Ледниците в Аляска се топят с рекордна бързина

Тази година се води като най- горещата, откакто се води статистика
10 дек 2019 22:00, Ния Христова
22
Ледниците в Аляска се топят с рекордна бързина
Снимка: Ройтерс

 В Аляска ледниците се топят с рекордна бързина. Тази година се очертава да е най- горещата, откакто се води статистика, съобщи БТА. Годината ще бъде запомнена с рекордни темпове на топене на ледници и покачващите се води на световните морета и океани.

Ледникът Лемън Крийк, който се намира близо до столицата на Аляска Джуно, бележи втората поредна година на рекордни загуби на маса от 3 метра, съобщи Луис Сас от Американския геоложки институт. От 40-те години на миналия век се води статистика за този ледник и неговото топене.

Топенето на ледника стига чак до върха, което означава, че няма натрупване на сняг, който да оплътнява леда. "Това е много лош признак за ледник", казва Сас по въпроса.

Ледникът Улвърин на полуостров Кенай, южно от Анкъридж е вторият рекордьор по загуба на ледна маса. За него се води статистика от 60-те години на миналия век. Сас казва, че "долната му част е напълно изчезнала".

В Националният парк "Фиорди Кенай" също се наблюдава силно топене. Преди време бившият президент Барак Обама посети парка с цел да привлече вниманието на хората към климатичните промени. Популярният ледник Беър, който е туристическа атракция в парка, е отстъпил назад с километър за 11 месеца.

Специалистите подчертават, че Току, ледник в Аляска, губи лед със скоростни темпове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха след смъртта на "приорочицата", много предсказания взеха да излизат. А тя дали е знаела за съществуването на Канарските острови? Вервайте им и се страхувайте, ето водата навлезе в коридора.
16
0
 
1
 
! Отговори
пепи преди 4 години
А теЗи ледници от основаването на земята ли са.
15
0
 
2
 
! Отговори
Бай Мангау преди 4 години
Да пратят Тиквата да разреши въпроса. Съществото разбира от всичко.
14
0
 
3
 
! Отговори
ha преди 4 години
Спомнете си какво каза Ванга - Канарите ке потънат. Това със затоплянето е добре, Варна ще бъде залята и ние от Провадия ще си имаме плажове. Тогава варненци ще идват при нас на море. Тогава ще им видя физиономиите, като им кажа 50-60 лв. на вечер. Найс, а?
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още преди 30 години казваха, че крайбрежните градове след 10 години ще са под вода. Е още не са.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може това да си е нормален цикъл на земята, време и е да се прочисти от отпадъците които са я пренаселили , един потоп пак ... и започва на чисто. Който се сети да построи корабът на ной 2 ще е късметлията
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента едва ли се топят тъй като е зима в северното полукълбо, продължавайте да плашите
10
3
 
2
 
! Отговори
Самуел преди 4 години
До номер 9От края на 60-те са първите предупреждения и съществуват около 4 климатични модела от тогава, които са смущаващо акуратни и до сега. Някой мислители смятат, че капитализма е в капан. От една страна той не е готов да предприеме спешни мерки защото е много крехък, а от друга ако не ги предприеме сега на по-късен етап вечния икон. растеж ще бъде пометен от глобалните промени. Ресурсите на бъдещето, ценни за вашите деца, ще са плодородните чисти почви и водоизточниците на сладка вода.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом трябва нека се топят .
8
2
 
2
 
! Отговори
Без кюмбета преди 4 години
Хайде още малко да се стопли, че тогава да спираме ГЗ.Идеята ми е да нямаме нужда от зимно отопление, че виж с какви отрови се пълни въздуха от кюмбетата на братчедите.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покрайбрежните градове и островите в цял свят до по малко от 10 години ще са под вода. Според някои изчисления това потапяне трябваше да се случи до 2050 година, но както вървят нещата ще се случи много по рано.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От19 67 година насам са направени много апокалиптични прогнози но нищо не се е случило до сега .Ай стига глупости писна ми вече.
5
2
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Това Турнберг ли го е туитнала?
4
5
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Мисля, че отървахме шансовете си, връщане назад няма вечеКакво връщане...? Ние ускоряваме темповете на самоунищожението си. Никаква световна война, никакъв метеорит, това е краят.
3
3
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Важно е обаче да ползвате колкото се може повече питейна вода. Да я пускате когато излизате навън и да не я спирате въобще. Така ни призовава Тръмп, който заплашва целият свят със американски санкции. Но важното е, че глобално затопляне няма!
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че отървахме шансовете си, връщане назад няма вече
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е кръговрата на живота без вода сме загинали и въглеродни емисии няма да има живот.