Сърбия 20 г. след бомбардировките: Колко си приличаме със съседите?

Политическата ситуация пряко се отразява на препитанието
Обновена: 24 мар 2019 18:56 | 24 мар 2019 18:45, Екип на Bulgaria On Air
146

Днес Сърбия отбелязва 20 години от бомбардировките на НАТО. В памет на жертвите протестът срещу управлението на Александър Вучич снощи започна с минута мълчание и сръбския химн. На фона на нестихващото недоволство се оказа, че действията на властта рефлектират и върху българите в Западните покрайнини.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов се срещна с Марко Сокарев - председател на Българския демократичен съюз в Сърбия и активен участник в политическия живот в страната.

20 години след най-тежката политическа и икономическа криза в страната казва, че приликите с 90-те години на миналия век са повече от разликите.

"Вучич е абсолютно ултранационалист. Той е един вълк, преоблечен в агнешка кожа. Той не се е променил, той е един диктатор, всички телевизии са под негова ръка, противниците ги гони докрай, това е едно голямо недоволство срещу този човек. Същото е като Путин да бъде вечно, вечно президент на Сърбия", сподели той.

Марко Сокарев разказва, че политическата ситуация пряко се отразява и на препитанието. Масово хората от района търсят препитание в Сливница, Драгоман и София. Причината - средната заплата в Цариброд е 200 евро, а работа трудно се намира.

Според Сокарев по-лоша власт в Сърбия не е имало. Той допълва, че общественото недоволство е породено и от управленския курс на Вучич.

"Този човек трябва да се махне, ако иска Сърбия напред да влезе в Европейския съюз. Той иска да откара Сърбия в Евразийския съюз с Путин, той е протеже тука. В Ниш е направена руска база и се набюдава САЩ и базата им в Косово", посочи Сокарев.

