Катастрофа: 100 сорта на изчезване, ще останем ли без кафе?

Сортовете, използвани за производство на живителната напитка, изчезват
17 яну 2019 18:20, Нели Христова
36
Катастрофа: 100 сорта на изчезване, ще останем ли без кафе?
Снимка: Pixabay

Най-скъпото на милиарди хора на Земята е на път да изчезне заради глобалното затопляне.  Близо 60% от 124 вида кафе е на ръба да остане в историята, твърди изследване, публикувано в Science Advances.

"Ако не бяха дивите сортове, нямаше да имаме достатъчно кафе, което да пием сега“, обяснява доктор Арън Дейвис. Проучването му, заедно с екип от експерти разглежда само видовете, които растат естествено в горите. И резултатите му са притеснителни.

Близо 100 сорта, от които два, които се използват масово от човечеството, са заплашени от изчезване или  1 на всеки 5 растения няма да оцелее. А това ще доведе до катастрофа в бизнеса с кафе, защото няма да има достатъчно за целия свят.

"Ако погледнете назад в историята ще видите, че използваме дивите растения, за да държим пазара на кафе устойчив“, допълва още доктор Дейвис.

Според експертите, мерките, които са взети за опазване на тези видове са "неадекватни“, включително и за тези, които се смятат „критични“ за дългосрочното глобално производство на кафе.  Голяма част от тези видове растат единствено и само в дивата природа, извън защитените зони за отглеждане, а семената им дори не са запазени в световната банка, което ще направи изчезването им финално. Но за това си има причина – като много тропични растения, семената на кафето не издържат на ледената атмосфера в банката за съхранение.

Проучването показва, че 75 вида са в критичната точка на изчезване, 35 вида могат да бъдат спасени, а за 14 се знае прекалено малко, за да се вземе решение относно техния статут.

Друго изследване от Global Change Biology показва, че кафето от сорта "Арабика“ може да се класифицира като застрашено според факторите в Червения списък на IUCN и като се вземат в предвид бъдещите изменения на климата.

Очаква се производството му да се свие с 50% до 2088 година именно заради глобалното затопляне. 

Домът на кафето "Арабика“ е Етиопия, където расте само в планинските гори. То е изключително важно за глобалното производство.

"Като се има предвид значението на "Арабика“ за Етиопия и за света, ние трябва да направим всичко възможно, за да разберем риска, на който е подложен сорта и оцеляването му в природата“, категоричен е д-р Тадесе Волдемарим Голе, от от Форума за околна среда и кафе в Адис Абеба.

Може би много любители на кафето не знаят, че за черната живителна напитка се използват само два вида семена – от "Арабика“ и "Робуста“.

Останалите 122 вида, които растат в дивата природа не са много приятни на вкус, но съдържат гени, които могат да бъдат отделени от учените и използвани за да направят видовете кафе, които използваме, по-устойчиви на глобалното затопляне и на болестите, които плъзват по растенията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До kikiЕ, тогава германците трябваше да са измрели отдавна. те пият цикория и даже в истинското кафе слагат.
29
0
 
0
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Анонимен 30Ми да си го дъвчем.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие гледайте дали щше има вода тогава! За какво ви е кафе като няма вода:)
27
1
 
2
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Само два сорта кафе консумираме. От общо 124. И искате да кажете че няма как да ги опазим при цялата тази ГМО мания по която американците са луднали? Тази статия по-скоро личи на оправдание от типа "ето защо кафето което пиете е ГМО". Не оспорвам глобалното затопляне и знам че последствията от него могат да бъдат катастрофални. Какво стана с бананите и какаото? Щото и те бяха на изчезване. Едно е сигурно от липсата на кафе на повече хора ще започне да "им дреме". Наздраве с една хубава чаша чай.
26
3
 
8
 
! Отговори
шибaняка преди 5 години
Ко *** интересува?! Аз пия чай. Мразя кафе.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се вързвайте. Цялата статия е заради "глобалното затопляне" в първото изречение. Трябва да ви се повтаря докато повярвате в тая глупост.
24
1
 
