Село без врати и ключалки, в което няма кражби? Къде е то?

Мистично божество бди над жителите на индийското село Шигнапур
28 авг 2018 21:30,
56

Снимка: The Listing Maniac

Представете си село, в което домовете на жителите нямат врати, магазините не се заключват през нощта, а местните никога не се чувстват застрашени от набези...

Макар и да звучи като приказка, такова селище наистина има. Шани Шигнапур се намира в Индия, а местните полагат грижата за своята сигурност на божеството Шани – богът на Сатурн.

Според 300-годишна легенда след огромно наводнение в селото водата донесла огромен черен къс от скала, който бил открито от жителите на Шани Шигнапур на брега на река Панаснала, която някога минавала през селото. Когато местните докоснали камъка с пръчка, от него започнало да капе кръв.

По-късно същата нощ божеството Шани се появило в съня на старейшината на селото и казало, че камъкът бил негов идол. Шани заповядал черният къс да се пази в селото. Имал само едно условие – идолът и огромната му магическа сила да стоят на открито, за да може Шани да вижда цялото село. След това благословил старейшината и обещал да пази Шигнапур от злото.

Местните монтирали камъка на голяма платформа под открито небе в центъра на селото и решили да махнат всички врати и ключалки по къщите. Вече нямали нужда от тях, след като божеството ще бди над тях.

Традицията се предавала от поколение на поколение. Местните обикновено слагали само дървени дъски пред вратата си вечер, за да държат кучетата и други животни навън. Нямали постоянни врати и оставяли всичките си бижута и пари напълно незащитени. Искрено вярвали, че свещеният Шани ще ги пази от всякакви набези. Дори в обществените тоалетни на селския площад нямало врати. Жените, обаче, настояли все пак да има някакво лично пространство и затова хората от селото сложили само завеси.

Новопостроените сгради, които се появяват Шигнапур, също трябва да следват старата традиция. Полицейското управление, което "отворило врати" през септември 2015 г. било построено без предна врата и до днес не е получило нито един сигнал за престъпление.

В Шигнапур има и банка. United Commercial Bank отваря първия си клон в Индия (а и в света), който не се заключва. Има стъклен вход, който внушава прозрачност и почти незабележима ключалка в знак на уважение към вярванията на жителите на селото.

Местните са толкова безгрижни, че дори не молят никой от съседите им да наглежда домовете им, когато ги няма в селото. Според вярванията им, крадците ще бъдат незабавно наказани от Шани, ако дори дръзнат да извършат престъпление под неговия поглед. Ще бъдат осъдени на седем години и половина лош късмет, ако обидят Шани. Един от жителите на селото дори разказва как негов съселянин се опитал да сложи постоянна дървена врата на жилището си и на следващия ден претърпял катастрофа.

В селото няма нито един магазин, който да продава ключалки или брави за врати, защото това би бил обречен бизнес.

Заради необикновената си история Шани Шигнапур привлича поклонници от цялата страна. Поне 40 000 души дневно се стичат до селото, за да отдадат почит на скромния камък, който днес се е превърнал в огромен храм.

Колкото и перфектна да изглежда идеята за този малък райски оазис, през 2010 жител на селото съобщава, че пари в брой и вещи на стойност 35 хиляди рупии са били откраднати от колата му. През 2011 пък крадец на злато откраднал орнаменти на стойност 70 000 рупии. Обвиненията са свалени, след като жителите на селото настояли, че кражбите били извършени от външни хора.

Скептиците се съмняват, че ниското ниво на престъпност в селото се държи на легендата за мистичното божество. Каквато и да е истината, все повече млади жители на Шигнапур търсят официално разрешение да сложат врати на домовете си и ключалки, за да защитят собствеността и семейството си.

