Българите в Гинес: Държим цели 71 рекорда, имаме и печален!

В Книгата с рекорди попадат най-често спортисти
Обновена: 18 ное 2018 12:45 | 18 ное 2018 12:32, Александър Попов
17
Българите в Гинес: Държим цели 71 рекорда, имаме и печален!
Рекордът на Стефка Костадинова вече стои неподобрен 31 години. Снимка: Булфото, архив

Всяка година Книгата на рекордите Гинес се обогатява с всякакви постижения – някои наистина впечатляващи, други - абсурдни. Последното издание излезе на пазара в началото на септември и съдържа рекорди, които включват всякакви постижения – от космоса до спортните звезди в Инстаграм

Къде сме ние? По последни данни българите също имаме своя принос и сме записали официални 71 рекорда, пише "Труд".

Последният е от края на месец юли, когато 64-годишният Яне Петков от Петрич подобри рекорд за най-дълго разстояние, преплувано със завързани ръце и крака. В рамките на три часа той измина 3 километра и 380 метра в Охридското езеро и то в чувал.

Постижението му се превърна в истинска сензация и привлече вниманието на световните медии. New York Post го нарече "Човекът-амфибия, който притежава ловкостта на Худини и плувните умения на Майкъл Фелпс".

Сред последните рекорди е най-голямата мозайка от бонбони M&M’s в света, която подредиха служители в българския офис на компанията. Повече от 1 млн. шоколадови бонбона оформиха мозаечно лого с големина от 49,59 квадратни метра и обща площ 161 квадратни метра – колкото игрище за волейбол.

В престижния справочник България е представена най-вече чрез спортни постижения. Рекордите на Румяна Нейкова, Стефка Костадинова, Петър Стойчев, Диана Йорданова ще останат не само в справочника на Гинес, но и в световната история на спорта.

На фона на големите постижения на спортистите ни, в Книгата на Гинес има и печален рекорд. Става дума за най-голямата загуба в историята на хокея.

Това се случва през 2008 година, когато женският ни хокеен отбор е разгромен от състезателките на Словакия. Те вкарват 82 пъти шайбата във вратата на нашите, докато при нас резултатът е нула от началото до края на мача. Статистиката сочи, че опонентките ни са се разписвали на всеки 43 секунди.

Сред най-автентичните български рекорди е този за най-голямата мартеница. Тя е изработена във Видин през 2015 г. и е с дължина близо 17 километра. Работата по нея отнема цял месец.

Варненския барман Пенчо Пенчев също е рекьордьор, който предлага в бара си 2014 коктейла. През 2014 г. той подобри рекорда от 1501 коктейла, принадлежащ на бар в столицата на Шри Ланка – Коломбо.

Най-голямата непубликувана кръстословица в света също е дело на българин – Христо Йоницов. Тя съдържа 93 769 термина, което е близо с 80 хил. повече от предишния рекорд. Кръстословицата се простира върху 1001 листа и е с дължина 300 метра.

Сред последните рекордьори, вписани в книгата, е американецът Джим Арингтън. Той е на 84 години и е ходеща реклама на заниманията с бодибилдинг – негова страст от седем десетилетия насам.

През цялата си кариера като културист е участвал в 62 състезания, от които е печелил 16. На младини му се подигравали, че е кльощав, но физиката му днес буди възторг у почитателите на мускулести тела.

60-годишната американка Аяна Уилямс от Хюстън пък притежава най-дългия маникюр. Тя започнала да си пуска нокти преди близо 23 г. и днес дължината им достига общо 576,4 см.

Твърди, че не се затруднява особено във всекидневните дейности – освен да си вдига панталоните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Георги Първанов преди 5 години
думата от предния пост е чen
14
1
 
3
 
! Отговори
Георги Първанов преди 5 години
И по най-голям *** пак сме на върха ! Е аз пък по най-малък , хихи. като всичко ***
13
0
 
20
 
! Отговори
незапознат преди 5 години
За вратар на женския отбор ще е била Николетка, тя де що види все вътре го слага.
12
0
 
22
 
! Отговори
най малък брутен вът преди 5 години
Държим рекорда за най малък брутен вътрешен продукт в ЕС.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6 метра нокти и не се затруднявала ахъм да ясно
10
3
 
17
 
! Отговори
Божигол преди 5 години
Рекорда за най-много вкарини пък е мой;))
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки химията сегашните състезателки по скок височина пак не могат да скочат колкото Стефка преди 31 години. Представям си ако сега се състезаваше Костадинова...може би 215 санта щеше да скочи с новите методи и химии.
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това се случва през 2008 година, когато женският ни хокеен отбор е разгромен от състезателките на Словакия. Те вкарват 82 пъти шайбата във вратата на нашите, докато при нас резултатът е нула от началото до края на мача. Статистиката сочи, че опонентките ни са се разписвали на всеки 43 секунди."За пръв път чувам че имаме женски национален хокеен отбор.Но все пак и едно магаре да вържеш на вратата няма как да ти вкарат през 40 секунди шайбата в прочката.
7
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 6 Варан, ние държим най-големият рекорд- 3 пъти да си избираме човека който ни коли и беси- Тиквата!
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A кой държи рекорда по най-висока смърност? Сигурно някоя бедстваща воюваща африканска държавица, добре сме си ние при евроатлатнизма и демокрацията.
5
5
 
46
 
! Отговори
Варан преди 5 години
Ние държим едновременно два рекорда:по най-бедната и най-търпеливата нация.
4
6
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А най-голямата непубликувана поема е моята. Дълга е само 8848 км, но отказаха да я публикуват.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Николета Лозанова има рекорд за най-много изядени .
2
4
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
2Кое му е миналото като повечето рекорди са от последните години.Иначе си прав.И вчера е минало
1
6
 
40
 
! Отговори
Сизгин Ходжа преди 5 години
А ние държим всички рекорди по прескок на коза и продължително виене от комин!