Как да създадем добро първо впечатление? Ключът е...

Присъщо е за хората да преценяват, оценяват, съдят...
20 ное 2018 20:55,
6
Как да създадем добро първо впечатление? Ключът е...
Снимка: pixabay

Присъщо е за хората да преценяват, оценяват, съдят други човешки същества. Това е нещо, което всички правим, нали? Тъкмо така си изграждаме преценката за отсрещния през призмата на нашия характер. Съдим хората, дори ако не ги познаваме достатъчно добре. Често сме готови с първото си впечатление за някого дори само да сме видели външния му вид и начина, по който се облича. Това ни е достатъчно, за да можем да съдим и критикуваме. Чудили ли сте се някога на кои критерии хората основават преценката си след първата минута среща с някого за първи път?

Според психолози от Харвардското бизнес училище, има 2 много важни неща, на които хората обръщат внимание при първия контакт с други. Те изучават начините, по които се формира първото впечатление за последните 15 години. Изводът им е, че има образец, който следваме, когато взаимодействаме с някого за първи път. Можем да извлечем два наистина обобщителни въпроса, за които незабавно мислим, когато обработваме информацията при създаването на първото впечатление:

1. Мога ли да се доверя на този човек?
2. Има ли за какво да уважавам този човек?

Излиза, че през първата минута хората ви съдят въз основа на това дали излъчвате някакъв ентусиазъм и топлина, на която да се доверят и дали изглеждате достатъчно компетентни и респектиращи, за да спечелите уважението им. Най-добрият случай, по който се създава наистина добро първо впечатление е ако сте, както надеждни/ приветливи - изглеждате така, че човек може да ви се довери, така и заслужаващи уважението/ компетентни/ респектиращи.

Когато се срещаме с някого в работната среда, смятаме, че компетентността е по-значима от ентусиазмът и излъчването. Ако кандидатствате за работа, със сигурност се стремите да представите себе си като достатъчно интелигентни и способни да се справите с изискванията на компанията. Във всяко интервю за работа се опитваме да намерим начин да покажем най-големия ни талант и да убедим мястото, на което кандидатстваме, че имат нужда от нас, за да се справят по-добре с бизнеса си.

Но какво става ако представяте себе си като наистина доминираща и компетентна личност без да излъчвате приветливост и спокойствие? В такава ситуация може да забравите да общувате, да търсите помощ от другите или да изразявате някакво състрадание и доброжелателност. Резултатът тук е, че ставате недостъпни и хората спират да полагат усилия да комуникират с вас. В този случай, ако кандидатствате за работа - просто не я получавате, въпреки че сте достатъчно умни за нея. Как ще вършите каквато и да е работа в екип, когато винаги се стремите да се покажете и да доминирате? Трудно да спечелите интервюиращия само със знания и увереност.

Когато става дума за ежедневието, по-решаващ фактор е доверието. След като за всеки от нас е важно да оцелее и да се съхрани, наистина е важно да знаем дали можем да се доверим на отсрещното лице или не. Живеем във време, в което от малки се научаваме да бъдем недоверчиви. Светът е пълен с измамници. Заради това нашите родители или детегледачи ни казват да бъдем внимателни и да не вярваме на всички, особено на непознати.

Ако се върнем назад във времето, когато компетентността и уважението не са били толкова важни фактори при първи контакт с някого, ще видим, че за хората в далечното минало топлината и доверието са били много по-важни. Пещерняците са съдили другите по това дали са физически здрави и достатъчно враждебни, за да ги убият и да им вземат храната. Не ги е интересувало колко компетентни са и какви са им общата култура и знанията. Можете да видите, че когато става дума за оцеляване, компетентността няма такова въздействие ако говорим за първо впечатление. Тя може да бъде оценена само когато имаме доверие на някого. Така че, ако се опитате да представите себе си като наистина враждебна или дори силна и могъща личност наистина може да отблъсне другите.

Ако се опитватеш да влияете на някого, който Ви няма доверие, няма да стигнете много далеч. Всъщност, може дори да предизвикате подозрение, защото се представяте за манипулативен човек. Топлината и надеждността в съчетание със силата са нещо, което наистина ще предизвика възхищение. Първо спечелете доверието на някого и само тогава силата ви, независимо дали е физическа или не, може да се превърне в дар, а не да бъде заплаха.

Посланието е да се избягва доминиращо поведение. Това може да промени нашия социален живот за добро и да ни доведе до по-здрави взаимоотношения и до създаването на добри впечатления при първа среща. За всеки е по-важно да усети добрината и спокойствието у вас преди да ви се довери - не го интересува колко добре сте запознати с принципите на живота и какви са ви идеите за реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
ККК преди 5 години
Ключът е ... закачен на пирона, забит на задната стена на палатката.
3
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
по въпроса за компетентността - на бай тошо син му е академик. на политиците от върхушката мастиите са по националните телевизии. по прованса хората са изтрещели от нео феодализъм. доц.др сашка ганева по нова. айде холан с тия мотивационните.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук от значение е на кой си човек. И от коя партия или кръг. Може да сричаш и да си важен може и празен , но вървиш.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нашата страна са други впечатления. И БАН да ги изследва и да ни информира.