И вкусен, и полезен: Защо да хапваме шоколад?

Ето 3 причини да предпочетем сладкото изкушение
17 апр 2019 20:55, Ивета Иванова
4
И вкусен, и полезен: Защо да хапваме шоколад?
Снимка: Pexels

Шоколадът е любим десерт на много хора. Сладкото изкушение може да не е много полезно за зъбите, ако е в огромни количества, но не трябва и да го считате за враг. Ето и кои са ползите от хапването на шоколад.

1. Повишава настроението
 
Шоколадът повишава производството на ендорфин, наречен хормон на щастието и опиат за организма. Той намалява болката и подобрява настроението. Това е и единствената храна, за която е сигурно, че съдържа анандамид - естествена за тялото мастна киселина, за която също се смята, че облекчава болките. Шоколадът дава и енергия, тъй като стимулира производството на фенилетиламина. Серотонинът, който действа като антидепресант, също се повишава, когато ядете от тази храна.
 
2. Добър е за сърцето
 
Има положителни ефекти и върху сърцето. Помага за възстановяването на пластичността на артериите. Шоколадът намалява нивата на лошия холестерол и повишава нивата на добрия. Ако всеки ден хапвате шоколад, има по-малък риск да получите инфаркт, показват някои проучвания.
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Георги Петов преди 1 месец
ШОКОЛАДЪТ - е прекалено вкусен и това подвежда. Наред със вредната захар, какаото във шоколада пхреидизвиква ЗАПЕК, което, преидполагам, малко хора знаят.