Катастрофа: 100 сорта на изчезване, ще останем ли без кафе?

Сортовете, използвани за производство на живителната напитка, изчезват
17 яну 2019 18:20, Нели Христова
36
Катастрофа: 100 сорта на изчезване, ще останем ли без кафе?
Снимка: Pixabay

Най-скъпото на милиарди хора на Земята е на път да изчезне заради глобалното затопляне.  Близо 60% от 124 вида кафе е на ръба да остане в историята, твърди изследване, публикувано в Science Advances.

"Ако не бяха дивите сортове, нямаше да имаме достатъчно кафе, което да пием сега“, обяснява доктор Арън Дейвис. Проучването му, заедно с екип от експерти разглежда само видовете, които растат естествено в горите. И резултатите му са притеснителни.

Близо 100 сорта, от които два, които се използват масово от човечеството, са заплашени от изчезване или  1 на всеки 5 растения няма да оцелее. А това ще доведе до катастрофа в бизнеса с кафе, защото няма да има достатъчно за целия свят.

"Ако погледнете назад в историята ще видите, че използваме дивите растения, за да държим пазара на кафе устойчив“, допълва още доктор Дейвис.

Според експертите, мерките, които са взети за опазване на тези видове са "неадекватни“, включително и за тези, които се смятат „критични“ за дългосрочното глобално производство на кафе.  Голяма част от тези видове растат единствено и само в дивата природа, извън защитените зони за отглеждане, а семената им дори не са запазени в световната банка, което ще направи изчезването им финално. Но за това си има причина – като много тропични растения, семената на кафето не издържат на ледената атмосфера в банката за съхранение.

Проучването показва, че 75 вида са в критичната точка на изчезване, 35 вида могат да бъдат спасени, а за 14 се знае прекалено малко, за да се вземе решение относно техния статут.

Друго изследване от Global Change Biology показва, че кафето от сорта "Арабика“ може да се класифицира като застрашено според факторите в Червения списък на IUCN и като се вземат в предвид бъдещите изменения на климата.

Очаква се производството му да се свие с 50% до 2088 година именно заради глобалното затопляне. 

Домът на кафето "Арабика“ е Етиопия, където расте само в планинските гори. То е изключително важно за глобалното производство.

"Като се има предвид значението на "Арабика“ за Етиопия и за света, ние трябва да направим всичко възможно, за да разберем риска, на който е подложен сорта и оцеляването му в природата“, категоричен е д-р Тадесе Волдемарим Голе, от от Форума за околна среда и кафе в Адис Абеба.

Може би много любители на кафето не знаят, че за черната живителна напитка се използват само два вида семена – от "Арабика“ и "Робуста“.

Останалите 122 вида, които растат в дивата природа не са много приятни на вкус, но съдържат гени, които могат да бъдат отделени от учените и използвани за да направят видовете кафе, които използваме, по-устойчиви на глобалното затопляне и на болестите, които плъзват по растенията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
4
 
! Отговори
kiki преди 5 години
До :)Най-вредно е кафето от цикория. Действа смъртоносно на черния дроб.Знам го тт големия билкар бай Иван от Нареченски бани. Не знам дали е жив човека,защото това ми го е казвал реди 20-25-години,а беше вече на възраст.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит ни Монсанто
8
2
 
2
 
! Отговори
До Глобани глупости преди 5 години
Що не се поразровиш за Хендрик Аверкамп (Hendrick Avercamp), нидерландски художник от 16-ти век, роден през 1585 г. Рисува само зимни картини, като най-ранните му са от 1601-ва. Има си страничка и в Уикито. Но повече от картините му могат да се видят на сайта на Rijksmuseum (rijksmuseum.nl).И сега к'во пра'им?Първо ми дължиш едни 1000 долара, и второ, за твое голямо съжаление, светът не се е пръкнал преди около 6000 години, докъдето го докарват повечето теории за датата на сътворението
7
5
 
8
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
Изперкел, Юнкер и останалите Неолибералчета ни водят към пропастта! Чрез Измаманата на хилядолетието наречена Глобално Затопляне, обраха народите на Европа и ги докараха до тотална бедност - чрез деиндустрализация, затваряне на АЕЦ-и, данък за въглеродни емисии по Парижкото Споразумение. В същото време Земята вместо да се затопля, изтива и мръзнеме като кучета, с най-скъпият ток на планетата. Във Франция за 5 години тока поскъпна 500% - води се систематичен геноцид над Белите Хора.
6
3
 
25
 
! Отговори
агро плюс вет преди 5 години
Когато за първи път започнали да предлагат на англичаните кафе те казвали, че не искат чай от сажди.А сега - Хлябът не е вече същия! Млякото, сиренето, кашкавалът са разни ментета. Месата и яйцата - също! Доматите ги беля с картофобелачката и режа със сатъра!изчезнаха хубавите нашенски сортове. Накъде отива човечеството?
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, българите ще изчезнем преди да изчезне кафето.
4
8
 
11
 
! Отговори
Глобани глупости преди 5 години
прочета ли "глобално затопляне" и спирам да чета натъка защото зная че следват пропагандни лъжи от централата на юдо-масонския "нов световен ред"който ми намери картина или гравюра рисувана или печатана преди началото на 18-тия век на която да има сняг - давам (и това не е шега) 1000$ награда !
3
1
 
13
 
! Отговори
:) преди 5 години
Чудесно, ще внасяме "Инка" от Полша. От цикория. Хем по-възрастните сме му фенове, хем няма да вдигаме кръвно. Между другото, аз и свекърва ми си гледахме кафе в хола.:)
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дигаме цената.
1
0
 
19
 
! Отговори
Кафеджия преди 5 години
Колко му е - почваме кафе от шикалки!