Сентинелите: Най-враждебните – нападат и изяждат всико, което ги доближи!

Последните 30 хил. години живеят щастливо на малкия си остров
Обновена: 24 ное 2018 07:55 | 23 ное 2018 21:30, Нели Христова
136
Сентинелите: Най-враждебните – нападат и изяждат всико, което ги доближи!
Снимки: Daily Mail

През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава острова, не трябва дори да се доближава на по-малко от пет мили от него, а от 2017 е забранено дори снимането на обитателите на остров Сентинел. 

Ала съобщението, което местните пращат на всеки, който се доближи до тях е ясно – размаханите брадви, лъкове, ножове и отровни стрели няма какво друго да значат, освен: "Оставете ни намира! Искаме да сме сами!"

През всичките тези 30 хил. години те са се научили да ловуват диви свине, да си отглеждат мед, да вадят миди и да се хранят с плодове. През всичките тези години са усъвършенствали отравянето на изглеждащите по заплашителен начин натрапници.

Навярно като заплаха е изглеждал и 26-годишният Джон Алън Чау, когато е стъпил на острова. Уцелен е с отровна стрела и е завлечен навътре в обитанията на сентинелите. Той искал да им проповядва християнство и в името на своята цел, продължил да върви под дъжда от стрели. Смъртта му е трагедия, но Чау не би трябвало въобще да стигне до тях.

Още по темата

Забраната около острова не е наложена само, за да предпази туристите, но и племето. Това са едни от последните "не-интегрирани обитатели на Земята", които обаче със сигурност не са изградили имунитет към съвременните болести. Дори един обикновен грип би могъл да затрие цялата популация на острова, а това би било антропологична катастрофа.

Сентинелите са и последните потомци на първите хора, които се заселили в Азия преди 75 хил. години. Те дошли от Африка, чак в Близкия изток, Бирма и Индия докато не стигнали Андаманския архипелаг. Някои продължили напред. Други се заселили на Сентинел запленени от гъстите джунгли, белите плажове и среда, толкова плодородна, че няма нужда почвата да бъде обработвана.

Мъжете ловуват костенурки, диви прасета и риба, жените събират кокосови орехи и боровинки и също хващат риба в изплетени от тях мрежи.

През лятото събират мед и мажат телата си със специална пчелна паста. Ходят почти изцяло голи, като изключим някои листа и орнаменти по тях. Живеят на семейни групи, далеч от цялата пластмаса, стрес, модернизация, технологии и... други хора.

Първият контакт със сентинелите е направен преди 1000 години от арабски и китайски изследователи. Почти всеки опит за посещение на обителта им от тогава е приключвал с трагедия.

Когато Марко Поло посещава островите през 13-ти век той описва племето като "най-враждебните и зли хора, които ядат всичко и всеки, до когото се докопат". А през 1563 година Цезар Фредерик пише: "Ако някой кораб има нещастието да спре на острова, целият екипаж е обречен". Дори когато Великобритания колонизира почти всичко наоколо, сентинелите са оставени да живеят на спокойствие.

През 1970 година антрополози се приближават до острова, за да го изследват, въоръжени с тетрадки и подготвени за дъжда от стрели. Тръгват си живи и успяват да опишат причудливата масова оргия на която стават свидетели. Четири години по-късно други авантюристи пристигат на о. Сентинел и носят дарове на племето. Живото прасе, пластмасовата количка и комплектът алуминиеви чайници не впечатляват жителите на острова и те отговарят отново с дъжд от стрели.

В редки случаи пратеници на племето биха приели като подарък кокосов орех... преди отново да открият огън по нарушителя. През цялото това време, съобщението е било едно – оставете ни на мира.

Ала те далеч не са глупави. Ботаническите им, медицински и зоологически познания са неконвенционални, но изумителни. Забравили са как се пали огън, но поддържат няколко огнища из целия остров, за да имат от къде да си го набавят. Твърди се, че всички са оцелели по време на цунамито на Boxing Day през 2014 г., когато 250 хил. души на цивилизованата земя умират.

Племето, подобно на животните, усетило, че огромна вълна се задава към тях и се покатерили на дърветата, взимайки ценния си огън с тях. Притеснени за тях, индийските власти пращат хеликоптер, който да провери как са. Съобщението, което предава пилота е следното: "Те са в добра бойна форма". Налага му се да се изнесе от там възможно най-бързо, защото сентинелите започват да стрелят по металната птица.

