Вегетарианци на път, но без самолет: 200 часа във влак и седмици на кораб

Двойка от Швейцария пътува до Австралия без летене с екологични подбуди
9 юли 2019 19:00,
35
Вегетарианци на път, но без самолет: 200 часа във влак и седмици на кораб
Снимка: Pixabay

Колко дълъг е пътят от Швейцария до Австралия? За Лоренц Кайзер и Джулия Фонтана е отнело 200 часа във влак и 2 седмици на кораб и 6-месечно планиране.

Пътят им до Австралия е минал от Червения площад в Москва, през планината Лаошин в Китай, понякога се е усещал като привилегия, а в други случаи като тест на принципите.

23-годишните младежи не шофират и не ядат месо, а преди три години решават, че не могат да оправдаят вредните емисии, които се отделят в атмосферата при летене със самолет. Лоренц бил особено изненадан да научи, че 60% от парниковите газове измерени от ETH Цюрих, университетът, в който и двамата са учили, идват от бизнес пътуванията по въздух.

Джулия посещава семейството си в Италия, пътувайки само с влак. Лоренц прави същото със своето в Германия. Когато той решил да прекара един семестър в университета в Лийдс във Великобритания, отишъл до там с влак, а Джулия му отишла на гости по същия начин. Ваканциите им са винаги до места, които могат да бъдат достигнати без пътуване по въздух.

"Ние пътувахме само в Европа и се катерехме, така че не беше проблем", обяснява Джулия.

Всичко това било лесно, докато най-добрата приятелка на Джулия, която живее в Сидни, не я помолила да бъде кума на сватбата й. Тогава Джулия била изправена пред дилема.

Дългата подготовка

Подготвяйки се за пътуването двамата решили, че имайки предвид колко време ще им отнеме, е по-добре да останат в Австралия цяла година. За Джулия това означавало да си намери работа там, а Лоренц решил да учи дистанционно, пише германската редакция на DW.

Докато проучвали влаковите линии, те установили, че могат да пътуват и с карго кораб. Все по-ясно било, че Джулия ще стигне до Австралия навреме за специалния ден на своята приятелка. Лоренц признава, че започнал да осъзнава мащабът на начинанието.

"Беше бавно осъзнаване, че всичко, което сме планирали последните месеци, ще стане реалност", обяснява той.

Така двамата поели на път миналия юни. Джулия тръгнала от Цюрих и се срещнала с Лоренц в Берлин. Напуснали Германия с влак към Москва, през Полша и Беларус. От там пътят им ги отвел през Русия, Монголия и Китай. Минали през Пекин, преди да се отправят към Циндао, откъдето хванали кораб към Брисбън, където пристигнали след 6 седмици.

"Вероятно най-запомнящите моменти за нас бяха на карго кораба", спомня си Лоренц. "Запознахме се с екипажа, инженерите ни разведоха из контролната зала", обяснява той. Празнували заедно с екипажа, помагали в кухнята и пели доста караоке.

Джулия дори научила корабния готвач да готви тирамису, а Лоренц направил картофена салата по рецепта на баба си за парти на кораба. По-късно някои от членовете на екипажа ги посетили в Сидни.

Екзотиката на вегетарианството

Друг паметен момент било кратко прекъсване на пътуването им в Иркутск в Русия, където се катерили край езерото Байкал. "Гората беше толкова гъста и тучна, пълна с насекоми и пеперуди", разказва Лоренц.

В друг случай 20-на новобранци от армията се качили в техния вагон и започнали да си говорят за политика.

"Бяха много заинтересовани да научат какво мислим за някои пипкави политически въпроси, свързани с Русия", обяснява Лоренц. Войниците им дали кафе и шоколад и въпреки протестите на двамата вегетарианци - консерва месо.

Това не бил единственият случай, в който отказа им да консумират месо озадачил местните. В Китай, абсолютно неспособен да разбере концепцията за това, че не ядат месо, един готвач ги поканил в кухнята си и ги накарал да посочат всяка съставка, която могат да ядат.

В крайна сметка пътуването им струвало €4 000 на човек, като по-голямата сума била за билета за кораба и визите. Лоренц изчислява, че пътуването им е произвело около 370 кг въглероден диоксид на човек. Според сайта Atmosfair, който изчислява отпечатъка, който полетите оставят след себе си, този на полета от Цюрих до Сидни произвежда 5.2 кубически тона въглероден диоксид.

Пътешествието им ги научило и на дисциплина. Когато акостирали в Брисбън, точно до пристанището се оказало и летището. Виждайки самолетите, които кацат толкова често, не можели да не си помислят, че биха могли да изминат целият този път за по-малко от 24 часа.

Сега се подготвят да тръгнат по обратния път. Съвсем скоро ще си хванат кораб от Мелбърн до Япония, откъдето ще тръгнат по различен маршрут през Китай и Русия.

Лоренц и Джулия са двама от 360-те души, които са твърдо решили да спрат или ограничат летенето си, присъединиявайки се към движението "No Fly Climate Sci". Много други взимат същото решение независимо.

Привилегията на трудните избори

Двамата са наясно, че промяната към по-екологичен начин на пътуване става баявно и искат да подчертаят, че спешността на климатичната криза изисква много по-дълбоко осмисляне на това как управляваме икономиките си.

