Как да се научите да мислите нестандартно

Подхранвайте любопитството си
24 май 2019 11:00, Михаела Лазарова
11
Как да се научите да мислите нестандартно
Снимка: istock

Още в детска и училищна възраст системата и обществото ни научават, че да се впишеш в общото цяло е много по-лесно, отколкото да си индивидуалист с различно мислене. Единици са тези, които по природа се бунтуват срещу статуквото и не се страхуват да изразят инакомислието си.

Истинска загуба би било, ако човек осъзнава, че има различно мислене, различни идеи и стремежи, но не може да ги структурира, да ги изрази.

Ето защо трябва да се научим да мислим индивидуално, независимо и без да се влияем от чуждите нагласи. Умението да взимаме решения на база единствено нашата преценка ни дава огромна свобода, за която не сме подозирали досега.

Как да се научим да мислим независимо?

Практикувайте свободно писане

Тук идват въпросите „за какво да пиша?“, „не мога да измисля нещо“, „на каква тема трябва да е?“. Те ви спират от творческото ви начало, поставят граници, притъпяват креативността.

За да се научите да мислите независимо и свободно е необходимо да дадете воля на въображението си без предварителни граници. Когато имате нужда да помислите, просто седнете и започнете да пишете. Няма значение за какво ще пишете. Важното е да се почувствате свободни да го направите без предварително наложени рамки и граници. 

Подхранвайте любопитството си

Ако досега не сте го правили е време да започнете да търсите нови знания във всяка тема, която ви заинтригува. Важно е да не пренебрегвате теми и области от живота по предварителна презумпция. Вдъхновението може да дойде от всевъзможни канали. Трябва само да сте отворени да го посрещнете.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: успехкреативностидеи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, подложки, изтрили сте ми съобщението?!Що така?
9
1
 
1
 
! Отговори
Продължава преди 4 години
Има ги и психичните отклонения или менталните изкривявания, като социални заблуди или всякакъв тип социални отклонения. Примерно, че хетеросексуален мъж е социална конструкция, докато в същото време хомосексуална жена е нещо естествено и натурално. На другия край, в положителния смисъл, нестандартното мислене е резултат от повишено осъзнаване на реалността, което в повечето случаи е признак за повишена интелигентност.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тези, дето се раждат нестандартни: раждаш се празен лист и на него започва да пише всичко, включително и ти самия. Едно умение колкото по - отрано го развиваш, толкова е по - естествено за теб. Да е естествено нестандартното мислене за някого означава, че не е бил социализиран като малък. Да е бил социализиран и да може да мисли различно означава разширен мироглед или повишена интелигентност, а не нестандартност. Има и друг вариант - соципоатия или занижено осъзнаване на действителността.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като действате нестандартно. Каквото ти е в главата, това правиш. И обратно.
6
1
 
7
 
! Отговори
Глас от тоалетната преди 4 години
Като пеем в тоалетната.
5
1
 
3
 
! Отговори
SHTANGI преди 4 години
До Ко? Не!Щото са неудобни ве шматка.... ти явно си от удобните :D
4
5
 
4
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
"които по природа се бунтуват срещу статуквото" .... да де, ама в историята на човечеството такива хора обичайно попадат в затвора. А по напредналите криейтиви - в лудницата.
3
3
 
9
 
! Отговори
Тъпчалгар преди 4 години
Последната дума от заглавието на статията е напълно излишна.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни глупости. Човек е роден да мисли нестандартно. Това не се учи. Или го имаш, или не.Страшни простотии пишете в тая "медия".
1
3
 
25
 
! Отговори
Евгеника преди 4 години
Да си нестандартен в мислене и действия не се учи, дами и господа. С това се раждаш и с времето го шлифоваш или го оставяш да закърнее, следвайки безличната тълпа от посредственяци. Същото е като това дали ще имаш класа или ще си чалгарка и/или татуирано мутре. Пролите си предават гените като заразена кръв. Средата играе само ограничена роля, с някои неща просто се раждаш. Може да имитираш нестандартност, или висока култура, но тогава си личи от километри, че това е поза.