Най-влиятелният паспорт в света като произведение на изкуството

Новите японски паспорти включват картинки от изкуството укийо-е
Обновена: 5 фев 2020 14:51 | 5 фев 2020 14:51, Ния Христова
7
Най-влиятелният паспорт в света като произведение на изкуството
Снимка: Министерство на външните работи в Япония

Япония обяви новата концепция за облика на паспортите си. Новоиздадените документи ще включват картини от укийо-е майстора Кацушика Хокусай. Промените ще обхванат всички граждани, подали документите си след 4 февруари, пишат от Си Ен Ен.

"Укийо- е" е жанр в изобразителното изкуство, който представялава отпечатъци и рисунки върху плоско дърво, които представят всичко от театрални постановки и живопис до сумо бойци и дори еротични сцени.

Изображенията са били евтини за производство и широко разпространени в Едо (днешен Токио). Добили са популярност между 17-ти и 19-ти век. Картините са били най- популярни сред богатите търговци, можели да си позволят да украсят домовете си с подобни произведения на изкуството.

Новите паспорти ще изобразяват "Тридесет и шестте гледки от планината Фуджи", които са били създадени от Хокусай през 19-ти век. Серията от изображения включва една от най- известните в Япония укийо-е картини, която се казва "Великата вълна от Кангава".

Изображенията на новите паспорти ще служат като фон за страниците, които са предназначени за печати. Дизайна на заглавната страница ще остане непроменен.

Паспортът, който е с валидност 10 години, има 54 страници, изключвайки корицата. Всяка една от 24-те изображения от "Тридесет и шестте гледки от планината Фуджи" ще се използват като единствено изображение на 48-те страници, както за страницата за лична информация и колонката за виза.

16 от творбите ще се използват за 32-те страници на 5-годишния аспорт.

Външното министерство в Япония взе решението за новия дизайн на паспортите преди четири години. Обсъждани бяха традиционни японски мотиви като черешовите дървета и сцени от фестивали преди да бъдат избрани произведенията на Хокусай.

С наближаването на Олимпийските игри в Токио и Параолимпийските игри тази година, японците се стараят да популяризират културата си.

Организацията "Henly Passport Index", която периодично подрежда различните паспорти в света по липса на визи, цвят и цялостен външен вид, обяви първата си класация за новото десетилетие през януари.

Япония се намира на върха на списъка. Паспортите на страната предлагат пътувания без виза или временна виза при пристигане за невероятните 191 дестинации от цял свят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Японците са едни диваци,но не знам защо се митологизират като някакви изтънчени естети.Да си припомним техните извращения по време на ВВС-опити с био оръжие върху китайци,обезглавяване на американски пленници,зомбирани камикадзета...Да добавим и ядене на живи октоподи,калмари..сурово месо ..ритуални самоубийства
5
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
С долари/евро ще те пуснат във всяка страна.
4
3
 
17
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Япония е страхотна държава и който има възможост да я посети,там вясяка похарчена стотинка си заслужава!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влиятелен ли имате предвид или влияещ(въздействащ)?!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Свещен Гущер скрий се на сянка да не изгориш от силното слънце
1
14
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
И аз скоро със Норге паспорт ще обикалям светаАе поздрави от най-райското кътче на света Литлесотра,Норвегия