Как отбелязват празника на виното в Гърция?

Песни и богати трапези се отбелязва празника
14 фев 2020 21:38, Ния Христова
11


В началото на месец февруари в Гърция също се празнува Деня на виното, съобщиха от Bulgaria ON AIR. Гърция е родината на вечната напитка и Бог Дионис.

От ранно сутринта младите с песен известяват, че е денят на виното, а жените подготвят трапезата.

В село Мегали Панагия на Халкидики се вари боб. Празникът му започва със сервирането му по масите.

Преди хиляди години грозде се продавало навсякъде по този регион, но сега това е рядкост. Местните обаче бавно се връщат към винопроизводството.

Още по темата

"Целта на днешното празненство е не просто да бъдем заедно и да отпразнуваме богатата реколта от лозята на областта, а да сложим едно своеобразно начало на нашата тематична идентичност в туризма", казва Стилянос Валянос.

"Винен път"  свързва солун с община Аристотелос. Все по-често натам се отправят туристи, които имат желание да усетят и видят производството на вино във всичките му етапи.

Качеството
на виното от този регион е спечелило десетки награди. 95% от произвежданите всяка година 50 хил. бутилки се изнасят за Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
иванов преди 4 години
Това е писано от мисирка
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kompleksarski ganiofski komentari.napravo za smiax
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак комплексарски коментари пишат ***,траките са дали цивилизацията на гърците, само дето цялята класическа култура се крепи на гръцки учени и мислители без херодот и другите антични гръцки автори наследниците на древните траки дето драскат по форумите нямаше да знаят нито за орфей нито за залмоксис щото от пиене на вино им се губи граматиката
7
7
 
6
 
! Отговори
пфффф преди 4 години
и трифон ли си присвоиха крадливите малаки бре.........
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Напротив ,гърците в северна Гърция нямат нищо общо с българите,и това е така защото към 60-70% от гърците са наследници бежанци от Анадола след войната през 1921-22г.
5
10
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Вярно, особено в Северна Гърция има и кукери, играят се хора и т.н. Но гените на тези хора са български/тракийски/. Въобще днешните гърци са мноооого далеч от жителите на Древна Гърция.Даже до преди 35 години книжовният им език беше изкуствен, създаден от един българин? Евгени Вулгарис, съвременник на отец Паисий.Гърците си присвояват от траките името "елини", голяма част от митологията и боговете.Защо Омир възкликва - О Зевсе пеласгийски/тракийски/, царю додонски?Защо не пише "Зевсе елински"???
4
10
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Какво безобразие - Дионис е грък, аГърция е родина на виното! Какво незнание?! Траките са пили вино наколко хилядолетия преди гърците да се довлекат на европейския бряг от Етиопия и Египет.Дионис е тракийски цар, който е завлядял земите ча до Сев. Индия включително и е занесъл там цивилизацията/ариите/.Там се самообожествил.Един от епитетите му е "Загрей".Гърците пиели тракийското виноразредено с 4 части вода.Такива "ценители" са били Те даже са нямали ензима "алкохолдехидригеназа" и разреждали
3
11
 
10
 
! Отговори
гост преди 4 години
Некъв изкллючително неинформиран човек(да не кажа друга дума) е писал тази статия. Гърциия не е родина нито на виното, нито на бог Дионис.Гърция е родината на гръцката любов.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С пиене на вино, разбира се.
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дионис е тракийски бог откраднат от Траките