6 храни, които смятаме за имуностимуланти, но не са

От ябълката на ден до греяната ракия, през чая с мед...
26 яну 2019 20:00, Михаела Лазарова
8
6 храни, които смятаме за имуностимуланти, но не са
Снимка: Istock

От ябълката на ден до греяната ракия, през чая с мед, пчелния клей или магическите сили на билките – свикнали сме да обожествяваме всякакви съмнителни натурални способи за мнимо повишаване на имунната система, които обаче медицината и специалистите обявяват за абсолютни митове.

Всеки би могъл да сподели негативния си опит с вирусите, настинките и грипа въпреки усилията си по посока натурално стимулиране на имунната система.

Разбира се, храните, които често биват сочени като повишаващи имунните защити са така или иначе полезни.

В тях се съдържат витамини, минерали, антиоксиданти и важни съединения, които влияят положително на целия организъм. Трябва да ги включваме в менюто си колкото се може по-често, но не трябва да разчитаме, че те ще ни спасят от всеки вирус и всяка бактерия, опитваща се да пробие защитите на организма ни.

Искате силна имунна система?

Всеки иска, особено през зимния сезон, когато се разболяваме по-често. Трудно е да знаем в какво да вярваме, след като има толкова много народни лекове, митове и схващания по отношение на храните и напитките с предполагаеми целебни сили, сред които пилешка супа, мед, чай, ракия, гъби, билки, джинджифил, ехинацея и прочее.

Майк Финкълщайн, специалист по вътрешни болести в Скарсдейл медикал груп споделя пред rd.com, че много от тези храни, които мислим за полезни за имунната система всъщност не притежават магическите способности, които често им приписваме.

Кои са те?

Ябълки

Едно от популярните схващания е, че ябълките са силен помощник на имунната система. Вероятно сте чували английската поговорка „една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. Ябълките наистина са много полезни. Препълнени са с витамини, вода, кислородни молекули. Помагат за почистването на зъбния емайл от зъбен камък, кръвоносните съдове от холестеролни плаки и поддържат стабилни нива на кръвна захар.

Но от гледна точка на имунитета всъщност не допринасят особено.

Витамин D

Този витамин подобрява здравето на костите, допринася за изграждане на мускулите и предотвратява главоболия и световъртежи. Но не подсилва имунната система. В интернет могат да се видят много статии, сочещи витамин D като полезен стимулант за имунната система, което крие риск от предозиране при неправилна употреба. Последиците могат да са сериозни.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Росица Джунова преди 4 години
здравейте искам да споделя с вас ,какво правя аз за повдигане на имунитета,тъй като през годините доста боледувахме аз и моето семейство .И се обърнах към лекар и той ми препоръча една неска добавка която е с олиго пептиди. Казва се полимакс ,вземам го катопревенция за няколко месеца годишно,като в комбинация с него вземам и инфлустоп артроспира водорасли на същата немска фирма .от както правя тази превенция аз и моеото семейство не се раболяваме
4
1
 
9
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Деца,слушайте стара рецепта срещу кашлица, преди да слезе в дробовете: 2 глави чесън, небелени, без брадите, се варят в литър вода за 40 мин. Размачкват се и разтвора се пие на 2-3 пъти. Действа чудотворно срещу актуалната кашлица. Могат да го пият и ***-небългари, нали съм християнин и помагам на всички.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силната имунна система не изисква повече от нещо, а по-малко. По-малко захар, по-малко сол, по-малко цигари, по-малко алкохол, по-малко скандали, по-малко храна. Малко са нещата, които трябва да са повече - спорт, слънце и усмивка.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
храня се с плодове и зеленчуци.месо.яйца.черен шоколад.но грипът беше ужасен .заразих се и до 4 часа ме свали.нито меда.нито прополиса.нито лимоните ме спасиха.къде сте го правили този вирус бе..
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Искате силна имунна система?"Коластра. Майката природа го е измислила. По-кораво от това могат да ви вдигнат само стероиди или други вещества, нанасящи трайни увреждания по организма ви.