9 дни живее коронавирусът на телефона ни

Залепва за стъклото, пластмасата, метала...
14 мар 2020 16:05, Иванка Гъркова
41
9 дни живее коронавирусът на телефона ни
Снимка: Pixabay

Не пипай очите!

Не пипай устата!

Не дръж за дръжката врата!

Отваряй с лакът и със крак,

Ще се опазиш – няма как!

Този стих се появи в интернет пространството, след като коронавирусът започна да се разраства. В социалните мрежи излязоха вицове, песни и най-различни забавни видеоклипове, свързани с пандемията. С тях някои хора се опитаха да покажат, че трябва да мислим положително и да не се поддаваме на паника.

Под формата на шега, много известни личности припомниха, че миенето на ръцете е много важно. Специалисти пък изтъкнаха колко микроби се задържат по екраните на електронните устройства, които ползваме ежедневно.

Според едно от последните изследвания в Германия, цитирано от „Men'sHealth“, коронавирусът се прикрепя към метал, стъкло, пластмаса и други повърхности, като може да живее по дисплея на мобилния между 2 и 9 дни.

Данните от изследването, публикувани в изданието „Journal of Hospital Infection“, обединяват 22 независими проучвания за коронавирус. Те не могат да определят с голяма точност какво е натоварването на всички вируси върху екрана, защото нямат и достатъчно данни за COVID-19, но са категорични че дезинфекцията е единственият начин за предпазване след докосване на тази повърхност.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 4 години
От коя страна на стъклото , пластмасата и метала на GSM-а се залепва вирусът , че ми е любопитно ?И като се залепи , остава ли жив или не ?Или се ориентира към антената на GSM-а , за да се захрани с енергия ?Макар дотогава да е изпечен 1000 пъти от СВЧ-вълните на GSM-a ?!Иванке , що ни будалкаш , така ли си вадиш парите , че и на "Тиалото.бг" ни пращаш да го нахраним и него ?!Демек -"Ако не вярваш-питай брат ми -лъжеца ! "
34
1
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Коментарите са страхотни... някой много ме разсмиват. Давайте така малко да вдигнете настроението.
33
1
 
9
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Всесто пари за самолети да бяха ги вложили за нови затвори !
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От всичко казано е ОЧЕВАДНО че няма как да се опазим от този вирус !!Работете върху имунната система а на който му е писано да ритне камбаната ще я ритне така или иначе.Това е положението.Алкохол, цигари, вредни храни, лоша хигиена, замърсена среда, всичко това е покана за танц в гробищата...
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като добавим че увреждат и мозъка и половите органи и те май стават повече заплаха за човека отколкото нещо полезно.
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг лекарите говореха друго по-рано. Примерно директора на ВМА Радионов каза, че няма опасност от епидемия от корона, а д-р Кацарев каза, че вируса живее 2-3 мин. извън човека и е глупост да мият градския транспорт.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи трябва да забранят мобилните телефони и A1 и вива ще фалират а ще се върнем преди 1989 г. с кабелните. За какво им трябваше тая демокрация.
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ме е хванал коронавируса сигурно ! Постоянно ми стои твърд в ерекция и няма дами издържи сърцето още дълго.
27
3
 
19
 
! Отговори
Прокурор преди 4 години
А затвор за всяване на паника и разпространяване на непотвърдена информация ? Авторката да се позамисли ....
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Еми да речем че имам пряк роднина, микробиолог, който в момента работи точно над ковид19. И повярвай ми, знае много- Повече от теб и мен. Та от там знам.
25
0
 
5
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Вие съвсем ни взехте за балъци 😂😂😂😂😂
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а колко живее в маалата никой не казва! там изобщо някой проверява ли?!
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то излиза, че цялата Земя е атакувана масирано от този вирус, щом живее до 9 дни на дисплей. Ах тия извънземни, леле.
22
2
 
16
 
! Отговори
Това са глурости преди 4 години
Вирусът не оцелява повече от 30-40 минути върху неорганична повърхност или телесен предмет.Та, ако на някой телефонът му е толкова мазен и мръсен и всеки ден храчи и плюе върху него сигурно може да издъжи и месец. Върху един чист, нов телефон, изваден от кутията и инфектиран - вирусът ще издържи до 30-40 минути. Така твърдят вирусолозите.
21
5
 
10
 
! Отговори
Издържа, бря... преди 4 години
До Анонимен 22Издържа до +56 градуса. Как точно ще се разпространи в Северна Африка - там вече е от 30 градуса нагоре.А и иначе как ще вирее в човешкото тяло, чиято нормална температура е 36,5 градуса?Ние ще си правим гаргара с чай, ама ти си правиш гаргара с нас. Откъде ги изкопа тия данни за 26 градуса? Че и три десети, за да изглежда по-достоверно...:)))))))
20
1
 
6
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
От години говоря за това. Има стотици вируси и не взимаме достатъчно мерки с технологиите с които разполагаме. Всяка каса трябва да има UV дезинфектатор.
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие чувате ли се кви ги плещите бе? Че има висока виролентност ковид19,има. Но повече от 30 секунди на слънце не издържа. Умира на 26.3 С. Правете си гаргара с чай или топла вода. Пийте витамини и яжте плодове и зеленчуци. Стойте на слънце и чист въздух. Това е.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да.... вируса на неумностите вилнее из форума.Хайде сега една частица от около 0,5 микрона, колко трябва да се ускори, за да измине 4.5 км за 1 час.А и дори, да се изстреля, примерно, капка пълна с вируси, след 4.5 км, дали въобще съществува тест, с който да я открият.А един вирус, достатъчен ли е, за да предизвика заболяване, или все пак трябва някъква мин. концентрация?И как влияе горното на протичане на болестта? Но е по важно колко живее на телефона, нали!
17
2
 
19
 
! Отговори
Парите преди 4 години
И върху парите, които ползваме всички, пак живее толкова. Заради парите се разпространява толкова бързо.
16
0
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
искаш да кажеш в главите на шепата оцелели, нали?! които с нетърпение ше чакат кризата да отмине, че да могат с пълни шепи да си напазаруват произведено в китай, с безплатна доставка!!