Симптоми, които показват, че дишаме токсичен въздух

Замърсеният въздух може да причини суха кашлица
Обновена: 12 ное 2018 08:22 | 12 ное 2018 08:22, Михаела Лазарова
8
Симптоми, които показват, че дишаме токсичен въздух
Снимка: istock

Мръсният въздух в големите градове по цял свят е проблем, с който се сблъсква цялото човечество в съвремието. По последни данни на Световната здравна организация от замърсяването на въздуха в световен мащаб умират приблизително 7 милиона души всяка година. У нас статистиката също не е никак розова. България е страната с най-мръсен въздух в Европейския съюз по последни данни, изложени в специален доклад на Европейската сметна палата през септември 2018 година.

Специалистите са пресметнали, че губим средно по 2 и половина години от живота си заради влошено здравословно състояние вследствие на замърсен въздух в големите населени места.

Кои са симптомите, които показват, че дишаме токсичен въздух с вредни показатели над нормата?

Кашляте без да сте болни

Замърсеният въздух може да причини постоянна суха кашлица, звучаща като от ларингит или алергична реакция. Възможно е да се появят и гърлени секрети, които непрекъснато да ви карат да прочиствате гърлото си.

Астматични пристъпи

Вдишването на замърсен въздух може да отключи симптоми на астма, както при тези, диагностицирани с това състояние, така и при онези, които никога не са страдали от белодробни заболявания. Най-зле се чувстват хората, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест.

Страдащите от астма изпитват затруднения да вдишват въздуха. Възможно е да се появи и секрет, правещ кашлицата още по-мъчителна.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Mimi преди 5 години
За съжаление и в Русе не се диша!Особено през сезона на мъглите.Задържат отровните частици,чак залютява на очите.За трахеята,да не говоримУЖАС!
6
1
 
3
 
! Отговори
no name преди 5 години
До врачанеца по-долуТва с листата в чувала не се случва както си го мислиш. Стоят чувалите пред портата вече няколко месеца, никой не еббава да ги вдигне.Буклукчийте не ги взимат, разправяли сме се, тия дето чистят храсти, листа и др. по улицата също не ги щат/въпреки, че се движат с камионче пълно с листа и храсти/ и накрая си изгниват както са в чувалите и става леш.Затова хората ги горят.А ние си направихме компостер и си решихме проблема
5
4
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Където се палят печки, въздуха е силно замърсен, вкл. и по селата. Имам вила до София и преди години пролетно време всичко си беше чисто - прозорци, первази, а сега за един ден е голям прахоляк заради отоплението на дърва наоколо. Първенството за най-замърсен въздух май се води от Пловдив, но и в някои квартали на София е силно замърсено от горенето на гуми от платените избиратели на ГЕРБ.
4
3
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
Ако живееш е град с кмет на име Данчето Даскаличката, то няма какво да се чудиш. Дишаш най-гнусния въздух е Европа.
3
2
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Нема се пуашите, от следващата година с новите еко-такси, всички софиянци започвате да дишате чист планински въздух.
2
3
 
12
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Дишайте и гласувайте за Тиква, за да може неговите *** избиратели да горят ***, да се плодят и да взимат помощи от вашите данъци. Пък дали ще ви убият с брадва или отровен въздух, са подробности...
1
5
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Първи симптом - Живеете в София.