5 начина, по които да се грижите за себе си

Важно е да помислим за емоционалното си състояние
11 мар 2019 22:54, Михаела Лазарова
8
5 начина, по които да се грижите за себе си
Снимка: Istock

Да се грижим за себе си, това е мантра, която в последно време е много модерна и на път дори да се изтърка. Но дали осъзнаваме всъщност нейното значение и по-важното – грижим ли се наистина, ама наистина за себе си или само си мислим, че правим нещо подобно?

Днес се замислих над въпроса колко време отделяме да се погрижим за нашето психическо, емоционално, физическо здраве и да бъдем по-щастливи, в хармония със самите нас? Знам, че е трудно. Самата аз съм родител на две малки деца и да намеря време за себе си често е мисия невъзможна.

Ежедневието ни е толкова динамично, че дори и жените, които нямат деца, но улисани в работни ангажименти, също не намират време за себе си. А как тогава можем да сме пълноценни и най-вече здрави, ако не полагаме грижи за себе си? Дори и в момента здравословното ни състояние да е добро, преумората ще ни се отрази в дългосрочна перспектива.

И така, да не губим много време, а да погледнем кои са основните видове грижа към самите нас, за които трябва да намерим поне мъничко време. Една малка крачка към самите нас, а ефектът ще бъде наистина голям. Да опитаме заедно?

Физическа грижа

Не можем да не започнем с най-видимата част от здравето – тялото ни. Как да бъдем добре, ако не сме здрави физически? Невъзможно. Задължителни профилактични прегледи, особено при гинеколог и мамолог. Да намерим любим спорт или физическа активност, която ни кара да се чувстваме добре и да намираме време за нея. Дори бързото ходене пеша е такъв вариант, стига да ви е приятно. Тази грижа често се пропуска от много дами, които в забързаното ежедневие не намират време за спорт и им се струва практически невъзможно.

Ако фитнесът не е вариант, превърнете дома си във фитнес. Купете си гирички и стелка и тренирайте у дома. Включете децата в тренировката, те обичат да са част от нашите занимания. А ако им доскучае, набързо ще си намерят друго занимание и ще ви оставят на спокойствие да си правите упражненията.

Емоционална грижа

Може би най-важният вид грижа е да помислим за емоционалното ни състояние. Стресът от ежедневието и множеството задачи и ангажименти изцеждат силите ни. Умората понякога е толкова голяма, че емоционално се чувстваме опустошени. Как можем да повлияем на емоционалното състояние? 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
един начин преди 5 години
Редовен секс и физическата и емоционалната грижа отпадат.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и шести, най-добрия, да не се водиш по измислиците на Михаела.
2
2
 
5
 
! Отговори
Пак ли виц преди 5 години
Аз се сещам за четири:Бой, глад, тесни обувки и ...(перифразирам-да на се засягаме) неприятна музика.:Петото е пожелание на клиента, за да остане нещо и за вашата фантазия ;)Дано разбирате, че в поста ми има хумор :)
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е постижимо, но за съжаление тези видове старания са възможни само при наличие на достатъчно време и достатъчно пари. Колкото повече имаш от тези две неща, толкова по-качествени ще са резултатите от старанията ти.