Ала колкото и да са недружелюбни, хората продължават да изпитва желание да ги посетят. През 2006 г. двама рибари са накълцани на парченца с мачете, а преди няколко дни Джон Алън Чау бе пронизан от стрела. Затова индийските власти налагат забрани и следят за благоденствието на племето от далече. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
8
 
! Отговори
Перник преди 5 години
Тия винкел нямат ли, пред него всички са равни! Да им пратят пернишкия батальон!
80
1
 
4
 
! Отговори
Azi преди 5 години
"Твърди се, че всички са оцелели по време на цунамито на Boxing Day през 2014 г"коя година?
79
1
 
19
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ние в БГ дори имаме такива сентинелци-Тракия плодородна но фул със сентинели.....основните им оръжия са брадва и тояга и издават нечленоразделни звуци. Може да ги чуете в оригинален вид като отидете зад Стария град в Пловдив и та има едно сборище до училище Гео Милев и разговорите на малките сентинелци са мяукащи,бърборещи и квакащи звуци.....
78
1
 
5
 
! Отговори
redordead преди 5 години
до кухата лейка - "През 1970 година антрополози се приближават до острова, за да го изследват, въоръжени с тетрадки и подготвени за дъжда от стрели. Тръгват си живи и успяват да опишат причудливата масова оргия на която стават свидетели." - какво не разбра в - ТРЪГВАТ СИ ЖИВИ, и явно за да са станали свидетели на масовата оргия са били на острова...Ама, то не можеш да очакваш от някой примaт, хем да прочете нещо хем да го осмисли, та ми е чудно такива като теб що си мислят, че са нещо повече?
77
1
 
1
 
! Отговори
@ redordead преди 5 години
Не празна шайбо ганьовска, жив никой не се е връщал, най-близо са били едни дето метат кокосови орехи, а едната *** им развява члена си от благодарност хахаха, англичаните май са имали право , като гледам каква бруталнажреалност е жадуваната българска свобода , ама пусни си клипа с твоите любоми диваци и кокосовитежорехи и оспори думите на британеца, ако можеш толераст !
76
3
 
4
 
! Отговори
redordead преди 5 години
има антрополози, които са посещавали острова и са си тръгнали живи, оттам имат основната информация за начинът им на живот.до онзи, чийто мозък явно е колкото точка (.) - 1800-та година англичаните са казвали подобни неща и за българите.Индийското законодоателство изрично е забранило там да стъпват хора, защото явно този остров и законово е уреден да си е притежание на племето.Американецът е нарушил закона, значи да изпратят на неговите близки сметката за издирването му, според теб така ли?
75
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Може ли да ми обясните как се отглежда мед.
74
2
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Питам се, откъде всичката тази информация как живеят и какво правят, ако се спазва забраната външни хора да не стъпват на острова? Или племето праща репортажи по мейла?
73
3
 
5
 
! Отговори
нормално преди 5 години
*** е закъснял с 500 години,а те са си спестили Инквизицията!
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той искал да им проповядва християнство" Бaлък.
71
3
 
44
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Пратете семейство Баневи на екскурзия при тези да видим кой, кого. До 6 месеца, ше има 5 звезден курортен комплекс, а сентинелите ще са пикола и камериерки.
70
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са бетер анадолските диваци
69
7
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
А и то и ние сме били на турска територия и то защото не сме могли да спечелим война. Правото е на сраната на силният- и общочовешки ценности, как ги комбинираш тези две неща? Имаш интересна ценностна система.
68
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А обединените от малката коКалиция искат да ни превърнат в сентинелски остров на Балканите.
67
11
 
8
 
! Отговори
. преди 5 години
Те са на ибдийска територия, територията се печели с война, ако могат дая спечелят с война срещу Индия, да им е честита, дотогава отговарят пред индийското законодателство, освен него има и общоприети човешки норми на поведение, убийството на невинни хора винаги е в разрез с тях, освен това аз не съм консерватор, просто не съм толераст, те също не са консерватори, а едни изостанали, *** държащи се (както ги описва британски офицер от 1800тната година) маймуни.
66
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вождът на сентинелите се казва Орбангутан.
65
6
 
27
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Зсщо тази омраза към това племе, та това са истински консерватори, ваши братя по убеждения и обществен модел. Борят се срещу колонизаторите, не искат да им натрапват разни толерастки идеологии отвън, пазят исконните си ценности. Какво значение има как се наказва убйството в Индия това не са техни закони, утр ще решиш и гей бракове и трети пол да им наложиш.
64
1
 
7
 
! Отговори
. преди 5 години
Относно жилязуту, американско издание The news minute пише,че тия *** венци използват жилязу, берат го от потънали кораби като нашите Сентинели, те си берат от потънала държава де :D
63
3
 
15
 
! Отговори
redordead преди 5 години
мачете може да се направи от кости или от камък/кремък, не е задължително да е от метал. Човечеството не започва с металообработването все пак. Ползвайте ги тия глави и за нещо друго освен за равновесие.Ако искате да разберете повече за народи, които могат да живеят без метал и да оползотворят всичко от природата гледайте филми за инуитите, които живеят в най-враждебната за човек среда на планетата.
62
3
 
17
 
! Отговори
Citizen преди 5 години
До 123Ами добра идея, ама там няма ''социал''. Виж какво пише за сентинелите - изхранват се сами от събирачество и лов. Родните ''сентинели'' сами и 1 месец не могат да изкарат.