Родителски бунт: Дарвин долу! Човек е създаден от Бог!

Религиозни семейства възразили срещу училищна пиеса за Чарлз Дарвин
8 фев 2019 21:45,
330
Родителски бунт: Дарвин долу! Човек е създаден от Бог!
Снимка: Pinterest

"Има една фундаментална разлика между религията, която е основана на власт и науката, която  се базира на наблюдението. Науката ще спечели, защото тя работи". Стивън Хокинг.

Директорът на английско училище решава да наложи мини цензура в учебното заведение и да отмени пиеса за Чарлз Дарвин и неговата еволюционна теория, след като група силно религиозни родители се оплакали, че това е напълно неприемливо.

Според тях в пиесата се подигравали на проповедник, който участвал в исторически дебат за произхода на човека.

В учебното заведение учат деца на възраст между 7 и 11 години. Представлението било с образователна цел, но директорът все пак решил да уважи искането на групата родители и да замени шоуто с нещо, което не предизвиква чак такава полемика.

Вместо обаче да потуши напрежението, към директора се засилила нова вълна от недоволство. Този път - от другата страна на спора. Останалите родители възразили срещу свалянето на пиесата, защото децата им били "лишени от възможността да научат нещо много ценно", пише  "Индепендънт".

"Това е много тънък опит да наложиш религиозни възгледи върху научните факти и е изключително срамно", обясняват родители.

Решението на директора да уважи молбата на притеснените християнски семейства било напълно неприемливо, защото по този начин върху децата се налагали фундаменталистки възгледи, които оказвали огромно влияние върху тяхното развитие.

Но силно християнските семейства въпреки това приветствали идеята, защото така децата им няма да са изложени на... един вид "научна пропаганда", която е в тотален противовес с онова, което пише в Библията.

Изпълнителният директор на Националното секуларистко общество във Великобритания твърди, че тенденцията родители да се намесват в образователния процес и да заплашват учебните заведения, защото политиката им не съответства на "плитките им виждания за света", е много притеснителна. По думите му е напълно неприемливо родители да упражняват какъвто и да било натиск върху образователната програма заради това, че тя не кореспондира с религиозните им вярвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АТАКИСТкласически -с таен агент-доносник, който има телефон :)
151
0
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 180 Е, там е ясно за нета.Говорим по принцип...и за хората които нямат мобилни устройства и компютри.Аз ако не ползвам компютър или телефон и тръгна нанякъде...как ще ме "Отчетеш"?)
150
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До доказаноПри комунизма, или по точно при социализма пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна. Българите оскотяха и станаха животно при демокрацията.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АТАКИСТНяма нужда от чип - ние вече сами сме се изтипосали в нета-доброволно при това :)
148
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AhaВ сравнение с днешната бедност и мизерия тогава се живееше много по-добре.
147
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
А има и определена "ретроградна цикличност" в човешката цивилизация - докато преди 5 000 години - в Египет - са строили пирамидите - 3500 години по-късно - европейците са били полудиваци - живеещи в землянки.По-късно - древен Рим - прави изумителна система от пътища , акведукти , канализация, минерални бани, истински болници, наченки на демокрация....Години по-късто - хората в Париж и Лондон не се къпят, хвърлят нощните гърнета през прозорците, и лекуват чумата с пускане на кръв.
146
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хората са генетичен експеримент а как ще наричаме лаборантите- Богове или Творци си е наш проблем.Експеримент за разум като физиката е загърбена.Помислете.Без разума ние нямаме никакъв шанс да оцелеем като вид.Затова го няма и прекият ни прародител тн липсващо звено.
145
0
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до Оруел- аСпоко, ще стане по- сложно и от романа на Оруел и от "Еквилибриум" след време.Просто ще ни имплантират по един чип за да отчита къде си, какви чувства имаш( какво мислиш), какво пиеш и ядеш....и директно в главния център данните.
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все мислещи хора тук - препоръчвам статията на Анна Димова "Ловци на обиди"
143
0
 
13
 
! Отговори
Циник до 155 преди 5 години
Аз не говоря "против бог" ... но илитерата триещ постовете ми - вероятно не е чувал думата "агностик" .Мистерия е - защо трие коментари, които не са обидни...или нецензурни!Заключението е, че е просто ***!
142
1
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Динозаврите са съществували - над 100 000 000 години! Абсолютни господари на една планета с неизчерпаеми екологично чисти ресурси...и за това време ( хората съществуват да речем от смешните 45 000 години) , защо динозаврите -не са си спретнали цивилизация ... ако Дарвин е прав?
141
4
 
8
 
! Отговори
Империята Орион преди 5 години
Баx простолюдието! Самият червей Дарвин се е отказал от помията си в крайна сметка, макар че натискът за тази поръчкова глупост е бил огромен. Бог? Кой не е Бог сам по себе си? Съвсем друга тема е тялото като генетичен експеримент, но кой да чете, вместо да храчи безмерен "ум" по пикливи сайтове като този?
140
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересна тема и интересни коментари. Но голяма част от тях вече са изтрити, това е много страшно - помислете доколко вече сме заробени. 1984 Оруел.
139
0
 
11
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
До Анонимен 163Познавам хора, които говорят, но кучето им е по-умно от тях. Интелектът и речта не са непременно свързни. Има и други начини за комуникация. Да смяташ, че делфините са лишени от интелект, говори лошо за твоя.
138
0
 
1
 
! Отговори
Aha преди 5 години
До Анонимен 186Не казвам, че беше като сега, а че не беше някакъв рай, както го представяте на тези, които не са го виждали. А за беСността си прав.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 195 И к'во каза сега??? Аз съм искал точно това да кажа...че човека идва от друга планета. К'ва алегория, човече?)))Кое не ти стана ясно?Бог е създал и Вселената ли искаш да кажеш?Не ме разсмивай!
136
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 220 ами мисля отговора е лесен само нас е създал по свой образ и подобие поне така твърди библията. А ще попитам да не би еволюцията да е излязла в почивка и затова само човек е с интелект. А скоро дъщеря ми си купи нов телефон и прочетох че е с вграден изкуствен интелект по скоро е направен от колкото да е еволюирал сам от предния модел
135
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как набожните проверяват дали една жена е вещица. Хвърлят я във водата.Ако изплува, значи е вещица и я изгарят на кладата.Ако не изплува, значи не е била вещица, жалко за жената.
134
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти само с говоренето ли свързваш интелекта? Животните си имат интелект и логическо мислене. Могат да вземат самостоятелни решения. Големите "учени" ни втълпяват, че всичко при тях било рефлекси и че даже цветовете не различавали и виждали само в черно и бяло. Затова хамелеона си сменя цветовете, защото останалите животни не различават цветовете.
133
4
 
12
 
! Отговори
Ман преди 5 години
"Аз поддържам, че всички живи същества, които са съществували на земята произхождат от една първична форма на която Творецът е вдъхнал живот." Чарлз Дарвин