Ангелът на доброто: Зил, който плаща сметките на пациентите!?

40-годишният финансист прави добро безвъзмездно в Нигерия
Обновена: 27 дек 2018 20:50 | 27 дек 2018 20:50,
28
Ангелът на доброто: Зил, който плаща сметките на пациентите!?
Снимка: Twitter

- Мамо, как изглеждат ангелите? - попита малкото момиченце. Болничното й легло беше постлано с розови завивки, а мъничкото мече заемаше почетно място на възглавницата. 9-годишното дете с неприсъща за едно малко момиченце категоричност заявяваше, че Мечо я пази от чудовищата под леглото.

Какво знаеше тя за чудовищата? Те са сред нас, в собствения ни град, в главата ни... Но малкото момиченце нямаше да има време да научи уроците си, защото съдбата щеше да я отнеме от този свят твърде рано.

Майка и въздъхна тежко.

- Ангелите, мило дете, имат големи бели криле. Винаги са усмихнати и помагат на малките деца като теб, когато имат нужда.

Жената се усмихна тъжно. Искаше да прикрие сълзите си. Не вярваше в никакви ангели. Нямаше сила на света, която да я накара да повярва, че има каквото и да било добро на този свят, щом съдбата отнема най-святото и по този коварен начин.

- А когато умра, ще има ли ангел, който да пази теб, мамо? - попита детенцето. Думи, изречени от невръстно дете. Думи, които те удрят изведнъж. Блъскат се с ярост като огромна вълна в крайбрежните скали и после се свличат тежко като камък в сърцето ти. Дотежава ти на клепачите, пари ти на очите, но преглъщаш и се усмихваш, защото много добре знаеш – ангели няма, но детето ти не трябва да разбира за това.

Детенцето щеше да прекара последните си дни в болницата, защото семейството му няма достатъчно пари, за да го прибере у дома.

И тогава в живота на подобни хора се появява Зил Акаравай – мъжът от Нигерия, който се превръща в истински ангел и плаща съвсем тайно сметките на пациентите в болницата, за да покрие разходите по лечението им и те да се приберат у дома.

Нигерия е държава, в която много малко медицински услуги са безплатни. Ако няма възможност пациентът да плати разходите по своето лечение, много е възможно да не му позволят да си тръгне.

Обществото в държавата е силно религиозно и много от пациентите се надяват, че подобна помощ ще им дойде свише. Тя, обаче, идва от съвсем друго място.

Зил Акаравай няма криле. Има черен "Мерцедес" с мощен двигател и кожен салон. Той е 40-годишен финансов консултант. Излиза от колата си, паркирана върху разбития асфалт край държавната болница в нигерийската столица Лагос. Група социални работници топло посрещат мъжа преди да се захванат за работа - той ги моли за "списъка".

Бял лист, на който прилежно са написани имената на пациентите, които са в достатъчно добро състояние, за да се приберат у дома. Могат, но нямат достатъчно пари, за да си го позволят. Някои нигерийски болници предлагат схеми за разсрочено плащане, но дори първата вноска понякога е твърде голямо бреме за хора, които получават изключително малко пари – или изобщо ги нямат. Самият Зил се е срещал с подобни пациенти, които са били принудени да останат в болничното заведение в продължение на 2 месеца, след като са били изписани.

Социалните работници и Зил се отправят до една от болничните стаи, които се намират в дългия коридор. В мъжкото отделение плочките отдолу са протрити, боята се лющи от стените и 20 легла са подредени край стените  На едно от тях лежи мъж, който е с бинтовано бедро.

- Какво се е случило с теб? - попитал Зил.

Младият мъж в болничното легло работил като бръснар. Бил прострелян от неизвестен човек. Оцелял. Не можел да уреди сметката си с болницата. Затова се молил на Бог – да му прати помощ свише.

Сметката била 250 долара. Зил решава да я плати. Бръснарят ще си отиде вкъщи, а дори не подозира за това, защото финансовият консултант няма да го попита нищо. Без имена, без обяснения. Просто едно тихо добро дело. Така правят ангелите.

Самият Зил не иска благодарности. Не поддържа контакт с пациентите, на които е помогнал. Малцина от тях дори знаят кой е ангелът хранител, който бил така добър да плати сметката им в болницата напълно безвъзмездно.

Иска едно единствено нещо – един ден тези хора да разкажат историята – как един ангел е отишъл в болницата, платил е сметката им, а след това си е тръгнал.

Всъщност това не е никак случайно. Зил стартира "Проект Ангел". Целта му е да вдъхнови хората да правят добро. Мотото е: "Бъди ангелът, който искаш един ден да срещнеш". Обикновено идеята на Зил е да помага на онези, които са в достатъчно добро здраве, за да се приберат у дома. Една среща, обаче, го кара да направи компромис.

