Снимка: pexels
|
Освен ако не става дума за диви гъби със съмнителен произход, обикновено не мислим за храната като за отровна или с потенциално рисково влияние за нашето здраве.
Свикнали сме да демонизираме пакетираните готови храни с доказан вреден ефект за организма. Знаем, че не трябва да консумираме бърза закуска, пържени храни с добавени изкуствени подобрители, трансмазнини, оцветители.
Но знаем ли кои са едни от най-опасните храни за нашето здраве? Това са все натурални продукти, с които природата ни е дарила.
Тези храни имат редица полезни хранителни вещества, но ако не бъдат консумирани по подходящия начин, с адекватна термична обработка и ли специална техника за дезинфекция, те могат да се окажат наистина опасни за здравето.
Кои са най-опасните храни за организма? Вижте в следващите редове.
Месо
Месото само по себе си не е опасно за здравето. Рисковете идват от неговия произход, от начина, по който са отглеждани и хранени животните. Патогените в месото са „убиецът“, който причинява не само хранителни разстройства, но и бактериални и инфекциозни заболявания, с по-тежки случаи и смърт. Важно е да се консумира месо от проверени източници с гарантиран санитарен контрол.
Зелени картофи
Когато картофите позеленеят не трябва да се ядат. Изложени на светлина и високи температури, те започват да отделят соланин – вещество, което в голяма концентрация причинява главоболие, гадене, неврологични проблеми.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase