Нов метод за изчисляване на кучешките години

Учени с нови открития за възрастта на домашния любимец
26 ное 2019 15:07, Ния Христова
4
Нов метод за изчисляване на кучешките години
Снимка: Pixabay

Американски учени изследваха как наистина протича съзряването при кучетата. Установиха, че преди да навършат две години, кученцата са вече на 40. След това започват да остаряват по- бавно, съобщи в. "Индипендънт".

При навършени три човешки години, реалната възраст на кучетата е около 50. След този период остаряването се забавя и 10-годишният лабрадор е на възрастта на един 68-годишен човек.

"Очакваната продължителност на живота на лабрадорите - 12 години, съответства на продължителността на живота на хората, която е средно 70 години" - казаха учените.

Специалистите от университета на Калифорния са изследвали възрастта на кучета чрез процеса на метилиране на ДНК, с който към нея се добавят молекули, активиращи или деактивиращи някои гени. С остаряването на клетките ДНК се променя и така учените са проследили биологичното им развитие, казват от БТА. Учените са работили със 104 лабрадора от различни възрасти.

След анализиране на резултатите, специалистите ги сравняват с тези на 300 човека.

Традиционната и позната формула за изчисляване на възрастта на кучетата е като една човешка година след втората се умножава по седем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Продължителността на живота на кучетата варира много в зависимост от условията и породата.Като правило най-малко живеят уличните кучета,едрите породи трудно прехвърлят 12-14г,обаче къщни дребосъци са истински рекордьори.Аз лично съм виждал пудел на 25 години,а се съобщава и за много по-стари!Така че тия мерки не са твърде верни...
3
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Глупости! Едно куче живее ако е здраво 14-18г. Човек ако е здрав живее обикновено 78-85г Винаги има и изключения!Средно една кучешка година се приравнява към 5-6 човешки.Всеприето е да се казва, че 1 кучешка година е около 7 човешки Съзряването на кучетата е бързо и женските още на 10 месеца могат да станат майки, а мъжките на 1.5г бащи, но това не означава, че са на по 50 човешки години.Хайде оставете животинките на мира, кое повече, кое по-малко зависи от гледането и правилното хранене
2
0
 
4
 
! Отговори
До 1... преди 4 години
Чети бе, главо прoста! Къде видя учени и зодии??
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учени и зодии в едно изречение е някакъв оксиморон...