Лакомия! Към кои храни можем да се пристрастим?

Внимавайте с пакетираните храни, но вижте и другите
15 сеп 2018 22:15, Михаела Лазарова
6
Лакомия! Към кои храни можем да се пристрастим?
Снимка: pixabay

Обичате ли сладолед, десерти? Когато са край нас сякаш не можем да спрем да ги ядем, докато не свърши цялата опаковка. Часове след това, тялото ни иска отново от тях. Лакомия? Съвсем не. Това се нарича пристрастяване и оказва се, има редица други храни, които могат да предизвикат зависимост, като бекон, желирани бонбони, пуканки, кола, бургери, сирене.

Но с тях списъкът на храни, към които трябва да сме с повишено внимание не свършва. Вижте още няколко в следващите редове.

Шоколад

Любимият ни шоколад е една от храните, към която можем да бъдем пристрастени. Причината е, че съдържа захар, мазнини, теобромин. Теоброминът е стимулант, който забавя пулса, понижава кръвното налягане и ни отпуска. ОТ друга страна, когато хапваме шоколад, мозъкът ни синтезира субстанция наречена енкефалин, който има подобни на опиум действия. Ако не можете да се откажете от консумацията на шоколад, консумирайте черен с високо съдържание на какао.

Пица

Хапването само на една бисквитка може да бъде трудно, а само на едно парче от любимата ви пица още по-трудно, нали? Науката е доказала, че храните с високо съдържание на сол могат да бъдат пристрастяващи. В тази група влизат пицата, снаксовете, чиято консумация може да стимулира опиатните и допаминови рецептори в мозъчния център за отмора и удоволствие. Също така е установено, че солта стимулира апетита, което увеличава и риска от преяждане.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безогледното плюскане е присъщо на първичните индивиди, гледам едно предаване "Моето 1000-килогламово семейство" и си давам сметка че някои са спрели развитието си в каменната ера, днес имайки винаги от всичко не би трябвало да поставяме храната на първо място.
3
1
 
5
 
! Отговори
Искра Фидосова преди 5 години
КЪМ ВСИЧКИ - ААААААААААААААААААМ !!!!!
2
3
 
13
 
! Отговори
АЛФ преди 5 години
ЛЮБИМАТА МИ ХРАНА Е ОТ ВСИЧКО ПО МНОГО....
1
3
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Аз съм...пристрастен към...качамак по кривунделски с много свински пръжки вътре,чесън и две люти червени чушки.Мога да изям цяла...тава,ама оставам малко и за жената,че и тя...душа носи.