Физици за идеалната пица: Да се пече на 232°C!

Печенето й трябва да продължи 170 секунди
8 ное 2018 12:45, Павел Гълъбов
18
Физици за идеалната пица: Да се пече на 232°C!
Снимка: архив Reuters

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, съобщи в. "Дейли мейл".

Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

Още по темата

За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета "Тор Вергата" в Рим са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.

Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.

В пещта дървата горят в единия й край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно. Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.

За изследването си физиците са използвали пица Маргарита.


18
Още от Ако щете - вярвайте
10-те храни, с които може да замените кафето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
спиро преди 1 седмица
До Анонимен 1

Учените не са британски а американски и температурата 232 градуса е в Целзий. Обърнато във Фаренхайт е по-кръгло число - 450. Почти 451 по Фаренхайт.
15
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
По цял свят има учени дето се занимават с никому ненужни факти и експерименти ,целящи отработване на заплатата им .
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Постна пица
Никоя пица не е веганска, неграмотник. Всяка пица има сирене или кашкавал отгоре. Ползвали са Маргарита, защото е универсална и с основни компоненти. Защото всяко друго нещо поставено отгоре променя температурата или времето. Никой не ти казва какво да ядеш. Много ниска култура... думи нямам. Ама да виете срещу всичко, което не разбирате, можете.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 6 Постна пица:

Скъпи писачо, информирай се какво значи веган и пица "Маргарите" и няма да ти е толкова нелеп коментара!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дългото печене на пица при ниска температура води до изсъхването й, и до вкоравяване на периферията. Отдавна е доказано, че в конвенционална фурна на 250 градуса не става пица.
11
0
 
6
 
! Отговори
niki преди 1 седмица
Физиците от БАН излседват предимно водката и ефектите от дълготрайното и въздействие, ама ги мързи да направят по един научен труд на хартия.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А физиците от БАН на какво мнение са?
9
0
 
5
 
! Отговори
Ша ва плющя преди 1 седмица
Да бяхте дали и на баба ми препоръка как да прави лютеница
8
2
 
1
 
! Отговори
....... преди 1 седмица
a sega de
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 5

От де го извади този скептицизъм?
6
4
 
3
 
! Отговори
Постна пица преди 1 седмица
Тия вегани що ни занимават с простотиите си, отде знаят аз каква пица харесвам не мога ги разбера oлигофрени ли са или обикновенни дeбили.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубавата пица е като Йети, всички говорят за нея ама никой не я е виждал.
В Италия хубава пица ще ядеш на кукуво лято.
За останалите държави пък и дума да не става.
А в Бг ти продават за пица разни печива от пластмаса.
Отврат!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз пък веднъж изведох квантова формула за варене на компот от джанки от Дейли мейл знаят ли това.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия градуси са малко. Неаполтанската пица се пече на 500 градуса за 2 мин.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква е формулата по която е изчислено, че това е абсолютната истина не трябва ли да я преставят като доказателство ?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С това ли се занимават британските учени с печене на пица аз винаги на 220 градуса си пека пицата щото тъй си искам. Имат ли значение вида на тестото и продуктите отгоре или всичко на 232 градуса трябва да се пече, ако го пека на 240 ама една минута по-малко какво ще стане ?