Оказва се приликите между България и Сърбия са повече, отколкото разликите. Въпреки скорошното посещение на президента Румен Радев в Белград и Цариброд, според Марко Сокарев хората не усещат съществена промяна в политическо и икономическо отношение в района.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОх,тези вършачки от преди 1944 година ги гледах на видео,голям смях и пародия са,нямат нищо общо с модерните мощни и прецизни машини след 1944 година!
94
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 104България нямаше никаква работа, да им се меси. Ама българина е такъв - все иска да се меси, вседае със сулнитеи да наранява комшиите...
93
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито не е бил сръбски шовинист, Тито беше комунист-интернационалист. В България много го уважаваха, за твърдата му политика към Просията. Българите се срамувахме от Димитров и бай Тошо.
92
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не само, че няма никаква вина, но трябва да бъде поздравена за конструктивната рола при смазването на сръбския фашизъм. Воят на обидени сърбомани и *** го доказва.
91
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В първобитното селско стопанство преди 1944 не оставяно и кв.м.,необратваема земя!В някой села е имало даже,вършачки и трактори !В България са се отглеждали милиони крави,биволи,овце,кози,никога не е имало недостик на жито ,и винаги се е изнасяло селско стопанска продукция,предимно за Германия!За първи път чувам ,че бг комунисти измислили капковото напояване!
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100 странно, че го споменаваш, но това с техническите нововъведения се случва в цял свят след ВСВ, не смо в България, защото преди това не ги е имало.
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И в един момент на българина му писна от войни след втората световна."Дмеке имекн му киткат и стана жена.. По-добре в бой за свобода и нещо по-добро, отколкото д умра в леглото си...
88
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакви глупости пишеш,сега?Абе нали цялата водна система,канали и мелиолерация е създадена през соца?Дори капковото напояване,което сега се използва в цял свят е българско изобретение, както и други начини на напояване,модернизира се и с нови селскостопански машини,аграрна наука,а не първобитното селско стопанство от преди 1944 година!Вече съвсем откачихте,искате да ни върнете може би в родовообщинния строй,защото е било по-добро от соца?
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никак не си прилича е. Ако си прилипахме, нюаше да има махали и гласоподаватели :)Ако разбирате, за какво ви говоря ;)
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 96 Тито имаше подръжка от целия запад,за който отцепването на Югославия от СССР си беше удър в дестката!Веднага след обтягане на отношенията на Югославия е подарено оръжие за стотици милиони долари,както и икономическа помощ!Тито ,хитреца след смърта на Сталин ,обръща гръб на запада и почва да цоца и от СССР!След Чешките събития 68ма ,пак се обръща към запада!СФРЮ бяха ,и тако,и овако,важно е да се скубе от някъде!
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 93Ами тогава защо беше отровен и Сталин и цар Борис 3-ти и цели немски семейства заедно с децата си?Без значение дали са от изток или запад,много хора са изтровени по същия начин.
84
2
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 5 години
Димитров след като е извикан в Москва през 1949-та само няколко месеца по-късно `се разболява` и умира в Москва. Тук донесоха само ковчега му. И за една седмица построиха мавзолея където го сложиха.Подозирам, че и Димитров му се опъна на Сталин, но му видяха сметката. Тогава тито съвсем се отцепи. Но имаше и поддръжката на Франция. Докато зад нас нямаше никой.
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питали Тито защо не е въвел колективизацията на земята в Югославия!Той отговорил ,че през 30те на някакъв международен форум на Коминтерна ги завели в Колхоз -образец край Москва ,и Тито останал изумен ,,Та в Югославия ,всяко село е по-добро от този колхоз-образец " .Тогава си казал ,че ако един ден вземе власта няма да въвежда колективизацията!Та си мисля,че за някой неща щяхме да сме добре в СФРЮ,също можеше да излизаме в чужбина да работим!
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До90. Нямаше как да се хване с Тито . Сталин го върна в ковчег от Москва. Тогава секретаря на Тито . Милован Джилаз му казна да не ходи при Сталин , че така ще свърши като Г. Димитров.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДоколкото знам,Димитров посещава два пъти Тито,втория път път посещава Тито,директно след посещението му в СССР,след което Г.Димитров умира,той е отровен,а Тито си свива перките,вероятно от страх и завива към запада.Но много хора са изтровени в края и след втората световна война в цяла Европа,по същия начин е отровен и Сталин.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
89, много бих искал да видя поне веднъж българинът да смаже някого.Че от наведени българи направо ми се повръща.Може би ако това се случи ще ни се дигне и самочувствието.Погледни какво става по света. Всеки се дигнал и протестира, само ние сме се сврели в миши дупки.
79
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82 Единствено може да бъде обвинено НАТО за това ,че не се намесиха в Босна ,където сърбите извършиха страшни кланета и издевателства,предимно над мюселмани!Тогава Франция и Англия ги спасиха,американския посланик ги предупреди ,че от тук нататък ,ако се опитат да избиват мирни жители ,янките ще ги ударят!Ако в Босна НАТО им наби шушоните и армията й там беше помляна,тогава сърбите щяха да се изтеглят от Косово без бомбандировките над градове им,и щяха да слушкат!
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито се скара много яко със Сталин.Малък бях тогава, но помня. Помня и коментарите на възрастните които си говореха щепнешком. А по разни огромни плакати по стените където бяха нарисувани Сталин, Тито и Димитров един до друг - Тито навякъде го замазваха. И на картината оставаше само Сталин и Димитров.Може би ако нашия се беше хванал с Тито щяхме да сме по-добре?
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът не е ***. Просто на българина му е писнало от войни и кървища, този филм сме го играли много пъти! Колко кланета и граждански войни, то не бяха балкански и какви ли не войни. И в един момент на българина му писна от войни след втората световна. Затова си наляга парцалите, предпочита да си затрае нещо, но да започва конфликта, защото ще стане касапницата. Затова българинът е такъв, не че е ***. Ядосаш ли българина, обаче ще смаже всички. 1 Българин е равен по сила на двама сърби.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакво ми натискате минуси,бе,партията на ромите е същата като тази на кюрдите и не са срещу българите.