1 към 48 млн.: Бебе, баща и дядо родени на една дата, все в събота

Любопитната история на едно българо-македонско семейство
20 окт 2018 11:48, Александър Попов
15
1 към 48 млн.: Бебе, баща и дядо родени на една дата, все в събота
Снимка: BBC

Българо-македонско семейство със сигурност ще влезе, ако не в "Гинес", то в чудесата на световната демография.

Бебето Христофор Павловски се ражда на 6 октомври, събота, в Ливърпул, където бащата Филип работи като физиотерапевт. Той е 34-годишен, родом от Прилеп в Македония, а майката Цветомира, на 31-години, е от България.

Таткото и дядото на Хростофор са родени на същия ден съответно през 1984 и 1956 г. и той все се е падал събота. За капак и леля му е родена на 6 октомври, но през 1983 г.

Шансът за такова съвпадение в рождените дати бе изчислен на 1 към 48 милиона.

Семейството години искали дете, даже са имали насрочена ин витро процедура за 8 март. Само ден по-рано обаче Цветомира се оказала бременна, разказва 24zdrave.bg.

Терминът й бил 1 октомври, но в крайна сметка бебето се родило на 6 октомври и станало астрален близнак с почти цялата рода.

"Направи ми най-големия възможен подарък за рождения ден", казва щастливият татко пред Би Би Си. "А дядо му Киро, като научи и се разплака от умиление. Той е много чувствителен."

Бебето стана знаменитост в Англия, а трите поколения ще се съберат за пръв път догодина, когато семейство Павловски ще заведе детето при гордия му дядо в Прилеп.

Статистикът на Би Би Си Рос Анинг изчисли: "Шансът бащата да има същия рожден ден като сина си е 1:365, колкото са дните в годината. А шансът и дядото да има същия рожден ден е 1:365х365 или кръгло 1:130 000."

Математически правилно, само дето не всички дни в годината са с равен шанс. Статистическият пик на ражданията е в края на септември, което показва, че най-много бебета се зачеват по Коледа. А 6 октомври е чак на 45-о място по брой на ражданията сред дните в годината. Това прави формулата доста по-сложна. А като се добави и съвпадението с рождения ден на българската леля Таня Колева, сестрата на Цветомира, шансът става кръгло 1:48 милиона.

За съжаление, семейството няма да бъде вписано в "Гинес". В Книгата на рекордите е отбелязано, че семейство Медлин от град Уилмингтън в щата Северна Каролина държи рекорда за брой поколения, родени на една дата - 4. Там и прадядото е астрален близнак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
bulgarin преди 5 години
a tiq sa smetkadjii.100% sa go planuvali da e tochno na tazi data da vzemat nqkoi lev kato vlqzat v knigata na gines.ma uvi
14
2
 
7
 
! Отговори
ДВА преди 5 години
Ние с децата сме един след друг -аз съм родена на 21-ви, дъщеря ми на 20-ти(10 год.), а синчето на 19-ти(3 год.) все март ;-)
13
4
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
"Направи ми най-големия възможен подарък за рождения ден", казва щастливият татко пред Би Би Си. "А дядо му Киро, като научи и се разплака от умиление. Той е много чувствителен."------АУ.
12
4
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Така ... И ?Утре интелектуалеца на снимката като сложи бидона със зелето осведомете ни отново. След като сте решили, че всяка една вътрешнп семейна радост трябва да разгласявате...
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9А майката да не би да е красавица неземна?
10
2
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Да е живо и здраво бебето, но пак сме от страната на булката. За съжаление това дете няма да живее в България и да има българско самосъзнание дори и при двама родители българи.
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таткото ми прилича на персонаж,изскочил от филм за апокалипсис-леле майко :(
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това `българо-македонско`ми звучи като `българо-шопско`
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега семейството ще минава с един масраф на 6.10 , но гостите да му мислят - ще си трябват 3 подаръка ! мама цвети да не е от габрово и да си е направила сметката ?..........шегата настрана, жив и здрав бебока, живи и здрави цялата рода !
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шопДано и баба ти, и тези хора от снимката да не приличат на един друг, който е хем подлизур, хем хамелеон, роден на 6 октомври. Доколкото знам, станал е професор в УНСС. И баща му, и чичо му са били професори там, пребоядисвали се политически според конюнктурата. Има ги всякакви.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да е жив и здрав бебокът.Учените да поразсъждават относно българския ген.Имам предвид световните учени. У нас знаещите и можещите заобикалят БАН отдалеч.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де да имаха такъв късмет и в тотото
3
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 5 години
До Анонимен 1абе ти четеш ли?родено е в Ливърпул, сега и китара ще му подарят.
2
1
 
18
 
! Отговори
шоп преди 5 години
И моята баба е на 6 октомври, пИшете я и нея към статистиката на Павловски. Освен това фамилията й е Павлова. :)
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама родено в България... лош късмет пич