По време на пандемия: Защо панически се презапасяваме?

Много от големите магазини бяха атакувани заради коронавируса
24 мар 2020 20:22, Дарена Найденова
22
По време на пандемия: Защо панически се презапасяваме?
Снимка: iStock

През последните няколко дни хората се редят на опашки пред големите супермаркети, за да се запасят с най-необходимото. Паническото пазаруване започна след като беше обявено извънредно положение и се наложи мярката социална дистанция в повечето страни по света. Целта е да се спре разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Една от най-купуваните стоки беше тоалетната хартия, като в някои пазарски колички се забелязваха два-три пакета. Други неща, които хората взимаха, са стоки от първа необходимост като ориз, захар, брашно, плодове и зеленчуци. Въпреки уверенията, че хранителните магазини няма да затворят и че храна има за години напред, хората все пак решиха, че е време да се презапасят.

Според експерти, паническото пазаруване се случва, защото мозъкът е навлязъл в т.нар. „оцеляващ режим“, който взема превес над рационалното мислене. Д-р Али Фенуик, който изследва човешкото поведение, казва пред „Insider“, че има четири причини, поради които хората усещат нуждата от презапасяване.

1. Оцеляване

По време на несигурна или заплашителна ситуация, по-примитивната част на мозъка може да вземе превес. Нейната най-важна задача е да ви поддържа живи на всяка цена. Това се нарича инстинкт за самосъхранение и е по-силно изразен при някои хора. Често той се проявява при подобна ситуация като пандемията от коронавирус.

Тази примитивна част потиска рационалното мислене и въпреки обещанията на правителства, че храната няма да свърши, много хора не го приемат за истина. Повечето от нас не са преживявали нещо подобно на настоящата здравна криза и затова купуват повече храна от обикновено, за да са сигурни, че няма да останат гладни.

2. Ефектът на недостига

Оскъдността на някои продукти кара хората да ги смятат за по-ценни. Затова често те не гледат и цената на стоките, а се опитват да стигнат до тях преди някой друг. Това може да ни накара да вземем нещо, което не ни трябва или не искаме, но виждаме, че се купува от други хора.

Именно тази част от психологията на хората може да обясни и огромното желание за тоалетна хартия. Въпреки че най-вероятно няма да имате нужда от тези 60 ролки, вие сте по-спокойни, когато ги имате у дома.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 години
СТАЛИНГРАД грана на вожда издаржа 10000 дни блокада в студ вие тука ревете за тоалетна хартия
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък съм се запазил с Маски фул,търся само булка азиатска да ми"шета"!!!
15
2
 
3
 
! Отговори
Сандокан преди 4 години
Нe вcички кoитo глeдaт и cлушaт БНР,БНТ,Btv,Канал3 & NОVА ca прaзнoглaви ceляндури, кoитo мoгaт тaкa лeкoвaтo дa ви ce "хвaнaт" нa мaнипулaциитe !Дoceщaмe ce чe тoзи Пухльo в унифoрмa c прoзвищeтo "Плeвнeлия 2" гo глacитe зa зaмecтник нa Пaдишaхa, при гoтвeнoтo oт вac бъдeщo . . .Вoeннo пoлoжeниe !При пълeн кoлaпc нa държaвaтa и глaдни бунтoвe в cтрaнaтa !Врeмeтo кoгaтo уcпeшнo Тиквунe, щe приключиш cъc злoщacтнaтa си пoлитичecкa кaриeрa, зa дa ce cъбeрeш c твoятa изгoрa и дa изхaрчиш oткрaднaтoтo
14
1
 
4
 
! Отговори
Много ясно преди 4 години
Като види гепибойко да ти говори да не се запасяваш и кво праиш,а.ами запасяваш се.но иначе си го обичаме и му вярваме.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото ни е страх,че ще умрем от глад и жажда,ако сме все още здрави,ако сме болни там по пътя към смъртта нищо не ни трябва,тръгваш сам и гол,само дано е бързо и не боли!
12
3
 
9
 
! Отговори
Зомби преди 4 години
1.Няма пандемия(когато минимум 20% са болни)2.Прекалява се с гледането на манипулативни новини3. Овцете им е най- хубаво преди да ги заколят да ги острижат с приспивна песен4 .Носете си намордниците(маските) и вярвайте,че скоро ще излезем от " пандемията"
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запасяването трябва се прави в спокойни времена а не като започне кризата.Истинските ПРЕПЪРИ както ги наричат в САЩ винаги са подготвени. Имат запаси от храна, вода, гориво, лекарства, оръжие за самозащита и въобще всичко което се сети човек така че да могат да изкарат в изолация години наред без да се налага да излизат от бункерите.Има и мобилни препъри-номади. Те носят всичко със себе си и залагат на високо проходими автомобили с пълно оборудване така че да живеят далеч от цивилизацията.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Презапасяването е, за да се излиза по-рядко, а не да се ходи всеки ден до магазина. Особено като на някои места трябва да чакаш час само, за да влезеш в супермакета. Защо е толкова трудно да се разбере това не знам? Нали казват, че няма недостиг на продукти, какъв е проблемът тогава?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ами цените всяка седмица растат и няма спекула!
8
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ИМА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И ЗАТОВА СИ ВЗЕХ НА ПРОМОЦИЯ 16 РОЛКИ ВЧЕРА
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На стаден принцип. Виждаш, какво правят другите и правиш същото следваш стадото.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента всичко е внос дори картофите цялата селскостопанска продукция идва от Европейския съюз сега там като се ограничи производството и няма да има износ познайте какво ще стане като нашето производство не надхвърля 20%скока на цените ще е да не казвам двоен че и троен ако се задържи вируса няколко месеца и ще втасаме
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото ако опре ножа до кокала, държавата ни е калпава и няма да направи нищо за обикновения човек. Знаем синя много добре татковината и затова всеки оцелява по единично
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ли ?Щото могат да хлопнат кепенците все пак и най-мега,хипер супер маркета е просто една голяма барака от боядисана гофрирана ламарина с изолация. Събират щандовете и след два часа внушителната като размери сграда почват да я разглобяват. Пак ще се стои на 2 километрова опашка за 1 хляб и пакетче масло.Ако въобще го има.Бг е Европа ама в Ориента .Днес например в магазинът някакъв униформен си свали маската и почна да киха и да кашля върху всички.Къде в Европа го има тва?Не сме в Европа.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Презапасяваме се, защото ако ни кажат като в Индия, никакво напускане на дома, тогава какво ще правим.
2
10
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Защо се презапасяваме ли?:):):)Ами защото имаме пари:):):):)Пенсионерите и те изкараха пачките къде иначе ги метат на алоизмамниците от балконите:):):):)Ако хората бяха бедни как щяха да се презапасяват?С трици ли?:):):):)
1
15
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
По-примитивните хора се презапасяваха.