Мъжете са програмирани да живеят по-малко от жените

Средната продължителност на живота на човек днес е 72 години
24 мар 2020 19:24, Ния Христова
32
 Мъжете са програмирани да живеят по-малко от жените
Снимка: Pixabay
Европейски зоолози откриха нови доказателства, че мъжете са програмирани от еволюцията да умират по-рано от жените. Резултатите от изследване показаха сходни различия в продължителността на живота у други 100 вида бозайници, живеещи в различни условия, предаде ТАСС, цитирана от БНР.
 
"Установихме, че самките сред бозайниците живеят средно 18,6 процента по-дълго от самците, като за половината от изследваните видове този показател надвишава 20 процента. Впечатляващо е, че различията не са свързани с по-голяма скорост на стареене при самците, а с по-малка смъртност сред представителките на нежния пол във всички възрастови групи", поясниха учените.
 
Според данни на Световната здравна организация средната продължителност на живота на човек днес е 72 години, като жените живеят по-дълго от мъжете. Международен изследователски екип под ръководството от Жан-Франсоа Льометр от университета в Лион, Франция, установил, че тази разлика в продължителността на живота не е уникална за човека особеност. Експерти отдавна са предполагали, че това е обща характеристика между повечето бозайници. Специалистите успели да стигнат до тези дании, след като комбинирали данни за продължителността на живота сред 100 вида бозайници, живеещи в 134 популации на различни места по света. 
 
Въпросната база данни дала възможност да се преценят продължителността на живота на самки и самци, рискът от смърт за тях и скоростта им на стареене в детството, зрялата и напредналата възраст. Самките сред почти всички видове бозайници живеят по-дълго от самците. Това е характерно за всички стадии от живота, а не само за напредналата възраст. Винаги има и изключения - самците сред летящите мишки живеят 20-30 процента по-дълго от самките. Това е характерно също за лемурите, зайците, морските свинчета.
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
До 27 Анонимен преди 4 години
Раждането не било критерий за превъзходство?! Ко, ко речи?! Теб коза ли те е родила? Защото човек четейки ти доводите натам клонят нещата - спорт, наука. В науката няма много жени, защото са принудени да се занимават с глупости, като например раждането на такива същества, които да се бият в гърдите подобно на Тарзан. Които иначе не би ги имало на този свят.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раждането не е критерий за превъзходство. Иначе и една коза щеше да е над мъжете. Критерий за превъзходство е директния двубой без правила. Защо всички олимпийски дисциплини са разделени на мъже и жени? Много просто - защото постиженията на най - добрите жени са по - ниски от постиженията на третокласни мъже - спортисти. Особено в бойните спортове, направо няма смисъл да говорим... Там любите мъж ще смаже световна шампионка с лекорта... И в науката е същото.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъжете не са програмирани да живеят по - малко. Стреса и натоварванията, на които са подложени са в пъти по - големи от тези на жените и затова умират по - млади. Стига с тези феминистки измишльотини. Писна ми от феминизъм... Трябва да се забрани със закон и да има ефективни присъди за него. По - опасен е от всяка друга идеология! И по - вреден!
23
2
 
3
 
! Отговори
До 12: преди 4 години
След 40 г. почват болести и не е живот. Мъжете не тежат и на здравната сустема и НОИ.======Нека не звучи като подбудителство към самоубийство, но ако си над 40, защо не освободиш "здравната система и НОИ" от тежестта за теб?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20 ИричекВажното е, като почине мъжа, част от пенсията му да отива при жена му.Ти ако беше жена и дaмcки пpeвpъзки нямаше да можеш да си купиш.
21
9
 
7
 
! Отговори
До 15 Анонимен преди 4 години
"това с пенсиите е супер несправедливо. Жените живеят 5 г повече, че и повече от 5, до 20-30 ще ви кажа аз, а да работят 5 г. по малко! Нали са равни, да ходят да работят и тежък физически труд!"Когато жените престанат да раждат тогава ще станат равни с мъжете. Засега жените превъзхождат мъжете. Затова и на тях е поверено продължението на човешкия род.Когато преценят, че е безмислено - ще го прекратят.
20
5
 
5
 
! Отговори
ГРЕШКА преди 4 години
Анализът на скелети от римски градове еднозначно доказва, средната възраст на жените е почти два пъти по-малка от тази на мъжете.Генетиката няма никаво значение, в случая условията на живот силно са се променили. Жените живеят сега при много по-добри условия, и даже тормозейки усилено мъжете...
19
7
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
От малки жените започват да страдат,, болки от периода, раждания, аборти...,, мъжете се чувстват непълни и си измислят войни, а когато няма войни тренират ръгби за да се пипат помежду тях. След четиресетте вече жените не могат да раждат и живеят малко и тъкмо свикват с хубавия живот и настъпва менопаузата и се започва горещи вълни и не знаят ни на кой свят са от тънцуването на хормоните..... И т.н и т.н....
18
6
 
3
 
! Отговори
Иричек преди 4 години
Важното е, като почине мъжа, част от пенсията му да отива при жена му.
17
0
 
0
 
! Отговори
Гениколог преди 4 години
Да ако знаете какви неща имат вече жените..
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уточнение: от жените СИ. Мъжете живеят по-кратко от жените си.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не сме програмирани, ама повечето работа води до по-къс живот.Голямо изследване.
14
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време са живеели по 700-800 години. Ама после като се увеличило населението живота станал по кратък за да избегне пренаселване и да има ресурси за всички.Продължителността на живота както и популациите на различни организми се регулира автоматично от природата. Ако даден организъм превиши лимитите - природата веднага взема мерки да намали популацията.Колкото повече се увеличава популацията толкова продължителността ще става по малка.Ако хората станат 20 милиарда ще живеят средно 40г.
13
10
 
15
 
! Отговори
мъж преди 4 години
това с пенсиите е супер несправедливо. Жените живеят 5 г повече, че и повече от 5, до 20-30 ще ви кажа аз, а да работят 5 г. по малко! Нали са равни, да ходят да работят и тежък физически труд!
12
3
 
5
 
! Отговори
ЕДИН МЪШ преди 4 години
*** откъдя на къдя ва?
11
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не се мъжете да бачкат хамалския труд, жените са нула. Не стига че спират да раждат преди 40 г. и след 40 г. от жените не дават почти нищо на държавата освен, че ядат ресурсите за децата. Мъжете поне могат да правят деца до 80 г.
10
6
 
20
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Еми как да искаш да живееш повече,като всеки ден те тормози психически!Гладна съм,не съм гладна,жадна съм,не съм жадна,топло ми е,студено ми е,и бе ми се,не ми се и бе и т.н!Не знай за какво реве,не знай за какво те обвинява и т.н!
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пореден феминистки триумф.
8
0
 
3
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 4 години
Много актуална и навременна статия , няма що !Ако не са английските учени , ще са европейските зоолози ! Всъщност тези зоолози шо не си гледат там животните , за които са учили ( предполагам) , а се бутат там дето не им е работа ?Аха-а-а , знаели са , че ще ги цитират бг журналисти !
7
4
 
17
 
! Отговори
ХАХ преди 4 години
Тия откриха топлата вода - мъжете в хода на историята се ядосват повече, пият повече, воюват повече, хвърлят се в екстремни дейности повече и т.н.От друга страна се ядосваме повече, тъй като обикновено мислим за проблемите, а за разлика от повечето принцеси не чакаме да се разрешат от себе си.Да не продължавам, че става смешно и излишно.