Какви храни не бива да топлите в микровълнова?

При някои се нарушават важни хранителни структури
14 сеп 2018 13:45, Михаела Лазарова
16
Какви храни не бива да топлите в микровълнова?
Снимка: pixabay

Модерното ежедневие предполага все по-малко свободно време за готвене. Микровълновата фурна помага точно в такива моменти, в които трябва само да стоплим нещо набързо.

Не всички храни обаче са подходящи за стопляне в микровълновата. При някои се нарушават важни хранителни структури, при други има опасност от буквалното им избухване. Вижте кои са те.

Яйца с черупката

Яйцата са рискована храна за загряване в микровълнова, защото ако изпуснете момента, в който трябва да ги извадите от нея, те избухват, тъй като водата в тях се загрява и разширява. Ако са в черупката си, времето за избухване намалява драстично, а експлозията може да се окаже още по-силна.

Броколи

Броколите са сред най-полезните кръстоцветни зеленчуци, защото съдържат голямо количество антиоксиданти, витамини, фолати. При нагряване от микровълни обаче структурата на тези вещества се нарушава, което прави броколите напълно безполезни в хранително отношение.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


16
Още от Ако щете - вярвайте
4 зодии, които ще ви простят изневярата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами като пробиете с игла яйцето отпред и отзад,няма да има такова налягане и напрежение,просто е.
По принцип,микровълновите фурни трябва да се използват само в краен случай когато много бързате,защото излъчването е вредно.И витамините не се запазват.
14
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 1 седмица
Ний да не сме мaлоумни, бе идиoти?
13
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 седмица
До Анонимен5 Не е безсмислен.Сърбите направиха луди американските пилоти, през войната в Югославия, и принуждавайки ги да изстрелят стотици ракети по чукари, гори и търнаци.Блокират защитата при отваряне на вратичката, печката продължава да работи, загранват я с обикновен ЮПС за компютър, и като дойде бомбалдировача-не може да я различи от радарна установка-излъчва на близки по цестота вълни в постранството.Милиони долара пъснаха , застрелвайки стотици печки така по горите, това се изучава вече
12
1
 
11
 
! Отговори
Разбирачи преди 1 седмица
Я някой от разбирачите, които обясняват, че микровълновите са вредни да вземе да се аргументира, че ми омръзна от подобни твърдения.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Арестувани журналисти, не е ли важно за вас или ще се занимаваме с Глупости...
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никакви! Изхвърлете я за да сте здрави!
9
4
 
15
 
! Отговори
the Ghost преди 1 седмица
Сякаш само проблема на претоплените манджи с микровълновата е най-важния за дълголетието ни.
8
5
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 1 седмица
Фурната ми има вградена микровълнова, страшно удобно е, който има време да мие тенджери и тигани, и да чака 10 мин да топли в тях. Голяма работа, ако си претопля манджата на другия ден в микровълновата.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радиочестотите от микровълновите печки са много вредни.............това го знам отдавна !!
6
9
 
9
 
! Отговори
месара преди 1 седмица
самия уред е вреден!
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абсолютно безсмислен, вреден и заемащ доста място уред! Няма нещо, което да не може да се направи (макар и малко по-бавно) и без негова помощ.
4
3
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 1 седмица
Новите лични карти, онези с вградения RFID чип, задължително трябва да минат за 5 сек. през микровълнови оувън.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-добре да ядете храната направо от хладилника, отколкото да я притопляте независимо на каква фурна.
2
9
 
11
 
! Отговори
Дърта ЧанДа преди 1 седмица
кой пък яде яйца с черупките и силажа броколи, бре Лазарова?!...А и това е най безсмисления уред измислен някога за дома, след каната за топла вода...
1
8
 
21
 
! Отговори
А 2 преди 1 седмица
Храните минали през микровълните разрушават колагена в тялото. А, наздраве !