Кои храни могат да имат странен ефект върху психиката ни?

Сиренето може да е причина за нашето главоболие
Обновена: 31 юли 2019 16:09 | 31 юли 2019 15:58, Михаела Лазарова
6
Кои храни могат да имат странен ефект върху психиката ни?
Снимка: istock

Какви храни включва ежедневното ви меню? Вероятно съдържа полезни и не толкова здравословни храни и напитки. Според някои научни изследвания, твърде честата консумация на някои храни може да окаже определено влияние върху нашата психика, както отрицателни, така и положителни. С кои може да предизвикате главоболие и кои ще подобрят настроението ви, вижте в следващите редове.

Бял ориз и пуканки

Белият ориз е една от най-често консумираните храни и спада към групата на бързите въглехидрати. Когато го консумираме, нивата на кръвната ни захар рязко се променят, което може да доведе до отрицателни ефекти върху здравето на нервната система и мозъка. Ето защо, внимавайте с какви храни комбинирате белия ориз и в какви количества го хапвате.

Любимите ни пуканки съдържат протеини, фосфор, желязо, магнезий, помагащи на нервната система да функционира правилно. Пуканките съдържат и витамин В, който намалява риска от депресия и вредните влияния на стреса. Важно е какви пуканки консумираме. Дали нямат добавени вредни мазнини, захари, твърде много сол.

Риба тон и свинска мас

Риба тон е сред любимите ни. Най-често я добавяме към салати. Но забравяме, че някои видове риба тон могат да съдържат твърде много живак, който да доведе до проблеми с паметта. Също така някои видове от тон, съдържат и полихлориран бифенил - синтетичен химикал, който може да засегне хормоните и да наруши функцията на нервната система.

Дали да готвим със свинска мас или не? Свинската мас съдържа арахидонова киселина, която подпомага мозъчната функция. Някои учени смятат, че тази киселина помага и в борбата с алцхаймер.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Свинската мас полезна за мозъка?Ей, ами чумата по свинете?Е те сега оглупехме!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макови кексчета може би?
4
1
 
7
 
! Отговори
Това с ориза ме преди 4 години
разби..... китайците завлиите всеки 2 трябваше да е с проблеми в нервната система и мозъка....пък те жилави и дълголетни като бамбук...
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някъде публикувана ли е официално тази информация или е свободно съчинение?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Думите "яжте", "ядем" и подобни вече са заменени с уж по- интелигентните думи " хапвайте" , "хапваме" и т.н. Това го забелязвам във всяка статия, свързана с храна.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никои ...