7 дейности, които са опасни за хора над 40

Трябва да сте по-внимателни с консумацията на алкохол
11 яну 2020 11:55, Михаела Лазарова
31
7 дейности, които са опасни за хора над 40
Снимка: istock

Когато навършите 40 години, тялото ви започва осезаемо да се променя. Физически и психически ви отнема повече време да се възстановите от различни дейности, с които сте натоварили тялото си. Имунната ви система трябва да работи по-усилено, за да успее да се справи с предизвикателствата, пред които сте я поставили. Мускулите и костите ви се нуждаят от повече почивка от натоварванията, а няколко чаши алкохол с приятели са в състояние да ви извадят от строя за няколко дни.

Не се чудете защо дейности, които преди са ви били присъщи вече ви затрудняват. Ако сте преминали в тази златна зряла възраст някои активности и практики ще трябва да бъдат ограничени, за да предпазите здравето и тялото си. Така ще сте в добра форма както физически, така и емоционално.

Кои са дейностите, които са опасни за хора над 40 и с тях трябва да се внимава?

Продължително седене цял ден

Заседналият начин на живот е вреден във всяка възраст, но след 40 започва да придобива пагубни ефекти върху организма. Прекарването цял ден в седнало положение на работа или вкъщи пред телевизора е едно от най-опасните неща в тази възраст, както и занапред. В проучване на UCLA от 2018 година се констатира, че възрастни между 45 и 75 години, които водят заседнал начин на живот, особено за дълги периоди от време, имат затруднения с паметта и формирането на нови спомени. Сърдечносъдовата система също е поставена в риск, което може да доведе до преждевременна смърт.

Контактните спортове са онези видове физическа активност, при които има контакт с други играчи, например футбол, баскетбол, волейбол. При тях могат да се очакват непредвидени ходове от страна на другите играчи, които могат да ви наранят. Травмите в тази възраст могат да доведат до трайни увреждания и по-бавно възстановяване.

Високоинтензивни тренировки

Упражненията с голямо натоварване и висок интензитет могат да бъдат опасни за здравето след 40-годишна възраст, защото повишават риска от тежки инвалидизиращи травми. Прекалено силовите упражнения могат да повишат значително риска от остеопороза при жените.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
След 40 г. лещата на окото започва да се втвърдява и не се акомодира така, както по-рано. Нарича се пресбиопия и затова са ти изписали очила. Колкото до болежките в глезени и колене и спорта, явно нямаш правилна техника. При мен също започнаха подобни неща след 45 г., посъветвах се с треньори, оказа се, че нямам добра техника. След 2-3 седмици нещата се оправиха. Звучиш доста отчаяно, а важното е да не се предаваш. Имам леля на 92 г., нищо не може да сломи духa й.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупавата статия, познавам хора на 55-60 години, младите ряпа да ядат, всичко е на състезанието на душата и навиците.
23
5
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Неподдържаните хора след 40 се разпадат тотално. Поддържаните започват да се разпадат след 45. За съжаление това е истината. На 47 г. вече ми изписаха очила и общо взето всичко на 20 г. го правех в пъти повече от сега! А съм спортен тип човек. Започнеш да тичаш и след една седмица те заболят глезените, след още една седмица те заболят и колената. Иначе и аз си поря жената като риба, само че вместо по 6 пъти като преди само по два пъти вече!
22
4
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 4 години
Ами добре, лека ти пръст.
21
6
 
10
 
! Отговори
На 47 съм преди 4 години
Аз лично определям един ден за щастлив, ако нищо не ме боли. Вие си спортувайте, деца раждайте, праветв се на млади, не яжте захар да се мумифицирате по-добре...аз съм пас, на тия години.
20
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19 Късно е да имаш семейство. Детето тръгва на училище. А женати го е родила до 30 годишна. Ти вече гониш 50 и като ходиш на родитетлска среща ще те мислят за дедо.. А към 6 клас . Ще те срам на родител. Среща.
19
8
 
12
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Даже и не ми се вярва че сте я публикували тази статия....днес ставам на 40!
18
28
 
