Какво се случва с тялото ви, когато пътувате със самолет?

Може да не усещате вкуса на храната добре
25 мар 2019 21:15, Михаела Лазарова
18
Какво се случва с тялото ви, когато пътувате със самолет?
Снимка: pexels

Пътуването със самолет е най-бързият и удобен начин да стигнете до всяка отдалечена точка на земята. Докато сте в самолета обаче, тялото ви търпи много промени под натиска на налягането и намаленото количество кислород, тъй като не е създадено да бъде в тези условия.

Ако не се чувствате особено добре по време на полет, ето какви могат да бъдат причините за това.

Ниските нива на кислород ви правят сънливи и причиняват главоболие

Освен тълпите по летищата и стресът, който летенето причинява на много хора, липсата на кислород допринася да се чувствате зле както при дълги, така и при по-кратки полети. Ако се чудите защо ви спохожда главоболие и сънливост всеки път, когато сте на борда на самолет, то намаленото количество кислород определено оказва такова влияние.

Кръвта се събира в краката, причинявайки подуване

По време на дълъг полет кръвообращението страда сериозно заради седналото обездвижено положение, в което се намират пътниците. Това причинява сериозен дискомфорт в долните крайници, болки, скованост и най-вече подуване, което може да трае няколко дни.

Дехидратация

Въздухът, който дишате във фюзелажа идва отвън, независимо на каква височина се намирате. Когато самолетът е високо, въздухът е доста по-разреден и сух в сравнение с този на земята. По този начин хидратацията в тялото допълнително намалява, защото не можем да си набавим необходимата влага чрез въздуха. За да компенсираме трябва да пием повече течности, но това не е добра идея в самолет, тъй като честите посещения на тоалетната създават дискомфорт.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
защо се нахвърлихте върху авторката?..Ами разбира се,въздуха в самолета идва отвън!!!..Верно,че системите поддържат някакво налягане,но работят с "местния " въздух!..Сега ще ви предложа една сметка колко въздух вдишват няколкостотинте пътника при 12 часов полет.А вие правете сметка от къде ще го "натоварят"!..
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въздуха който дишаме във фюзелажа не идва отвън ,а се създава по химичен път!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това, авторката е пропуснала радиацията. За полети през деня, 3 часа полет (или бяха 4) се равняват на една рентгенова снимка. Това не е много, но ако летиш често, се акумулира. Имаше изследване наскоро, че пилотите и стюардесите страдат в пъти по често от рак. Така че всъщност това и кислородът са основните проблеми с летенето. Другите неща са решими като пиеш вода и се разхождаш на всеки час.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама хем не знаем, хем пишем. Концентрацията на кислорода в самолета е по-ниска от нормалната. Отговаря на около 2400м надморка височина, въпреки че някои по-нови самолети ги херметизират на малко по-висока концентрация. Да дишаш на такава височина е ок, ако си здрав, но за хора с белодробни и сърдечни заболявания може да бъде смъртоносно. Поради което и пътувания със самолет на дълги разстояния не са препоръчитлени за последните без допълнителен кислород.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновено лети и обикновено доста високо.
9
8
 
4
 
! Отговори
Параshoot преди 5 години
Какво се случва с тиалото, когато ...Със самолетите, доколкото знам, не се "пътува", а се лети. Пътува се, когато се движиш по някакъв път на сушата. Примерно, ако вървиш пеша те заболяват краката, ако плаваш с кораб - те заболява корема, а ако пътуваш из самолета( т.е. разкарваш се насам натам между седалките и пречиш на стюардесите), най-много да ти изгонят "тялото" навън.
8
3
 
8
 
! Отговори
Ман преди 5 години
Страхотно е пътуването със самолет, защото излизам от България.
7
1
 
5
 
! Отговори
IraqtheBest преди 5 години
А да, статията си беше бедничка
6
5
 
6
 
! Отговори
IraqTheBest преди 5 години
А знаете ли че, там горе взимате в пъти повече радиация отколкото на земята :)
5
0
 
12
 
! Отговори
3d преди 5 години
Абе, пилета шарени, разбира се, че в кабината се поддържа по-високо налагяне от околното, но това не означава, че се поддържа 1 atm. В момента стандартът изисква налягането да не е по-ниско от налягането съответсващо на височина от 2400 m, което прави около 0,75 атмосфери.
4
1
 
23
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Аз пък се чувствам много добре като пътувам със самолет защото тогава обикновено заминавам на почивка...
3
1
 
11
 
! Отговори
Ръкоделец преди 5 години
Мише - михаелче, пусни някоя новина със содомистично -сексистка насоченост? Качи снимки по прашки, да видим за какво иде реч!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой май не е летял със самолет. Само с обездвижването съм съгласен.
1
0
 
24
 
! Отговори
Мека Цепеница преди 5 години
На мен ми става докато стюардесата с къса пола ми налива таратор в чаша!