8 неща, които не знаете за синеоките хора

Всички със сини очи имат общ прародител
50
8 неща, които не знаете за синеоките хора
Снимка: istock

Сините очи са главно действащо лице в много песни и поетични произведения и това не е случайно. Красотата им наистина е огромна. Но какво не знаем за тях? С какво могат да ни изненадат тези редки очи?

Всъщност, редкостта на сините очи зависи от това къде се намирате

В зависимост от географския район, в който се намирате, за редки се смятат както сините очи, така и кафявите. Например, в скандинавските страни рядкост са кафявите очи. Там почти цялото население е синеоко. Във Финландия 89% от хората имат сини очи, според World Atlas. Това си е наистина голям процент.

Сините очи не са най-редките в световен мащаб

Отново според статия, публикувана в World Atlas, сините очи заемат между 8 и 10 процента в световен мащаб. Зелените очи са най-редки. Само 2% от хората по света са зеленооки и живеят предимно в Централна, Западна и Северна Европа.

В сините очи няма син пигмент

Колкото и странно да звучи, синият цвят на сините очи не идва от син пигмент в тях. В сините очи има много малко количество меланин, който е значително повече в кафявите очи. При пречупването на светлината и възприятието ѝ от околните, очите на синеоките хора изглеждат сини без реално да са. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, че има региони в Западна България, където чистата бяла кожа и светлият цвят на очите са естествени и красиви. Най-много естествено светли хора обаче у нас има сред мюсюлманското население - и в Родопите, и в Североизточна България. Нашата земя е със смесено население, а специално Шоплука май са кумани, може и да греша.
18
3
 
0
 
! Отговори
Ема до 3 преди 4 години
Моля те сподели къде правят тази процедура и каква е цената?
17
3
 
15
 
! Отговори
Дрън дрън преди 4 години
До Анонимен 6Има разни нюанси на синьото и зеленото,има много красиви сини или зелени очи. Не си ли виждал бяло и русо момиче с наситено сини очи, почти тъмносини?Срещат се рядко, но ги има. В Шоплука на места има такива изящни хубавици, които освен красиви физически черти и пропорции, са на всичко отгоре и млечно бели, естествено руси и синеоки.Не знам кой къде се е спасявал при османското нашествие, но си мисля, че в Западна България са мигрирали жени с красота, селекционирана векове наред
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Да, всеизвестен факт е, че храненето променя пигментацията на косата на ФЕЦ... ОООО Я СЕ РАЗКАРАЙ!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VartianenПо-скоро е до рядкост, отколкото до нещо друго. Поживей малко в Осло и ше видиш, как 1 на 5 со боядисва чисто черна косата и как, не се води за нишо специално, да си рус със сини учи. Красотата, подобно на много други абстрактни концепции, подлежи на инфлация.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Да, но ги няма :)
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Говорят за човек живял преди 7 000 до 12 000 години. Крал Джон (британски крал, 1199-1216) има над 100 милиона наследници (по бащина и майчина линия). Почти всички американски президенти имат негови гени. Представи си гореспоменатия ...
12
5
 
11
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Виждам,че ми слагат минуси,вероятно заради връзката с Неандерталците.Това е наслагване от неправилните рисунки на Зденек Буриян и ранните описания правени на стар и болен индивид,които още стоят в учебниците.Всъщност те са ни превъзхождали във всичко.15% по-голям мозък,тела на олимпийски атлети,178 см среден ръст срещу 162 на Сапиенс преди 40 000.Дори са били по-красиви,според модерните,днешни критерии.И синеоки.
11
2
 
2
 
! Отговори
Вампир преди 4 години
Тъй като не мога да се погледна в огледалото и не излизам на селфита, ако има желаещи да ми кажат точния цвят на очите по-отблизо (да не са пили алкохол и да нямат хепатит).
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очите на Апостола са "сиви, почти сини", според известното описание, т. е. блудкави, но написано поетично и патетично. Което не го прави нито красив, нито некрасив. Красотата идва от погледа, а той - от психиката на човека. И най-хармоничните черти по наследство са противни при наркоман.
9
9
 
20
 
! Отговори
Какви са очите на преди 4 години
Апостола?Много ме радва как индивиди с целогодишна наситена пигментация съзнателно или не съскат от завист срещу по-светлите. И тук се намират такива. Едни се изрусяват, други си слагат лещи, все едно, че това ще ги разкраси. Тъмните, прецакани сте, сори.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-рядко срещани са албиносите, след тях - рижите. Русите и светлооките са по-редки, защото цветът се приспособява към средата, а най-добрата среда за живот на Земята е свързана с интензивно слънчево греене. На север слънцето е и по-малко, и по-слабо. Но ми прави впечатление, че напоследък у нас има много повече руси деца. Дали не е свързано с изкуственото им хранене? Или с нещо друго?
7
1
 
3
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Темата за общия прародител е нелепица,сътворена от авторите на компютърни генетични модели.Според тези модели най-стария мъж,генетичния Адам,прародител на всички е живял преди 275 хиляди години,а най-ранната *** се датира отпреди 75 хиляди години. Те просто игнорират различаята в генома,наблягайки на общото за да си доказват теориите.
6
4
 
19
 
! Отговори
Vartiainen преди 4 години
Радвам се и благодаря на предците си, че съм светъл, рус и синеок. Но, разбира се, трябва да се внимава с коя/кого си миксираш гените, защото в природата най-красивото винаги е и най-рядко срещано.
5
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледаш човек със светли очи, сякаш са избодени, ако иначе не е съвсем бозав. Момичето от снимката е силно боядисано, за да изглежда добре. Прави ми впечатление, че устните са намалени чрез червилото, което в случая е правилно.
4
3
 
10
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Сините очи са атавистичен остатък от смесването на генома на Хомо Сапиенс с Хомо Неарденталензис,случило се в Европа и то още преди глупостите за Изход от Африка, които искайки да ни изкарат африканци игнорират факта,че най-ранните изкопаеми останки на Сапиенс в Европа,в Гърция са на 225 000 г, а най-ранните в Африка,в Етиопия на 150 000,
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече им орожедури, за да си махнеш пигментацията и да имаш сини очи :)Чакан, да стана на 16 и майка ще ме води в клиника в Германия!
2
8
 
23
 
! Отговори
Blue преди 4 години
Синеоките са готини. Дори и да няма гърди, ако е със сини очи, пак е с едни гърди пред другите.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сините очи не са сини ... ".