5
 
! Отговори
kiki преди 5 години
Няма никакви Авернезнамсикой и Брьогел! Това са фалшификати на антиглобалистите и грийн пийс, платени от Мандела, ама преди да умре.До тук 5 лъжи - 5 хиляди пари.
23
2
 
6
 
! Отговори
баровец преди 5 години
Важно е коката да не изчесне!
22
3
 
12
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
въглеродният диоксид, този демонизиран от евреите и Глобалистите, като вреде парников газ е всъщност най-важният източник на живот на планетата - той е храната на растенията, а без растения всичко друго живо умира. Освен това въглеродният диоксид е исторически на най-ниските си нива - трябва да работим за увеличаването му в атмосферата, а не за намаляването му!!
21
0
 
6
 
! Отговори
666 преди 5 години
На нито един x.Дейвис не вярвам - често е всичко наобратно, само че ни свалят звезди. По техния си начин.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До по-долу:Искаш да кажеш, че ев.ре.ите се мъчата да ни лъжат за пари?:) Това е най-голямата изненада на хилядолетието!;)
19
1
 
6
 
! Отговори
Да уточним преди 5 години
Единият от световните кланове иска да махне долара като обменна световна валута и да го замести с нови пари на Международния Валутен Фонд, базирани върху кошница от валути, злато, суровини и т.н. ПЛЮС КАРБОН (искаха даже да е САМО на карбон). За целта отдавна отвориха карбонова борса за карбонови фючърси "произведени" от производителите на слънчева енергия и други подобни. От там истерията с "глобалното затопляне". Отделно че, карбонът е полезен и важен за растенията и хората, а някои са човекомразци....
18
0
 
4
 
! Отговори
Инка преди 5 години
Аз Инка съм пил всеки ден през цялото ми детство, пък съм на 55 и със здрав черен дроб (но алкохол не пия). Много умно да се позоваваш на човек с име Иван, който е починал!:) Със сигурност ще ида да го питам дали Инката е отровна.:)))
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен :) преди 5 години
За всяка лъжа - по-бедни с хиляда пари!
16
0
 
6
 
! Отговори
друг до Глобални ... преди 5 години
Аз пък се сещам за Питер Брьогел Стария. Едно време снежните му картини дори ги имаше на халби за бира - 16в. Значи сте 1000 пари по-бедни.
15
1
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
все пак ще имаме право на избор. от кой номер резервоар на химическата индустрия да ни налеят поредната си порция по-мия... и ния да е купим за 50 стинки... трагедия!
14
2
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
абе ние без истински домати и сирене останахме, а вие за едно кафе сте се разквичали...дето има една евроатлантическа приказка: "свиквайте"!
13
1
 
10
 
! Отговори
Здрасти преди 5 години
Пускам 50ст в автомата и кафето идва, докато имаш пари 50ст кафе ще има
12
1
 
2
 
! Отговори
Пак до Глобални от 8 преди 5 години
Нека посмятаме съвсем дилетантски. Средната дебелина на леда в Антарктида е между 1500 и 2500 м според източника. Да приемем, че руските сметки са най-точни и тя е 2133 м.Предположения: годишно там пада сняг образувайки снежна покривка от 1 м. Приемаме, че тя остава същата и не се уплътнява, сляга и т.н.На ангро това значи: 2133 метра разделени на 1 метър сняг годишно = 2133 години!Което не е ли малко повечко от годините, според твърдението за картината със сняг отпреди 18-ти век?
11
0
 
13
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Мдаа всичко диво и чисто ще изчезне. Това е основната цел на мултикорпорациите, за да станем всички зависими от химическата им продукция. Скоро време чиста вода и въздух ще ви продават, алчната из-мет. За това поддържат сороспетнишките частни организацийки. Те за това се самонаричат "Предводители на свободния свят". Това им е основната цел да натъпчат цивилизоват света със самоходни черва.