Какво се случва в тялото ви само след една прегръдка?

Повишават се нивата на хормоните на щастието
12 яну 2020 18:10, Михаела Лазарова
9
Какво се случва в тялото ви само след една прегръдка?
Снимка: Istock

Прегръдката далеч надхвърля интимния си смисъл. Тя е акт, който събужда цяла вълна от невероятни процеси в тялото, които ни правят не само по-щастливи, но и по-здрави. Различните видове докосване могат да имат невероятни ползи за здравето, както физическото, така и психическото и емоционалното.

Какво се случва в тялото ви само след една прегръдка? От рубриката на Az-jenata.bg „Знаете ли, че...?“ ще отговорим на този въпрос.

Нервната система се отпуска

Лекият натиск, който ръцете на човека, който ви прегръща, упражняват върху кожата ви, изпраща импулси към нервната система, които намаляват стреса. Това ви прави цялостно по-спокойни и намалява нивата на стрес в организма.

Подпомага имунитета

Здрава нервна система до голяма степен означава здрава имунна система. Между тези два сложни механизма в тялото има особена неразривна връзка. Затова понякога при силен стрес, нервност, проблеми или внезапни негативни ситуации имунитетът пада и се разболявате по-често. Ако получавате прегръдки по-често, това ще се поправи.

Ще спите по-добре

Прегръдките преди лягане помагат за по-добрия сън. Само 10 минути гушкане са достатъчни да помогнат за бързо заспиване и непробуден 8-часов сън през цялата нощ. Качественият сън помага за по-красива кожа, по-здрава имунна система, балансиран хормонален статус, възстановяване на тялото от възпаления, контрол на обмяната на веществата. 

Още по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 4 години
Най-приятно е (несъмнено) когато от към Входа те подпре голям, негърски и после внезапно последва...прегрътка!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Тук говорим само за духовната страна на нещата. Гаджето те е гушнало, но освен страст, знаеш ли какво друго го стимулира? Всичко е възможно.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"При всички останали не знаеш какво си гушнал и какво ти мисли онзи, който те гушка."Ако някой те гушка, от другите, извън семейството, нима не знаеш какво ти мисли? Дано само да не е от същия пол...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали затова казват, ако искаш да те обичат (или "ако искаш да имаш приятел"),вземи си куче.Или пеят:"Само майчино сърцееееможе истински да люби на светаааа".
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрах защо хората толкова често гушват котката или кучето си. За тях е сигурно, че не са лицемерни и не рискуваш да гушнеш своя прикрит враг или бъдещ предател.Вероятно майчината прегръдка е безопасна и искрена, поне в 99.5% от случаите. Донякъде и за бащината (бабината, сестрината, братската) прегръдка може да се каже същото. При всички останали не знаеш какво си гушнал и какво ти мисли онзи, който те гушка.