Разкажи ни за себе си? Как да отговорите, ако сте на интервю за работа

Дръжте се естествено и неподправено
10 сеп 2019 22:45, Михаела Лазарова
21
Разкажи ни за себе си? Как да отговорите, ако сте на интервю за работа
Снимка: istock

На интервю за работа можете да бъдете „застреляни“ с всякакви въпроси, за които е добре да сте подготвени. Интервюиращите специалисти по управление на човешки ресурси и подбор на таланти ще ви разпитат не само за конкретното ви професионално минало, но и вероятно ще ви провокират с неочаквани въпроси, от чиито отговори до голяма степен зависи крайният ви резултат. Един от тези често срещани въпроси е „Разкажи ни за себе си!“

На пръв поглед този въпрос изглежда отпускащ и разчупващ атмосферата. Това далеч не е така, защото от това как ще изберете да се представите и в каква посока ще изложите резюмето на личността си, зависи мнението на интервюиращия за вас.

Една от най-големите грешки, които хората допускат е да замълчат, да погледнат встрани и да не знаят какво да отговорят. Нормално е да блокирате в такъв момент, защото не сте очаквали въпроса, пък и невинаги човек може да се сети за нещо оригинално, свързано с живота и личността му, за което да разкаже.

Другата грешка е да започнете да говорите надълго и нашироко за неща от живота си, които нямат нищо общо с работата ви и с уменията, които можете да предложите.

Как тогава правилно да отговорите на въпроса „Разкажи ни за себе си!“?

Трябва да познавате добре професионалната си история

На първо място се дръжте професионално. Не се впускайте в разкази за това как прекарвате петък вечер или на какви купони сте фен. Помнете, че това не е среща, а сериозен разговор, от който зависи професионалното ви бъдеще и развитие. Предварително си набележете някои свои успехи и постижения, които смятате за значими. Изтъкнете първо тях, когато ви поканят да разкажете нещо за себе си.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12, и сега е така.
17
1
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Научните степени през соца бяха, първо, под бройка, ако има нужда и щат. Сега - с лопата да го ринеш.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е сериозен разговор, няма да ми говорят на ТИ.
15
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 4 години
Да, работно място беше гарантирано. Но за един нищожен процент работа нямаше. Това бе вид наказание за семействата на някои дисиденти. Неотдавна имаше публикация за жена, юрист по образование, която през 70-те и 80-те години не назначават дори като чистачка, заради брат й. Но за тези неща през соца не се говореше.Сега има висшисти без работа, но не и тези с научните степени от соца или получени и днес в БАН. Те са "под крилото на Партията". Няма да те питам дали знаеш как се дават тези степени.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецатаВ бг интервютата често се провеждат от непрофесионалисти. Рядко са фирмите където ще ти зададат такива въпроси. Често повечето интервюиращи даже не са се подготвили, какво да те питат. Извода е за да те избере бг работодателя трябва да се представиш като работохолик и като човек склонен да работи извънредно и като човек който не се интересува от заплащането.
13
3
 
5
 
! Отговори
Шурето преди 4 години
Какъв майтап бе братко ...... това е горчивата истина и до ден днешен.
12
2
 
10
 
! Отговори
До Шурето преди 4 години
Ти може би пишеш това на шега, но аз знам един такъв пример от последните години на соца.Наивен, но амбициозен млад човек, завършил МЕИ, а преди това езикова гимназия, беше разпределен в Червена могила.След трите години работа там си потърси назначение в София и, със самочувствието на младеж с високи оценки в дипломата и знаещ два езика, отишъл най-напред в Интерпред.Първият въпрос, който му бил зададе, бил "Кой те праща, момче?"Отговорил "Никой".Другият се разсмял и казал "Тук не може така"
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като повечето работодатели не разполагат с подготвени HR специалисти, интервютата са доста забавни и свършват внезапно, когато стане въпрос за заплатата.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 8г интервютата бяха нормални , но имаше и нормални фирми и стойностни хора. Сега почти няма добри фирми и за добро място се явяват до хляда човека. Смешни хора правят интервюта и особено ако си на възраст и искаш добра заплата нямаш шанс. Най голям шанс има ако имаш опит до 5г и искаш заплата до 2000лв. Интервютата са смешни и са направо издевателство. Няма нови фирми, няма квалифицирана работа и съответно ниски заплати. Ако имаш връзки може да се уредиш на държавна работа .
9
1
 
14
 
! Отговори
Щурето и баджанака преди 4 години
Абе шуробаджанащина от всякъде
8
1
 
7
 
! Отговори
Баджанака преди 4 години
До Шурето: М дааааааа
7
1
 
23
 
! Отговори
Шурето преди 4 години
Разкажи ни за себе си, на кого си човек? Кой те доведе тука ? Те така стават нещата
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще стане, ако на подканящия въпрос на комисията "Разкажете ни за себе си?", вие отговорите "Е, нема па! Баба ми е казала с непознати да не споделям"
5
4
 
6
 
! Отговори
Мишето преди 4 години
Ем питаха ме лапам ли краставици, банани, *** и въобще за зарзават де.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат, да си дадеш фиша от последната заплата, че да видят, да не да се минат, ако ти дадът с 50 лева повече.Аз му викам, имам клауза за конфиденциалност от последната компания, оня ми вика - "Еммм шищооо уе човееек, да да видими".
3
2
 
33
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Пак копи пейст от някои американски сайт, в бг никой не задава такива въпроси, обикновено всичко минава така:Ти са къдье си работил...и ко много ли е голяма тая фирма, нашта фирма е по голяма , много ли ги разбираш раутите а?.. начи слушай ся ако ти се бачка идвай, обаче да знаеш че при мен се бачка....заплатата ли, ко за заплатата, *** ти май мноу наглеиш, аз като бях на твойта възраст си мълчах щото нищо не знаех, ти нищо не знаеш пък заплата искаш...
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по глупав въпрос от с какво се гореете най много и за какво не се гордеете дали са задавали на някой ейч ар където кандидатстваш за дърпане на количка в магазин защото си студент и те те питат за лични въпроси които не са свързани с работата ...
1
1
 
22
 
! Отговори
Мише, преди 4 години
Теб какво те питаха, когато кандидатстваше за работа?Ти какво им отговори?