"Въпреки че индивидуалните действия са важни, не би било достатъчно. Наистина имаме нужда от систематична промяна", обяснява Лоренц.

Те подчертават, че да могат да пътуват по този начин е огромна привилегия.

Много малка част от хората могат да си позволят лукса да замърсяват природата с емисии от самолет. По-малко от 20% от населението на света някога е пътувало по въздух. По време на пътуването си, те осъзнали, че са късметлии, защото могат да си позволят да птъуват свободно и безопасно по света, прекосявайки граници. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 4 години
трябваше да вървят пеша и да плуват... Останалото е минало далеч от екологичното.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата ще се подобрят ако големите консуматори на въглеводороди -самолети ,кораби , обществен транспорт станат електрически . Сега натискат автомобилистите ,но явно те не са големия замърсител.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двете амеби не могат да разберат, че с тях или без тях самолетите пак ще си летят и замърсяват. Ами много от вегетарианската им храна как е стигнала до тях? Пак с транспорт включително и самолетен - да спрат да ядат тогава бухахаха
23
0
 
2
 
! Отговори
а преди 4 години
Дайте линк към ютюб канала или новината е фейк, и да, знам, че в днешно време почти никой няма начин за заснемане на пътуването. /s
22
1
 
15
 
! Отговори
Върла Майна преди 4 години
И аз искам да се ширя половин година на околосветско пътешествие,дори съм готов само постни да са манджите.Ама не мога,майна,не съм меринджей,не съм синче на някой партиен деец,мама и тати бедни,не мога да им вися на врата и да смуча от труда им цял живот.И така,утре ще стана в шест,ще бачкам цяла седмица по дванадесет часа и накрая август пак ще трябва да тегля бърз кредит,за да се закараме с гаджето на море.Няма да е много еко,ама какво да се прави,и мръсния *** търсим развлечения,простете.
21
1
 
8
 
! Отговори
Пътя към ада преди 4 години
....е постлан с добри намерения.Няма по-опасно нещо от заблудените хора, които мислят че постъпват правилно!
20
2
 
4
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
Само така, промиването на мозъци работи, нямам търпение Бялата Раса да се СамоПогуби, всеки слаб организъм естественият подбор го самоотстранява!!
19
0
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"5.2 кубически тона" и спрях да чета, бате
18
2
 
10
 
! Отговори
гост преди 4 години
безполезни тревопасни, вместо да вземат да засаждат дървета след като се чувстват отговорни за природата те пътували като чувал с картофи 2 седмици, абе за нищо стават , заради такива безмозъчни същества човечеството върви към упадък
17
3
 
6
 
! Отговори
8 преди 4 години
Ако се гръмнат ще намалят най-много емисиите, а светът ще загуби двама *** - на това му се вика Уин Уин ситуация
16
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Според мен, това е много трудно да се установи кой колко кг въг. диоксид е изразходил.
15
0
 
15
 
! Отговори
Работещ преди 4 години
Е на това му викам безделници
14
1
 
7
 
! Отговори
ГОГО преди 4 години
Хайде да смятаме!!!Един човек370кг.въглероден двуокис,100човека със самолет 5200кг,по 52кг на човек!370 със влак и 52със самолет!!!!!Абе журналистката, като пишеш тези глупости поне изчакай да изтрезнееш!Наздраве!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помислихме за въздуха нас нас и решихме да намалим вредните емисии - дотук добре, а какво правим със замърсяването на водата. Или някой иска са каже, че круизните кораби не замърсяват. Дам не говорим кой работодател би позволил на работник да отсъства 6 месеца, защото опазва околната среда. Самолета пак ще излети, дори и с две празни места ....
12
0
 
21
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Хората са млади и е било приключение .. Ще пораснат, ще ги ошамари живота и едва ли ще мислят за подобни приключения ...
11
1
 
28
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Изборът какво да ядат, си е лично техен, но да го оправдават с някаква полза за екологията е дълбоко погрешен и подвеждащ.Въглероден диоксид отделя всяко живо дишащо същество, и това е така откакто свят светува.Веганите са по-вредни за природата, защото отделят в пъти повече метан от месоядните, а този газ е в пъти по-вреден от въглеродния диоксид и дори, в пъти повече разрушава озоновият слой на планетата.И с какво са те по-значими за екологията от месоядните индивиди?Значими са за медиите...
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"и 2 седмици на кораб"Корабът се е задвижвал от вълшебния прашец на феите.
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи са се отказали от самолета, за да не замърсяват въздуха... и... самолета не е излетял без тях ли 'кво?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Лоренц изчислява, че пътуването им е произвело около 370 кг въглероден диоксид на човек. Според сайта Atmosfair, който изчислява отпечатъка, който полетите оставят след себе си, този на полета от Цюрих до Сидни произвежда 5.2 кубически тона въглероден диоксид."===Сравнение на банани с портокали (килограми с кубически метри). Абе ей, тия 370 кг са за изхарченото електричество/гориво, за да превозят само вас двамата, реално електроцентралата харчи повече гориво, не произвежда само за влака.
7
0
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Очевидно корабът е бил електрически.