13
 
! Отговори
ha преди 4 години
Пълни глупости. Аз съм на 40. И мисля вече да се задомя, защото 40 за мъж е много хбава, дори прекрасна възраст. Не се оплаквам от болки в колената или некви такива. В леглото мадамата си я поря кат риба, изкарвам добри пари. Що па да не взема да се задомя с лщбимата и да ми роди 102 деца. Ще си ги гледам всичките, имам пари, мога да работя. Прав и здрав мъж съм, к'во ми е? Ще храня посред нощ децата, ще си уважавам жената....Спрете се с тия глупости. Това дет сте писали е за Хамериканците.
17
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък да ви кажа, животът на 40-50 е най-сладък.
16
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моят по-смислен живот почна на 40. Децата - вече големи, кариера на ниво, не ми се налага къща да купувам, здравето е на 6, имам време за спорт и книги, завърших още една магистратура.
15
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия сякаш е писана от някой тийнейджър, за когото 40 години е старческа възраст. Сегашните 40 години не са като 40 години преди 100 години. Сега на 40 човек тепърва се развихря, а преди 100 години, животът ме е минал. Футбол, баскетбол - нищо не пречи да ги играят и хора на над 50 години, освен ако имат някаква конкретна причина да спрат спорта. Аз лично играх баскетбол до около 52 години, разбира се съвсем любителски. Спрях заради здравословен проблем несвързан със спорта.
14
6
 
25
 
! Отговори
Не са опасни преди 4 години
На 46 г годи започна прекрасния ми живот с втората ми 33 г съпруга и върша всичко опасно по седем пъти..
13
1
 
9
 
! Отговори
На гости с ракия преди 4 години
Празнувах от обят със седемдесет годишния набор рождения ден на 96 г. му тъст, към 24 часа си тръгнах подпийнал а те останаха да си допият. На следващия ден в 12 часа приятеля ми се обади от Черни връх, че не е спал добри и трябвало да се ободри.
12
0
 
20
 
! Отговори
Кака на 46 преди 4 години
До номер 10: Напълно съм съгласна с теб, проятелю. И моите спортни травми са от самонадеяността на младостта :). След 40 - по-умерено, по - разумно физическо натоварване.
11
3
 
33
 
! Отговори
близо 46 г. преди 4 години
Има и неща, които се променят към по-добро. С възрастта започнах да обмислям нещата по-дълбоко (не по-бавно), да взимам решения доста по-обмислено и информирано, без излишен риск. Не казвам, че съм помъдрял, но не действам толкова първосигнално. Всъщност, голяма част от нещата, с които се занимавам започнаха да се развиват в желаната посока на около 40 г.Всяка възраст има предимства. Виждал съм хора и на 20 г., които тотално са се предали. Това е лошо. Затова не харесвам статията.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментар 12 е от "близо 46 г."
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...защото всичко в тялото ми е било по-здраво и издържливо, възстановяването е по-бързо. Но всъщност, всички травми, които съм получил и последствията от които изпитвам сега, съм получил между 20 и 35 г. Не от друго, а от самонадеяността, която по-младото ми тяло ми е давало.А съветите в статията са писани от човек, който всъщност никога не е имал физически активен начин на живот. Не е виновна журналистката, че я е преписала, виновна е, че не знае и не мисли.
8
0
 
29
 
! Отговори
близо 46 г. преди 4 години
Аз самият след месец ще стана на 46 г. Има известна истина в написаното, но не съвсем. Да, някои неща се променят, но не само към лошо. Аз лично спортувам много, още от тинейджър. След 40 г. не намалих темпото, но започнах да спортувам по-умно. По-добро разгряване, по-добра техника, без рязко влизане в зоната на максимално натоварване и т.н. Познайте какво - всъщност така е трябвало да спортувам и по-рано. Нещата, които съм правил на 20 г. са били възможни само защото тялото ми е позволявало...
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбираме, че след 40 си вече взел-дал, да лягаш и да чакаш да умреш?То тъй или иначе повечето от тия дейности не са ми присъщи, ама айде малко по-оптимистично.
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъжете започват да поумняват, когато им спадне либидото. Високото либидо е съчетано с много рисково поведение. Центърът е същия, където е агресията. Неслучайно има минимален праг за заемане на най-високи държавни постове.