По време на посещението си в женското отделение Зил попада на 60-годишна жена, която все още е в безсъзнание. Претърпяла е много сериозен инсулт. Социалните работници в здравното заведение искат от 40-годишния финансов консултант да плати сметката до момента, за да може възрастната жена да бъде преместена в специално отделение, където медиците да се грижат за нея.

Зил се отдръпнал от леглото. В коридора на болницата стояла дъщерята на 60-годишната жена. Вероятно майка й няма да доживее още много, дори да бъде преместена в друго отделение. Въпреки това Зил платил сумата.

Мъжът си спомня и сблъсъкът си с друга жена, която кърви в продължение на 11 месеца, защото няма достатъчно пари за хистеректомия – операция за отстраняване на матката. Зил платил 400 долара, разказват от BBC.

Малкото момиченце забеляза фигурата на висок мъж, който стоеше до вратата. Беше облечен с костюм, имаше черни скъпи обувки. Майката също се обърна.

- Здравейте, извинете, аз... навъртах се наоколо. Имаш хубаво мече, малката. Защо си тук?

- Имам левкимия. Ти защо си тук? - попита момиченцето като една много строга млада дама, свъсила леко вежди. Изпитваше симпатии към младия господин на вратата, но в никакъв случай не искаше да го показва. 

- Искаме да се приберем у дома, но не можем – обясни майката. Мъжът на вратата се усмихна. Пожела бързо възстановяване и отмина стаята. Мъжът беше ангел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
читател преди 5 години
Където властва ислямизма, мизерията е постоянен спътник, съчетана с наследствено затъпяване. Добри са само в едно - да правят деца.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доброто негърче от Нигерия ли?ха ха ха в нигерия е пълно с черни човечета и малко от тях са добри.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСелянино злобен, не съм казал нищо против човека, който очевидно заслужава уважение. Критиката ми е към пропагандната медия, която дели хората по цвят в зависимост от историята на статията. White man bad. Black man good. Тъпo NPC.
12
1
 
13
 
! Отговори
Професор Тюхчев преди 5 години
Хубава история, а описанието на болницата ми напомни за последния път когато ходих да посетя личната лекарка - тъмен коридор, студено, олющени стени...
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям пич, евалачка.
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой тъпaнap по-долу беше попитал, какво значение има цвета на кожата му. Ще му отговоря: Ако не беше цвета на кожата му, тази статия нямаше да съществува. Всички знаем, че този сайт черпи пропаганда от CNN и Дойче Веле.
9
1
 
10
 
! Отговори
Бравото преди 5 години
Браво на такива като Зил дето ходят из бедните райони да помагат на хората придружени от тълпа журналисти старателно записвайки и снимайки всичко което тоя щедър дарител направи или каже съчинявайки трогателни репортажи..... И още по браво на хора като Киану Риивс за когото чак сега разбраха че над 10 години е правил огромни дарения от актьорските си хонорари към болници приемащи деца с онкологични заболявания и научни центрове за борба с рака . Кой го прави от сърце - решете вие .
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ı'mНЯМА болен в БЪЛГАРИЯ който да е потърсил помощ от БЪЛГАРИТЕ и да не са му събрани парите та ако ще срока да е 5 дни бе ***
7
10
 
14
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
До хахотоУбеден съм обаче, че по света има много бели хора, които даряват повече от този на снимката.Странно защо не пишеш за тях ? ...:).....Какво значение има цвета на кожата бе? Важни са делата! Сега са намерили чернокож с хубави дела и са го отразили! Утре, като намерят БЯЛ като тебе хубав и с хубави дела и него ще го отразят!
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Майка и въздъхна тежко.Ангелите, мило дете, имат големи бели криле."Мда. Ангелите са бели, дявола е черен... да си нигериец явно не е вървежно... хайде някое НПО да осъди църквата за расизъм?
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние БГ-тата понеже сме бели тарикати , а не чер-ни май-му-ни - не даваме пари на никой .Купуваме си и си смучен ракия и мра-зим истан-бул-ската конвенция и дойче веле !
4
7
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Ето ги тези двамата писали след мен са вече с отворени черепни кутии, в които Дойче веле е пръднaло така силно,че е изгладило и последните им мозъчни гънки, ако въобще някога са имали такива.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хубава статия! Света има нужда от повече хора, като този достоен човек! Повече човещина и по-малко див капитализъм, който поощрява егоизма и скoтщината!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !А ти и толкова няма да направиш в скапания си и оскотял живот. Хората това могат това правят- А ти комплексирано и оскотяло добиче.
1
19
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Джесика, не си направих труда да чета поредната ти боза промиваща мозъка на българите в стил Дойче веле.Убеден съм обаче, че по света има много бели хора, които даряват повече от този на снимката.Странно защо не пишеш за тях ? ...:)