От Харвард за кокосовото масло: Това е отрова!

Спорът за полезните и опасните му страни
4 сеп 2018 14:45, Ивета Иванова
38
От Харвард за кокосовото масло: Това е отрова!
Снимка: Pexels

Кокосовото масло става все по-популярно в последните години. Много знаменитости го използват за по-сияйна кожа и лекуване на белези. Но все още продължава и дебатът дали то действително е толкова полезно, защото е и сред топ хранителните продукти в днешно време.

През 2017 г. от Американската сърдечна асоциация коментираха, че все пак маслото е пълно с наситени мазнини, а ако се поемат много такива храни, се увеличава риска от сърдечни заболявания. 

По време на лекция във Фрайбургския университет в Германия, професор от "Харвард" потвърди, че кокосово масло има репутация на здравословен продукт, но консумацията му води до рискове.
 
Проф. Карин Мишелс каза, че това е "една от най-лошите храни, които може да ядете" и нарече кокосовото масло "чиста отрова", пишат от Business Insider.
 
Тя посочи, че няма проучвания, които да доказват, че то носи ползи за здравето.
 
"Наситените мазнини могат да запушат артериите", обясни Мишелс.
 

38
Още по темата: кокосово масло
Още от Ако щете - вярвайте
5 хранителни комбинации, от които се отслабва
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А палмовото масло от което нашите правят сирене кашкавал и др. да нее по полезно.
35
0
 
0
 
! Отговори
* преди 2 седмици
При ферментирането на тревата по време на преживянето се произвежда и отделя в млякото витамина К2, който служи за разпределяне на калция не по артериите, а по костите.
34
0
 
2
 
! Отговори
* преди 2 седмици
Животните трябва да се хранят с трева а не с фураж, за да е здравословна "сланината". Сигурно това се има предвид под термина "щастливи крави".
33
1
 
4
 
! Отговори
g преди 2 седмици
Дори има клип на австралиец който твърди, че е излекувал баща си от деменция с по 3 лъжици кокосово масло дневно за около месец.
Но аз не вярвам да има толкова много кокосови палми, за да стигнат за цялото човечество. Не е зле някой да провери състава на кокосовото масло продавано в България.
32
3
 
12
 
! Отговори
емереканец преди 2 седмици
Мазнините са вредни! Затова яжте захар и умрете от диабет, рак и метаболитен синдром. Пийте кока кола, яжте вафли, яжте макдоналдс с хлебчета и месо със захар. Прадядо ми ядеше сланина и изкара до 90. Ако беше ял захар, щеше да изкара до 50. Яжте захар!
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да си го ядат диваците и туземците из островите и джунглите.
30
0
 
3
 
! Отговори
princesse_azur преди 2 седмици
Кокосовото " масло " - всъщност е олио . То става течно над 25 градуса . Има два вида кокосово олио - едното е като на малки бучки , то е най-качествено защото се приготвя директно от пресен плод . А другото , което е гладко , и е много по-ефтино , то се вари от остатъците на кокоса който е послужил за първото олио . Естествено първото е екстра качество , затова е ипо-скъпо .
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
...пишат от Business Insider
Достатъчно, можете и да не четете дивотиите в този глупав опус.
И не изпадайте в мисловен ступор, като прочетете някъде "Харвард"!
28
0
 
3
 
! Отговори
T преди 2 седмици
До шоп

СтанАли сте вие убави...подути разшкембени тулупи. Нали ви гледам противните и разпуснати фигури и кратуни по улиците. Поне се избръснете!
27
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 2 седмици
Правиш ли разлика между палмово масло и КОКОСОВО масло. Глупавата статия е за кокосовото масло - един ценен продукт. Да беше прочел началото на поста на Експерт. Който, за съжаление, изобилства от глупости. Ето:
"Единствените що годе безопасни растителни мазнини са зехтина и кокосовото масло.
Другите са растителни мазнини са ОТРОВА". Кое е отрова, маслото от гроздови семки, ореховото, аргановото, шарланът? Ескимосите ядат мас от китове и страдат 400 пъти по-малко от датчаните от сърдечно-съдови
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Палмовото масло се произвежда от маслинова палма.
Кокосовото масло се произвежда от кокосови орехи. Остъргва се вътрешната бяла част на ореха и се пресова.

Палмовото е много евтино защото се произвежда по лесно и го има големи количества.

И двете масла НЕ са вредни във малки количества.

Проблема при палмовото масло е че производителите го влагат навсякъде. И ако човек консумира няколко такива различни продукта всеки ден общата консумация се увеличава много.
25
0
 
18
 
! Отговори
шоп преди 2 седмици
Баба ни мажеше със свинска мас и кви убави станахме. Некои я ядеха и станаха премиери.:)
24
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 2 седмици
До Глупости
значи маслото от палмите не струва, но от кокоса (също палма) е ОК така ли?
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тя и водата е вредна за тези които не могат да плуват
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой се опитва да подбива пазара на кокосовото масло като го очерня. Нещо като с акциза на бездимните цигари. Хората започнаха да преминават към тях и понеже са по-евтини и вече не си купуват от обикновените, дай да им сложим акциз и на тях.
21
0
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 2 седмици
Палмовото масло е органичен продукт, масло, получено от месестата част на плодовете на маслената палма (Elaeis guineensis).
20
3
 
7
 
! Отговори
anonim преди 2 седмици
Abe hora, yajte si svinskata mas...kakvi palmi kakav kokos?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Студено в кулинарията пресованото кокосово масло не е по вредно от останалите мазнини които консумираме всеки ден. Като всяко нещо, не трябва да се прекалява.

В козметиката има добро приложение.

Другия интересен факт е че кокосовото масло много добре се сработва със канабиса и се приготвя може би най качественото канабисово масло. Препоръчително е да се прави по концетрирано (1:5) за не се налага после да се приема голямо количество мазнина.
Една чаена лъжичка на гладно и цял ден летиш.
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Палмовото масло влезе в нашата кулинария съвсем наскоро. Ако си направим труда да изчетем повече етикети на стоки в магазина, ще видим, че то се съдържа почти навсякъде: бонбони, бисквити, пържени картофи, течен шоколад, чипсове, спагети, сухари, спагети и др. Тревожно е влагането на палмовото масло в млечните произведения, особено в сиренето. Неслучайно през последните години българите страдат от системен недостиг на калций, което води до непоправимо увреждане на костната система и кр.съдове
17
1
 
43
 
! Отговори
Експерт преди 2 седмици
Кокосовото масло НЕ Е палмово масло.
Състава е съвсем различен. Кокосовото масло се състои от средноверижни мастни киселини.
Прочетете малко а не говорете наизуст.
Единствените що годе безопасни растителни мазнини са зехтина и кокосовото масло.
Другите са растителни мазнини са ОТРОВА.

Ако нямате пари за безумно скъпото кокосово масло, яжте свинска мас и истинско масло и сте ОК.
Баба ми само с мас готвеше, пък изкара 97 без проблеми със сърцето.