Перлата на Карибско море: Потъналият град на истинските пирати

Порт Роял бил райското кътче за морските бандити
2 окт 2018 22:10,
11
Перлата на Карибско море: Потъналият град на истинските пирати
Снимка: Medium

Най-великата пиратска история разказвана някога няма нищо общо с нов филм от поредицата "Карибски пирати". Най-великата пиратска история е разказана много преди това, през далечния 17 век.

Наричан е най-порочният град на Земята, Содом на Карибско море, перла в морето. Порт Роял се превръща в рай за пиратите.

Пристанищният град се намира на малък остров в Карибско море. Местоположението му го превръща в апетитна плячка, защото Порт Роял се намира на пътя на стотици търговски пътища, удобно пристанище за много кораби. Открит е от испанците още с пристигането на Христофор Колумб през 1494 г. Колониалната империя, обаче, успява да засели града близо 15 години по-късно и е бил под техен контрол в продължение на 146 години.

През 1655 г. земята била завоювана от британците. Заради местоположението си Порт Роял бил възприеман като перлата на Карибско море, а това можело да доведе до много опити островът да бъде атакуван. Затова и Британската империя направила всичко възможно да защити Порт Роял.

През 1657 г. е измислено доста нестандартно решение. Управляващите решават да поканят група от частни мореплаватели, които да приемат Порт Роял като свой нов дом и да го защитават от евентуално нашествие. Групата била от пирати, а част от нея бил и известният Капитан Морган.

Бил издаден официален лиценз, с който на практика пиратството станало напълно законна дейност. Пиратите трябвало да заплащат процент от цялата печалба на градското управление. 

До 1689 г. почти половината население се занимавало с вече законната дейност. 25% от всички сгради на острова били кръчми и бордеи. Това означава всяка четвърта сграда.

Местоположението, икономиката и пиратската дейност работили в полза на малкия остров в Карибско море. Между 1655 и 1692 г. Порт Роял растял с по-голяма скорост от която и да било британска колония в Новия свят. До 1692 г. обитателите на острова вече наброявали близо 10 000 души и Порт Роял се превърнал в най-големият и просперитетен град.

Порт Роял станал столицата на пиратската култура. И точно когато бил в своя разцвет, райският пиратски "кораб" потънал. А с него потънала и славата му.

През юни 1692 г. голямо земетресение удря острова, а след него последвало и цунами. 2000 души загубили живота си, а голяма част от Порт Роял потънала в дълбините на Карибско море. Известен е и точният час на апокалиптичното събитие.

През 1960 г. археолозите и изследователите се натъкват на огромна находка. От дъното на морето бил изваден часовник, спрял точно в 11:43 ч.

Днес легендарното пиратско селище лежи дълбоко под морските вълни. На мястото му се намира пристанищният ямайски град Кингстън, който освен това е и столица на страната.

След дългогодишни битки от страна на правителството, днес подводният град Порт Роял е обявен за културно-историческо световно наследство от ЮНЕСКО. Смята се за единствения автентичен потънал град в западното полукълбо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Бездомно Кенгуро преди 5 години
И аз от време на време се гмуркам в рифа при потъналите кораби да събирам желязо за скрап за да си купя мечтаната тойота и часовника от зрънчо
3
5
 
14
 
! Отговори
кикс преди 5 години
Значи часовника е престоял 268 години в солената вода? Да не е пластмасов?
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог си знае работата и праща на тоя Содом потоп .
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Перлата на Карибско море: Потъналият град на истинските пирати"---Да сте чували за "менте" пирати? :) Аз не още! :)