Родителски бунт: Дарвин долу! Човек е създаден от Бог!

Религиозни семейства възразили срещу училищна пиеса за Чарлз Дарвин
8 фев 2019 21:45,
330
Родителски бунт: Дарвин долу! Човек е създаден от Бог!
Снимка: Pinterest

"Има една фундаментална разлика между религията, която е основана на власт и науката, която  се базира на наблюдението. Науката ще спечели, защото тя работи". Стивън Хокинг.

Директорът на английско училище решава да наложи мини цензура в учебното заведение и да отмени пиеса за Чарлз Дарвин и неговата еволюционна теория, след като група силно религиозни родители се оплакали, че това е напълно неприемливо.

Според тях в пиесата се подигравали на проповедник, който участвал в исторически дебат за произхода на човека.

В учебното заведение учат деца на възраст между 7 и 11 години. Представлението било с образователна цел, но директорът все пак решил да уважи искането на групата родители и да замени шоуто с нещо, което не предизвиква чак такава полемика.

Вместо обаче да потуши напрежението, към директора се засилила нова вълна от недоволство. Този път - от другата страна на спора. Останалите родители възразили срещу свалянето на пиесата, защото децата им били "лишени от възможността да научат нещо много ценно", пише  "Индепендънт".

"Това е много тънък опит да наложиш религиозни възгледи върху научните факти и е изключително срамно", обясняват родители.

Решението на директора да уважи молбата на притеснените християнски семейства било напълно неприемливо, защото по този начин върху децата се налагали фундаменталистки възгледи, които оказвали огромно влияние върху тяхното развитие.

Но силно християнските семейства въпреки това приветствали идеята, защото така децата им няма да са изложени на... един вид "научна пропаганда", която е в тотален противовес с онова, което пише в Библията.

Изпълнителният директор на Националното секуларистко общество във Великобритания твърди, че тенденцията родители да се намесват в образователния процес и да заплашват учебните заведения, защото политиката им не съответства на "плитките им виждания за света", е много притеснителна. По думите му е напълно неприемливо родители да упражняват какъвто и да било натиск върху образователната програма заради това, че тя не кореспондира с религиозните им вярвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 216 МХМАми само един въпрос им задавам на тия вярващите в бог...Що от толкова животински видове на тази земя, само на човек бог е дал интелект? Не можеше ли и на кучето да даде и то да проговори, да проговори и Коня и делфина?
131
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЕКАРИТЕ (от така наречената западна медицина) ако успеят да те излекуват се мислят за богове и се бият в гърдите като Тарзан. Ако пък не успеят казват, че не са Господ. Хитра стратегия. Пък да не говорим, че това което лекуват - ТЕ не са го създали. За разлика от компютърния инженер, който е създал компютъра и следователно може да го ремонтира...
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко става с взривове. "Големият взрив" създал вселената, а като стане взрив в завод на Мерцедес се създава нов модел Мерцедес.И с еволюция също става. От старият модел Мерцедес като престои 20 г. и от само себе си се превръща в чисто нов последен модел Мерцедес.Хората като учиш още от училище в продължение на 100 г., че това е така, и те вече вярват в такива неща.
129
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЕКАТИТЕ (от така наречената западна медицина) ако успеят да те излекуват се мислят за богове и се бият в гърдите като Тарзан. Ако пък не успеят казват, че не са Господ. Хитра стратегия. Пък да не говорим, че това което лекуват - ТЕ не са го създали. За разлика от компютърния инженер, който е създал компютъра и следователно може да го ремонтира...
128
11
 
8
 
! Отговори
Мхм преди 5 години
Верно е! Човек е създаден от бог, но има една малка подробност - бог в случая са извънземни, ама хахавите вярващи това не ги устройва.. Тяхното съзнание е като на овцете, та затова така са толкова активни...
127
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До199 я попитаи твои познати лекари дали вярват в Бог (създател) ще бъдеш изненадан от отговори те не свеждаи отговорите на сложни въпроси с елементарни примери в моя град има човек на 102 години мислеш ли че е по правиден от този който умира на 50 или може би нама да умре не вярвам отговора е някъде другаде
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 210 Мда, спазва ги 10-тте заповеди, както вярващ мюсюлманин спазва заповедите в Корана да не се пие алкохол и да не се яде свинско.))))))
125
11
 
5
 
! Отговори
До 196 / До 191 преди 5 години
А кой ти е казал, че Бог е добър и справедлив, та да чакаш хаир от него ?! Исус в прав текст е казал, че неговият Отец обича злите и неблагодарните. Така, че Злото винаги побеждава и ако не си зъл и неблагодарен не чакай нищо добро за себе си...
124
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 194 това е вече друг спор които е стар може би почти колкото сътворението
123
9
 
13
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Препоръчвам на всички дето вярват че земята е плоска и че Бог ги направил от кал когато се разболеят вместо в болница да идат да запалят една свещ Бог ще ги излекува
122
3
 
3
 
! Отговори
Даскал Фратю преди 5 години
А земята е плоска.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо приравняване Бог с религията независимо каква е тя ? Друг пък цитира Байганьовски мъдрости "Каквото сам си направиш и Бог не може да ти го направи", излиза, че всички хора са самоубийци, защото те по собствено желание умират. И няма независещи от него причини. Всички, които се качват на самолета, който ще катастрофира и те загинат сигурно са искали да си го причинят. Което ги прави самоубийци, които не са намерили друг начин да се самоубият.
120
1
 
5
 
! Отговори
запознат-продължени преди 5 години
Вселенски Събор в Цариград по повод ереста на Македоний. За всички,които смятат,че науката обяснява всичко и няма Създател,Спасител и Промислител,а всичко е случаен сблъсък на "влюбени атоми" ще припомня един остроумен коментар :"Колкото пъти да разхвърляш зарчета с букви....никога няма да получиш стих !
119
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Свързвам го с християнството защото имам информация за него а иначе и аз като почти всички от моето поколение съм бил атеист но когато имаш част от информацията която ти е представена като пълна истина си е маниплация
118
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо всички големи световни религии смятат жената за низше същество.Нито една религия не допуска жената да свещенодейства.
117
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Напротив имало е може би не във вида които познаваме днес но повечето от писмата на апостолите са отправяни до конкретни църкви
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИСКА ИМ СЕ НА НЯКОИ ДА ГИ Е СЪЗДАЛ БОГ, НО ТО САМО КАТО ГИ ПОГЛЕДНЕШ И СТАВА ЯСНО, ЧЕ ДАРВИН Е ПРАВ.
115
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Съгласен съм че е спорна но е отхвърлена и от други религии може и да има религия която я приема или по скоро хуманизма ако го разгледаме като религия защото той без Дарвин пропада. Но аз имам поглед върху християнството и дори самия Христос като основател е убит от римаската власт и няма логика ако е бил убеден на властта. Но ако не си чел новия завет те съветвам прочети го и откриеш колко неща се разминават с това което сме учЕли
114
2
 
0
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До МенИмало е християни но НЕ Е ИМАЛО ЦЪРКВА.Имало е стотици християнски течения но именно със създаването на Църквата те се обединяват около всеобщи ценности
113
3
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 174 ШматкаАз говоря само за християнството защото статията е на тази тема.Идеята ми е че в хр.религия понятията и догмите са си чиста измислица на политици и духовници и по никакъв начин не отразяват действителноста.В случая имаме отхвърляне на една спорна теория като я заместваме с друга такава.