Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, полудявате потомствените овчари, когато ви каже някой, че не сте за столицата!Я марш!
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къде го тоя капацитет в Стрелбище?? там и сега е такава лудница, едната част от към бул България е тотално презастроена, а останалата част около парка освен да се застроят всички зелени площи и градинки ... това ли е плана за София?В Младост положението не е по-различно ... егати архитектите, егати чудото. Цялото Софийско поле стои празно, те пак в кварталите се оглеждат.
32
2
 
13
 
! Отговори
селски бек преди 4 години
Като гледам каква красота лъха от панеляците, по-добре да стоим далеч. Как е възможно на някого да му харесва? Толкова ли сте закъсали?
31
1
 
33
 
! Отговори
Топ малоумие в 21век преди 4 години
Не пишете "още 1 милион жители", а "и останалите жители" на България.
30
25
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
До мандрахерцИзвинявай, обаче с тези зелени площи вече прекалихте, това се превърна в някаква секта фикс идея. По света има паркове, отиваш там, разхождаш се, спортуваш и т.н., какви са тези зелени площи, каква е тази истерия, едва ли не между всеки жилищен блок трябва да има гора. Като ти е толкова важна зеленината се изнеси в някое село с къща с двор от няколко декара в крайна сметка.
29
12
 
14
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
То в шопските вени само синя кръв тече, не знаете ли?Ако не бяха взели грешното решение София да е столица, сега щеше да е колкото Кюстендил. "Шопска главА не моЕ се строшИ - ни приема, ни предава - ДРъвена"
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само герберите могат да приютят половин милион души в имотите си.
27
5
 
6
 
! Отговори
Провинционалист преди 4 години
До Жътварски, СофияА, тези които взимат 5-6 твои заплати какво да те правят - на конски вагон ли да те натоварят?
26
6
 
9
 
! Отговори
ALFIETA преди 4 години
До Жътварски, СофияНищо лично, но ако ги няма тези "зидаро - мазачи, чистачи, бетонобъркачи, общаци, продавачи, келнери, сервитьори, дистрибутори, шофьори, стъкломиячи, пицари, готвачи, телефонисти, кофражисти, масажистки, козметички и прочие", то тогава кой ще строи новите сгради, кой ще ти продава хляб в магазина, кой ще те закара до някъде с такси, кой ще ти сервира в ресторанта, при кой ще си правиш прическата и педикюра? Както казах, нищо лично!
25
1
 
14
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Това малко като рекордите - колко хора могат да се поберат в Трабант...
24
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В СОФИЯ ДА ЖИВЕЯТ САМО - ПОВТАРЯМ САМО ТЕЗИ КОИТО СА РОДЕНИ В СОФИЯ!!!! ДА СЕ ВЪРНЕ ЖИТЕЛСТВОТО , ЧЕ ТЕЯ МЙЕКАНИЯ МЕ ПОБЪРКВАТ , НАПЪЛНИ СЕ ТОЗИ ХУБАВ ПРЕДИ ГРАД САМО СЪС СЕЛЯЦИ !
23
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София трябва да се развива и обновява, това са естествени процеси в цял свят, населението се съсредоточава в големите градове, които са икономически, културни и т.н. центрове. Място има за всичко, за жилища, офиси, паркове, индустрилни зони и т.н., просто трябва да планира, регламентира и построй.
22
1
 
12
 
! Отговори
цжсжсжддссджсжжсдж преди 4 години
Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, брее ако това е вярно средното домакинство е от повече от 1000/55=18.18 човека. Бре големи домакинства то и в африка не са такива
21
1
 
28
 
! Отговори
мандрахерц преди 4 години
Може да стоят ако се въведе минимално изискване: 1:колкото разгърната жилищна площ- толкова зелена площ2: колкото апартаменти- толкова наземни парко места!И да строят колкото искат
20
9
 
30
 
! Отговори
Анонимка преди 4 години
И Варна, Бургас и Пловдив да се изсипат в София, така или иначе са тръгнали. Вече само мека реч чувам отвсякъде, баси ужаса. Ама да си купуват кутийки от 20 кв. м. по 60 000 евро, дреме ми. Ходя на работа с колело и не ми пречат кой знае колко, само говорът ме дразни и това, че понякога се отнасят, явно си мислят за селото и ми стъпват във велоалеята.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛУД
18
9
 
33
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Аз предлагам да се върне жителството.Всички селяни по родните места.Така малките градове няма да изчезнат
17
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали шопите излязоха на Орлов мост в 1990 г. и свалиха Петър Младенов и отмениха софийското жителство. Сега пък не можело всички да са в София.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жива да не бях
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при новото строителство в софия ако плюнеш през прозореца няма шанс да улучиш улицата -най вероятно съседката от съседния блок аке е решила да види какво е времето навън-толкова нъгъсто и извън всякакави нормативи се строи