Странният случай на Роуз: 99 г. живот с органи на грешното място

Почти всички органи на жената са били огледално разположени
9 апр 2019 19:55,
13
Странният случай на Роуз: 99 г. живот с органи на грешното място
Снимка: Newsweek, Bentley family

99-годишна жена е прекарала целия си живот без да разбере, че органите й са разположени огледално. Тя е най-възрастният човек, за когото се знае, че е оцелял с рядкото състояние.

Роуз Мари Бентли от американския щат Орегон е била родена с вроденото състояние ситус инверсус - огледално разположени органи спрямо нормалното им място. Тя имала и левокардия, което индикира, че сърцето й е било на правилното място - отляво.

Възрастната жена решила да дари тялото си на науката и така след смъртта й през есента на 2017 г. университета в Орегон го получава. Въпреки левокардията, с която жената е живяла, тя никога не е имала проблем. Често това състояние довежда до много проблеми, но тя никога не е разбрала за него.

Случаят на Роуз е наистина уникален. Според докторр Камерън Уокър, професор по анатомия към университета, който работил по случая, шансът на възрастен човек да оцелее с такава аномалия е 1 на 50 млн.

Учените знаят само за още два случая на пациенти, доживели до 70-годишна възраст.

"Мисля, че шансовете да се намери друг човек като нея са 1 на 50 млн. Не мисля, че някой от нас ще го забрави някога, наистина", обяснява докторът.

През един мартенски ден студентите в университета в Орегон трябвало да отворят гръдния кош, за да изследват сърцето. Тогава те не знаели, че това е Роуз Мари Бентли.

Скоро името й щяло да влезе в учебниците по медицина. Студентите започнали да се съмняват в собствените си знания.

"На сърцето й му липсваше огромна вена, която обикновено е отдясно", обяснява пред CNN студентът Уорън Нилсън, който е бил един от петимата, открили аномалията.

Озадачени, те повикали преподавателите си, за да попитат - къде е горната куха вена.

"Те извъртяха очи. Сякаш си казаха "Как може студентите да пропуснат тази голяма вена?". После дойдоха и започна суетене", обяснява студентът.

Вената не била на правилното място. Но аномалиите далеч не се изчерпвали с това. Други важни кръвоносни съдове също се намирали на грешното място. Стомахът й бил отдясно, а обикновено е отляво.

"Мама би помислила, че това е много готино! Щеше да се зарадва, че може да научи някого на нещо такова", обяснява дъщерята на Роуз - Луиз Али.

"Сигурно щеше да се усмихне широко, знаейки, че е различна и оцеляла", обяснява едно от петте деца на жената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
До bra преди 5 години
Яко ти хлопа дъската, *** на лекат
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост, а къде е статията за обрата по делото Иванчева?! Бързо я покрихте слуги на мафията.
8
0
 
9
 
! Отговори
Прави впечатление преди 5 години
че вземате разни кретенски статийки и ги превеждате изключително неграмотно от английски. След това даже не си четете написаното. Пример: "Въпреки левокардията, с която жената е живяла, тя никога не е имала проблем. Често това състояние довежда до много проблеми, но тя никога не е разбрала за него." Значи, въпреки нормалното положение на сърцето, тя никога нямала проблем. Често нормалното положение на сърцето довежда до много проблеми. - На Боряна не й ли се струва неадекватно написаното?
7
1
 
0
 
! Отговори
bra brackets cancer преди 5 години
Махнете металните части и тел от сутиените.Ние установихме,че причиняват РАК.Искаме да Ви помогнем,но не можем защото: - все още не слушате - войни - битови убийства и насилие - кешови разплащания (основен замърсител и разпространител на вируси)НЕ МОЖЕ ЛЕЛИЧКАТА В БАНИЧАРНИЦАТА ДА ВИ ПОДАВА БАНИЦА С ЕДНАТА РЪКА А С ДРУГАТА ДА ВРЪЩА РЕСТО.Ние живеем сред Вас от много години. Идваме от далечно съзвездие. В близките 3000 год. няма да се разкрием официално, защото все още има милиони хума
6
2
 
0
 
! Отговори
bra brackets cancer преди 5 години
Абсолютно измукано от пръстите статия. Ето истината за тази жена от първо лице.Познавам тази жена. Нейното ДНК. Преди повече от 300 год. беше решено на високо ниво да се създадат/тестват лекарства за специално ДНК на хуманоид с ревърс органи. Принципно и това ДНК е перфектно и човек не би трябвало да имам каквито и да е проблеми,болести и т.н. Има една голяма зала на нашия кораб с всички лекарства,които лекуват всички човешки болести. Те,обаче не Ви трябват.Щом се обедините,спрете войните,
5
0
 
6
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
" Тя имала и левокардия, което индикира, че сърцето й е било на правилното място - отляво."=========================================================Чакайте малко ! Значи всички сме с леокардия ? Кое е проблема ?
4
1
 
3
 
! Отговори
ikar преди 5 години
До БГчичакДъщерята на моя колежка имаше дясно сърце, не знам за останалите органи как са били. Но диването се кефеше, когато лекарката в училище го преслушва и не чува сърцето.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Грешното място" ме подсеща за оня виц, в който пациент отива при лекар, а той му казва че е безнадеждно болен и му остават не повече от два месеца живот. След две години обаче се срещат същия пациент и същия лекар. Лекарят, крайно изненадан че го вижда жив, го пита дали не го е лекувал д-р Майер. Пациентът отговаря утвърдително. "Така си и знаех, отговаря лекарят, той е шарлатанин, при правилно лечение нищо нямаше да ви спаси."
2
0
 
4
 
! Отговори
БГчичак преди 5 години
Тия случаи са редки, но не чак толкова. Имаме такива и у нас. Още помня едно предаване някъде през 93-та примерно, в което показаха една госпожа с огледално почти всичко - сърце, черен дроб, бели дробове (белите не са еднакви и левият обикновено е по-малък).
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо фатално не е имало в органите й щом като е доживяла пълноценно до 99 години. Дали тези си мислят че бог прави грешки ей така случайно. Не - Бог никога не греши той създава живот и тази жена го доказва.