Въпреки това, повечето жители на Шигнапур се надяват, че традицията ще продължи още дълго, а Шани все така ще бди над селото и през идните десетилетия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Гoшу: Вярно, че заключваха и по бай Тошово време, но се знаеше, че по правило ключът е под изтривалката.А по темата: И по нашите места е имало селища без престъпления. В Търговище, днешна Румъния Влад Цепеш набивал престъпниците на кол. И веднъж оставил до чешма в центъра на града златен съд за пиене на вода, и никой не посмял да го открадне. На боговете не е разчитал твърде много.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, един кумир, направен от човешка ръка, ги пази?Готин виц.И за благодарност му принасят жертви, понякога човешки. В зависимост от това, което "кумирът" им заповяда. Вие, давате ли си сметка къде ни връщате с такива безумни статии?За разлика от дива Индия, езичеството отдавна е отречено от християнска Европа. По обясними за всеки разумен човек причини.Мислете. Преди да пишете и говорите.
42
1
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Та и пияндета и алкохолици също имаше, редовно ги гледах в на баща ми компанията и кварталния ресторант като малко дете. Тогава кръчми май нямаше. От квартала по-големите жулеха ракия из парковете или по бордюрите пред блока. Честно казано, не виждам голяма разлика между тогава и сега. И кви са тия простотии, че не се заключвали вратите. Всички си ги заключваха, може по селата да не са, но в София, Пловдив, големите градове всичко се заключваше
41
1
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Другото тъпо в соца е, че милицията биеше яко, в детските педагогически стаи също. Не стига, ами и възрастните като направиш някоя беля на улицата и ти забиваха шамарите, дето са ти напълно непознати. Във всички филми на братя Мормареви децата ги бият и заплашват с бой. То затова сега всички от моето и по-възрастното поколение са толкова изкривени. Добре поне, че моят баща беше художник и с пръст не ме е докоснал. Само с компания се събираше всяка вечер и то по заведения и да, пиеха като змейове
40
0
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Истината е, че тогава нямаше нет и такива клюкарски медии, дето за всеки кокошкар да пишат и другите да ги разнасят из Фейса. За такива неща не се пишеше по вестниците. Иначе познавах и един наркоман, дето друсаше с цяла палитра хапчета - диазепам, някакви за паркинсон, морфин си уреждаше от подкупни доктори, че и херца намираше, но рядко. Накрая умря в училщния двор на една пейка. Така че не ми говорете простотии какво било в соца. Може да съм бил дете, ама виждах всичко
39
2
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ха-ха, нямало престъпност по соца :) Луди ли сте. Още от училище имах едни познати бараби, дето биеха по парковете разни и им обираха парите. Друга банда пък обираше апартаменти и изби. Най-често взимаха от балконите суджуци дето съхнеха, от избите де какво намерят като буркани, а някой път и злато напипваха. Средата на 80-те, бях малък аз, но гледах как батковците въртят санжета и правят кукли, двойни входове, по морето на Слънчака редовно се катереха по терасите и крадяха дънки
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
zа разлика от тях в нашата страна БГ почти всички апартаменти са с двоини врати една обикнивенна и другата блиндирана
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джесика, добре преписвате, но поне сложете източника - ббц...
36
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са милиционерски приказки-един вид вижте ни колко бяхме велики и по наше време нямаше престъпност.И кражби е имало,и грабежи,и измами, изнасилвания,убийства.Ама тогава изобщо не са се съобщавали,а сега един шамар да си ударят е водеща новина по медиите.И хората остават с впечатлението,че се вихри страшна престъпност.А тя намалява всяка година.
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 41И аз работя в тази свера и съм разговарял с колеги и с бивши министри и шефове на милицията преди 1990г. Разликата с тогава и сега в много голяма, тогава почти е нямало престъпления за разлика от сега, да не говорим за наркотици.
34
2
 
14
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
Това са брътвежи на някой ,който иска да се направи на велик.Работя в тая сфера и съм разговарял с колеги как са били нещата преди 1990г.Голяма разлика е нямало със сега, единствено сега има повече престъпност свързана с наркотици.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40И като си толкова уравновесен и нямаш никакви проблеми и не избухваш и не изригваш, и нямаш намервение да спориш с хора с някакви психични отклония защо тогава го правивиш и ми се обясняваш, а? Ще бъдеш ли така любезен да коментираш?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40И аз просто ти разказвам история, защо да е безумия, а твоята история не е безумия? Според мен твойта история е безумие.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Просто ти разказвам история.Ти ми говориш безумия просто за да покажеш колко си на контра и наобратно.Нямам желание да споря с хора с някакви психични отклонения.Ти не можеш да водиш нормален разговор без да изригваш и избухваш.Ето това ти е голям проблем.
30
8
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Ще откупя парче от черният камък,като го сложа пред централата на БСП.Ако има ефект,комунистите ще върнат откраднатите милиарди,народа ще живне,а младите ще се завърнат от чужбина.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" врати няма а на прозорците решетки "- ами Шани Шигнапур пази вратите , за прозорците сигурно не важи ...
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35И всичките са още живи, не са починали като твоя един милиционер от малък български град.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35А аз съм си говорил с 12 милиционера от малки български градове, със 23 милиционера от средни български градове, с петима милиционери от големи български градове и със 9 милиционера от окръжни центрове и те не са ми разказвали такива истории като твоя един милиционер от малкия български град.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Аз съм си говорил с бивш милиционер от малък български град.Отдавна беше пенсионер сега може би е починал.Та историята е следната.По някое време почнали на хората да им изчезват разни неща от къщите.Без много драма една привечер в мазето на милицията привикали всички ромове от градчето и доста ги съветвали.Някои се прибрали вкъщи на собствен ход ,други поизчезнали.След тази социална беседа вече нямало оплакване за кражба 20 години.Нито 1. И така.Не казвам,че така се прави.Просто история.
25
1
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Тези решетки са, за да пазят от слънцето.Да не си помисли, че Шани нещо шани ...Пак ми се струва, че дигаме кръвно.