Какво се крие под основите на замъка, в който пленяват граф Дракула?

Група американски учени са сканирали земята под обителта
17 дек 2018 21:30, Нели Христова
26
Какво се крие под основите на замъка, в който пленяват граф Дракула?
Снимка: Flickr

Зловещ замък се издига в Трансилвания. Преди векове в подземията му е бил заключен небеизвестния Влад Цепеш - вдъхновение за Брам Стокър и прототип на страховития вампир Граф Дракула. 

Но това, което виждат очите ни сега ли е истинският замък или нещо се крие под повърхността му?

Най-старият камък на сградата датира от 14 в., когато е трябвало да бъде само крепост. Но работите по него и дострояването на отделни сгради е продължило и след това. Някои са построени през 15 в., други – през 16 в., а някои дори и през 17-ти и 19-ти век.

Точно заради това, учените не са много сигурни, точно къде са основите на оригиналният замък Хуняди или Корви.

Но и тази мистерия е разкрита. Учени от Ню Джърси сканирали земята под замъка с радари, а данните от тези проучвания представиха на годишната среща на Американския геофизичен съюз.

През 15 век. кръвожадният Влад III бил задържан в замъка Корви от унгарския държавник Янош Хуняди, който дава начало на първата голяма експанзия на сградата.

Следващите престроявания я превръщат в една от най-големите конструкции според доктор Изабел Морис от университета "Принстън".  

Обектът е бил и сцена на много разкопки, но картите на мястото са неточни, а археологическите записки са изчезнали и това усложнява работата на учените, които сега изследват замъка още повече, обяснява Морис. За това тя и нейният екип използват GPR за да сканират земята под краката си.

"За да бъде нашата работа успешна, трябва да знаем къде са всички тези части", казва докторът пред Live Science. Радарът им помага да обособят административния комплекс, построен през 17 в.

"Тези проучвания са важни, за да може да запазим и в бъдеще този уникален исторически обект", категорична е Морис.

Екипът й вече е работи по възстановяването на някои от стаите, както и на стая за мъчения. От нейния таван виси обесен мъж. А навярно именно там е бил затворен и кръвожадният Влад Цепеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Що...плашите хората преди лягане с някакви...замъци и Дракули.Пишете нещо...весело,я за Дядо Коледа,или за Снежанка и Джуджетата.Милиони хора се надяват на тях и им пишат и чакат с...трепет нови вести.