Fake свят – "перфектните" хора в социалните мрежи водят до орторексия

Вманиачихме ли се по здравословното хранене?
Обновена: 20 сеп 2019 11:02 | 20 сеп 2019 10:25,
18

Поради натиск от обществено одобрение или от желание за успех в социалните мрежи, често се увличаме по здравословна храна и личности, които я рекламират. Полезното понякога обаче се превръща в мания, която понижава качеството на живот и вреди на човешкото здраве.
Още по темата

Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?

Може ли, следвайки Instagram и Facebook звезди, да станем жертви на орторексията - вманиачаване в здравословното хранене?

Темата коментираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по здравословно хранене Яна Данаилова и актьорът Павел Владимиров.

"Свидетели сме на огромен натиск, който социалните мрежи оказват върху хората. Непрестанното визуализиране на съвършени модели и издигане на красотата като основно качество, довежда до разрушаване на връзката между храната и здравето. Много често имиджите в социалните мрежи не са реални", предупреди Данаилова, която е майка на двама тийнейджъри.

Тя е на мнение, че когато детето е неуверено и търси себе си, а тялото му се променя и му излиза хормонално акне, виждайки съвършените мъже и жени то нарушава връзката си с храната.

"Зависи много от възрастта, самочувствието и възпитанието на самия човек. Вманиачаването изнервя. Повече те харесват като си по-небрежен. Във фитнеса избивам агресията и цялото напрежение от забързаното ежедневие", коментира на свой ред Павел Владимиров.

Според него въпросът е да не се прекалява и е много важно какви са хранителните навици на семейството.

"В България тренираме малко и не знаем какво да ядем", подчерта Владимиров.

"Диетата е рестриктивен хранителен режим, който е неефективен и води до йо-йо ефект. Хранителните разстройства са бум в съвременното общество. Те са изключително опасни и много трудно се преодоляват без професионална помощ", каза още Яна Данаилова.

По думите ѝ често чрез храната потискаме неувереността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Danny преди 4 години
Тези социални мрежи и перфектните тела и лайфстайли, които показват са бича за простия народ. Той не осъзнава, че фотошопа играе яко по снимките и че няма перфектни хора. За борба с тези явления трябва инвестиции във възпитание и образование. За жалост това, което виждам в БГ е обратното - чалгализация и култ към простотията. По темата сте поканили двама комплексари, които едва ли са подходящи да се изказват.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема според мен се корени в това, че хубавите девойки търсят определен дефицитен тип мъже. За останалите мъже избора е да се помъчат да доближат тоя дефицитен тип или да седят на сухо. Обаче дълго време на сухо не се седи и почват и трътките да изглеждат привлекателни. Съответно девойките нямат причина да се поддържат адекватно (все ще се намери някои закъсал) и заприличват на мечки преди зимен сън. После и хубавите девойки стават дефицит и изпъкват и те Ви кръговрат.
12
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 4 години
Мисля да ям това, което е яла баба ми, която е на 90, здрава като бик...и не ми почвайте с "ама баба ти е яла чиста храна", тая година засадих 30 корена домати....и лук и чушки и е голям кеф да гледаш как храната ти расте.....комшийката има домашни яйца...ми тва е истината.....ама сега вместо да копат ходят на фитнес.....в градината цял ден е фитнес и то на въздух.....
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбсолютно си прав за съжаление.Но всеки един, който е живял преди 30 години, може да потвърди това. Живея в близост до 2 големи училища и едно общоградско общежитие. Казвам ви! Не е истина колко заоблени и истински дебели деца има. Смея да твърдя, че са над 60%
10
0
 
4
 
! Отговори
Канибал преди 4 години
Хората с наднормено тегло са перфектните хора.Въпрос на вкус.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Механджийски: Ще те арестуват и осъдят за насилие над животно по еди коя си Европейска директива! Европейския Съюз не разрешава на гражданите си да отглеждат и колят животни, защото това е в разрез с интересите както на корпорациите, търгуващи с комерсиално, антибиотично, хормонално месо, така и с тези на химикофармацевтичните предприятия, които се грижат за вашето здраве!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зимата ще кача снимки на сланина с червено вино. Но първо ще трябва да си създам профил в инстаграм
7
0
 
20
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
А нещо за лайковете и как се депресират, ако малко хора им харесат поста? :)
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автора на статията най-вероятно е с наднормено тегло.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пишете глупави статии щото ставате смешни!!!Да отразяваш какво казал всеки идЕот те приравнява с него.
4
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Каза Яна Данаилова, а тя знае най-добре!
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перфектните хора в социалните мрежи водят основно до това да гледаш видеа за хранене и упражнения в Ютюб, докато си хрупаш чипса, и да си мислиш как ще се запишеш на фитнес и ще вземеш да ядеш по-здравословно, ама не точно сега, защото сега имаш много работа и още нямаш време.
2
9
 
15
 
! Отговори
БГ МЪРЛЯЧИ преди 4 години
АБЕ ХАРЕСВАТ ДА СА ПО НЕБРЕЖНИ ЗАЩОТО ГИ МЪРЗИ ДА СЕ ГЛАСЯТ И ПОТДЪРЖАТ, ТОВА СА МЪРЛЯЧИ ЛЕНТЯИ КОИТО ПРЕДПОЧИТАТ ДА СЕ МОТАЯТ НАСАМ НАТАМ ОТКОЛКОТО ДА ХАБЯТ ЕНЕРГИЯ ЗА ГЛАСЕНЕ, ТОВА Е, НЕ ЧЕ ХАРЕСВАТ НЕБРЕЖНОТО А ТОВА ЧЕ ГИ МЪРЗИ ДА СЕ ГЛАСЯТ ТОВА Е ИСТИНАТА
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не се връзва с реалноста, толкова дебели деца и в частност момичета никога не е имало по улиците, реални *** брат