж и има пари ще има и жена. Ако е жена и е красива ще има мъж... това е...
46
15
 
4
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Не разбирам,защо ни занимавате със самотниците.Изборът си е техен.Ако техните родители мислеха ,като тях, нямаше да ги има и нямаше да ги обсъждаме.И както се пее в една песен-По-добре да имал любов и да си я изгубил,отколкото винаги да си я избягвал.Мислейки си,че си нещо повече от другия.Самотниците ще разберат грешката си,но влакът ще е заминал безвъзвратно.Кои са приятелите ви-други самотници ли?
45
7
 
18
 
! Отговори
Таня преди 5 години
Не слагайте всички хора под един знаменател. Щастието за едни не е щастие за други. Всеки има право да реши какво го прави щастлив, а не обществото да му казва какво е добро за него. Някои са добре с половинки и деца, други не. Само в България тая злоба, защо другите не са като мен.
44
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живели сме и така, и иначе, и по всеки от начините и става, и не съвсем. Всяко нещо си има и предимствата, и недостатъците. В по - крупен и дългосрочен план обаче си е по - важно човек да си има партньор, и деца - също. Не е лесно, да. И отстрани може да изглежда, че самотните елегантни и неодстижими красавици са за върха, но те са просто една безсмислена опаковка (и самите те си го знаят)
43
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо самозалъгване е това, че човек можел да си е самодостатъчен, което е вярно само за най-големите егоисти. Странно ми е и защо самотниците непрекъснато говорят за хорското мнение и как не се съобразявали с него!
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се бърка сам и самотен. Човек може да е сам и да си е самодостатъчен, това отваря големи възможности без ангажименти. Не разбирам желанието на всяка цена да имаш "половинка". Ако се намерите - ОК, няма смисъл от компромиси заради хорското мнение.По-добре сам, отколкото зле придружен.
41
1
 
17
 
! Отговори
християнка преди 5 години
Има най - различни причини да е сам човек! Останах сама преди много години, защото почина любимият човек. Как да го заменя, само защото "животът продължава"? И през ум не ми е минавало, и просто станах друга личност, съвсем различни духовни врати ми се отвориха! Харесвам сегашния си живот.
40
1
 
19
 
! Отговори
FUCK OFF преди 5 години
МОЖЕ И ОЩЕ КАК...!!!ЗАЩОТО....БРАКА Е ОПИТ НА ДВАМА ДУШИ ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ СИ КОИТО НИКОГА НЕ БИХА ИМАЛИ АКО БЯХА ПООТДЕЛНО...
39
17
 
9
 
! Отговори
попето преди 5 години
Самотата е егоизтична, а по-късно и деструктивна. Още не съм срещнал щастлив средна възраст и нагоре самотник. Не случайно при възрастните двойки всеки се моли първи да умре за да не остане сам.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тужну е кога жендер остане без "бачкатор" биженец ....
37
7
 
17
 
! Отговори
шопендар преди 5 години
знаете ли кое е по лошо от стара мома-----------стар ерген
36
4
 
10
 
! Отговори
В преди 5 години
От несподелената любов няма по-зловещо нещо, още повече когато вместо да разговарят с теб очи в очи, ти показват най-новото си завоевание. То поне да беше родил дете, нали искаше деца. Какво стана, само номера, от селски вечеринки.Но по-добре не стойте самотни. Самотата е доста близка до несподелената любов.
35
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самотата е странно чувство и трудно преодолимо . Но действително нова вълна залива Европа. На европейските плажаве, в ресторантите, по улиците, млади, красиви, заможни и елегантни жени често са сами. Но последното нещо, което можеш да направиш е да ги съжалиш.Самоуверени,недостижими.Ти, търчаща около децата, уморена и изтощена изглеждаш като многострадалната Геновева.
34
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли човек без партньор? Ами очевидно може щом има толкова самотници. Въпросът е безмислен. Друг е въпросът, че не е добре човек да живее сам, колкото и да ме убеждават самотниците в обратното.
33
5
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
България е една патриархална кл.оака която дори и комунистите не можаха да цивилизоват...