Черен, зелен, червен, че и розов... сняг. Признак за катастрофа!

Случаят в Сибир от последните дни не е единствен
26 фев 2019 17:52, Нели Христова
22
Черен, зелен, червен, че и розов... сняг. Признак за катастрофа!
Снимки: Reuters

"Не яж жълтия сняг“ е една от шегите, която всяко дете е чувало. Но сега, абсолютно не на шега, към това предупреждение трябва да се добавят розовия, черния, зеления и оранжевия сняг.

Поредица от инциденти в Русия прикова вниманието на социалните мрежи и медиите. В Сибир падна черен сняг, оцветен от работещата наблизо мина за добив на въглища. А в Первоуралск снежната покрива бе със зелен оттенък, като причината, според местните власти, е кариерата за добив на хром. Гражданите бяха принудени да носят маски, стотици се събраха на протести, които да привлекат вниманието на Владимир Путин.

Още по темата

Макар цветният сняг да не е нещо ново, то в последно време замърсяването, предизвикано от хората, остава отпечатък върху най-чистото нещо на Земята – полярните шапки.

Погледната от високо, по уж красивата бяла покривка има сиви, кафяви и черни петна. Те са предизвикани от черен въглерод или по-просто казано – сажди от електроцентрали, захранвани с въглища, фабрики и мини.

Саждите са леки и вятърът ги носи до полярните шапки, където падат под формата на цветен сняг. Но това не е просто естетическо бедствие. Освен, че са причинени от замърсяване, тези петна успяват и да допринесат за забързването на глобалното затопляне.

Едно от свойствата на полярните шапки е да отразяват слънчевата светлина и да отблъскват топлината. Ала черният сняг прави тъкмо обратното – той абсорбира светлината и задържа топлината и по този начин ускорява глобалното затопляне.

Ако се спре изхвърлянето на сажди, температурата на земната повърхност ще се намали с половин градус. Може да звучи малко, но е всъщност изключително важно.

Оцветяването на снега може да бъде причинено и от природни явления, като например водораслите Chlamydomonas nivalis, които му придават розов или червен цвят. Тази аномалия е документирана още през 19-ти век. Оранжевият сняг в Източна Европа пък бе причинен от пясък, пренесен от пустинята Сахара. Подобно явление имаше и в Сибир, но там снегът стана оранжев отново заради замърсяване на въздуха.

А ако се върнем отново на хапването на сняг, бялата ледена покривка също не е безопасна. Учени от Канада установиха през 2017 година, че топенето на снега в градски условия освобождава коктейл от токсини, които са "заключени“ в него. Най-често това са праховите частици, които автомобилите бълват.

Хората винаги са използвали снега като метафора за чистотата, за невинността. А сега, когато той е всичко друго, но не и бял - лампичката ни за това, че прекаляваме с тормоза си над Земята, би трябвало да светне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Анонимен 7:Хърбел обяснил на щърбел :-D
16
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До шматкаИ аз не вярвам много на тия конспиративни теории, за следите, оставяни от самолетите!Ведъж обаче, видях два самолета, летящи в различни посоки. При единия от тях, образувана следа след него, много бързо изчезваше, разтваряйки се почти веднага във въздуха, а при другия се задържа доста по-дълго време, дори след като вече бях изгубил самолета от поглед... Може би все пак има някакво логично обяснение.
15
3
 
2
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
снега се оцветява от северното сияние а не от спектъра на светлината : )))))
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПОГЛЕДНЕТЕ НАГОРЕ И СЕ ЗАМИСЛЕТЕ КАКВИ СА ТЕЗИ САМОЛЕТИкак какви - руски! Редовно пръскат на Бузлуджа и яз.Копринка.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черен, зелен, червен, че и розов... сняг. Признак за катастрофа!Русский мир - те само това могат. Откъдето минат трева не никне.
12
2
 
6
 
! Отговори
do anonimen 7 преди 5 години
Не е вярно,че няма кислород а как гери киросина в двигателя има кислород но температурата е ниска и няма вятър.Кислород няма в косм,са и там ракетите са заредени с керосин и течен окислител.А за това,че някой разпръскат нещо и аз вярвам,че има някой който го прави.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комшията до преди години и той ни тровеше с ТРАБАНТА. АМА НИ ЗНАЕХМЕ , ЧЕ Е ОТ МАСЛОТО. НЕ Е ОТ ИМПЕРИАЛИСТИТЕ МУ МРЪСНИ.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е една от най-замърсените в екологично отношение държави. Ами ядрените отпадъци в Баренцово море!
9
1
 
6
 
! Отговори
поправка преди 5 години
Има алчни хора,които си играят с прИродата безотговорно,тях трябва да хванат и осъдят,заради общото благо!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има алчни хора,които си играят с прородата безотговорно,тях трябва да хванат и осъдят,заради общото благо!Изследвания показват,че кислорода на планетата е намалял почти два пъти.И как не,като унищожават и замърсяват горите и океаните.Черна сажда,да се боядиса в други цветове?Айде стига глупости!Уляхте се!Вероятно е някаква друга причината.
7
5
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 4Гледам нагоре и виждам че абсолютно всички самолети оставят диря.Така като се замисля и преди 30-40г пак оставяха диря.Не се ли питаш що за тайна организация може да слага на всеки самолет цистерни за химикали.Що не ходихте на училище навремето
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4. Когато самолета е в пространството без кислород. Газовете от изгорялото гориво се расейва по бавно. Това е причината.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богата държава на полезни изкопаеми. По богата от нея е Сомалия.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като измочат и бояришника върху снега сигурно наколо виждат всичките цветове на дъгата...
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОГЛЕДНЕТЕ НАГОРЕ И СЕ ЗАМИСЛЕТЕ КАКВИ СА ТЕЗИ САМОЛЕТИ КОИТО НЕПРЕСТАННО ПРЕМИНАВАТ И ОСТАВЯТ ТРАЙНИТЕ СЛЕДИ СЛЕД СЕБЕ СИ КОИТО НЕ ИЗЧЕЗВАТ КАКТО ТРЯБВА ПРИ КОНДЕНЗ,А СЕ РАЗСТИЛАТ И РАЗМАЗВАТ ПО ЦЯЛОТО НЕБЕ .СЪЩИТЕ ТЕЗИ САМОЛЕТИ СА ИЗВЕСТНИ КАТО САМОЛЕТИТЕ ПРЪСКАЩИ С ХИМИКАЛИ ПО ИЗВЕСТНИ КАТО КЕМТРЕЙЛС.ТОВА Е ПРИЧИНАТА
2
1
 
10
 
! Отговори
Ха йа преди 5 години
Питай Доган, който си купи ТЕЦ Варна. Теца години не работеше щото няма филтри. Сега му плащаме да не работи милиони. Но ако го запалят ще видите
1
7
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Черен, зелен, червен, че и розов... сняг. А при нас няма никъв сняг