Хамбургерът - убиец на мозъка

Бързата закуска влияе негативно на мозъчната дейност
17 юни 2019 07:22,
27
Хамбургерът - убиец на мозъка
Снимка: Pixabay

Мозъкът старее от прекалената консумация на бързи закуски, най-вече хамбургери. Това са установили специалисти от Австралийския национален университет, съобщи сайтът MedicalXpress.

Още по темата

Кейти Пери се маскира като... бургер

Анализирани са резултатите от 200 изследвания
, които потърсили връзка между здравето на главния мозък, стареенето и фактори, свързани с околната среда, пише „Монитор“.

Учените открили убедителни доказателства, че нездравословното хранене и липсата на физическа активност за дълъг период увеличават риска от развитие на диабет тип 2 и влошават когнитивните функции, предизвиквайки деменция и атрофия на мозъка.

У хората на средна възраст невродегенеративните заболявания могат да започнат по-рано от обичайното и да имат необратим характер. Затова препоръките за намаляване на риска от деменция за хората, прехвърлили 60-те, на практика са безполезни. Специалистите препоръчват да се премине колкото е възможно по-рано към здравословно хранене.

Около 30 на сто от възрастните хора по света са с наднормено тегло или затлъстел
и, а над 10 на сто ще са засегнати от диабет тип 2 към 2030 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак глупости. Хамбургерът е хляб с печено месо и гарнитура. Няма нищо нездравословно в това. Виж - ако "хамбургерът" е Макдоналдс, Бъргър Кинг и подобните вериги, тогава имаме проблем. "Хляб" от ГМО брашно, глюкозо-фруктозен сироп, олио от ГМО соя + половината Менделеева таблица т.н "подобрители". "Месо" - неидентифицирана каша от кости, кожа, мазнини, химикали, ГМО соя. И като завършиш с една голяма Кока Кола става приказка.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бързата закуска убива мозъка. Бързата закуска може и бавно да се яде. Съдържанието на закуската убива мозъка. И как няма да го прави, като съдържа ГМО, хормони на растежа, медикаменти, препарати за пръскане... абе, цялата Менделеева таблица.От ядене на сандвичи до преди 30 години(предимно това се ядеше и тогава на работа и за закуска), никой не оглупя.
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре хамбургер отколкото мазна баница с косъм.
22
1
 
1
 
! Отговори
do 14 преди 4 години
Напълно съгласен този страх ни се налага отгоре къде от родители,къде от общество за да бъдем по-послушни,да не поемаме рискове и лесно да ни въртят манипулират.Тая наща образователна система е пълна глупост и безмислие,няма никаква свързаност с практиката.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
говорим за хамбургера направен вкъщи или този от веригите? има разлика...трябва да има разлика!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната доза секта псевдонаука.
19
1
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
Fast food винаги ще е актуален...за щастие американският тип fast food е на 4 място по популярност в Европа, след европейския (würst), Близкоизточния (дюнер), Далекоизточния (тайланд, китай и т.н.) и Латинския (мексико, испания)...
18
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До АнонименНе са ми били приятели, просто гледах новини.И поради каква причина тези деца говорят със страх за матурите си? Моето обяснение е ,че просто не са учили достатъчно!
17
0
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
Не, ами простите хора обикновено са и бедни и мързеливи и ядат джънк фууд. Така че зависимостта е обратна.
16
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От заглавието излиза, че хамбургският сандвич е напълно безопасен за българите.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Има и нормални бургери. Прясно телешка кайма, без никакво овкусяване, никакви подправки (сол и пипер се добавят след като се запече, защото иначе солта изтегля течностите, а пипера изгаря), хлебчета, зчържени с малъслце отдоло, кашкавал, леко запече лук, к.краставички и сосове. Работиш съм в ресторант с две Мишелин звезди и гурме бургеририте, са често свръх пикантни месо, и всичко останало, като го събереш има 5 лъжици с масло :D. Не са баш МcD левел, ама с близо
14
0
 
3
 
! Отговори
ХамбургерШпортферайн преди 4 години
Ако хамбургерът е дълбоко замразен и те замерят с него по кратуната, наистина е много опасен.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Моите съболезнования, за приятелите ти.Но стреса се усеща, определено. Вече сме го заложили от началното училище. Слушах малко дечица, коти със страх говориха за матурите си. Ако от сега ги научим, ьда с е притесняват за всеки документ, з всеки резултат и прочие... Не знам.
12
1
 
0
 
! Отговори
5523 преди 4 години
А дюнерите стимулират мозъка, така ли? най-полезни са чипсовете!
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е и едно от обясненията защо американците освен дебели са и т.пи. Всъщност фактите са са си факти, обясненията само са различни. Интересна ще статистиката за теглото и заболяванията на традиционните американци (родените в САЩ).
10
0
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
да внимаваме, има 2 типа хамбургери: промишлени (напр. McDonalds) и гурме хамбургери които нямат нищо общо с първите и като съставки и като вкус и са по скоро "slow food" отколкото "fast food"...
9
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 4 години
До АнонименНавремето хората се хранеха с пържена, печена и каква ли не храна и бяха здрави! Сега се хранят "здравословно" и доколкото си спомням за една седмица починаха двама млади човека от инфаркт?Въпроса не е в храната, а в стреса който нито се вижда, нито се усеща!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кой ви говори за вегани бе шмaтки...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Има значение как са обработени тези продукти. Пърженото като цяло трябва да се отбягва.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то днес и да си *** е модерно, ама защо трябва да се налагат твърдения на някои без доказателства?Дядовците ни са яли чевермета,шишчета,кебапчета и салати,като гледам до 90+ живеят без здравословни проблеми.Храната обаче истинска а не ГМО.Днес всичко е менте,затова има млади хора с инсулти и инфаркти.