Коронавирусът влияе и на цикъла

Може да е по-тежък и дълъг
1 апр 2020 23:09, Ивета Иванова
20
Коронавирусът влияе и на цикъла
Снимка: Pixabay

Коронавирусът промени много неща за нас - излизанията навън, храненето по ресторанти, ходенето на работа или училище. Пандемията може да стресира някои хора, да влияе зле на психическото им здраве, да ги кара да вземат повече предпазни мерки.

Но се оказва, че тя влияе и на цикъла при дамите. Стресът и напрежението, които идват от ситуацията, оказва влияние на менструацията, без дори да осъзнавате. "Стресът може да повлияе и на менталното, и на физическото здраве. Стресът може да окаже влияние и върху менструалния цикъл", предупреждава д-р Сара Толер пред британския "Cosmopolitan".

Може да забави или спре цикъла
 
Ако ви закъснява, не бързайте да се плашите, че чакате бебе. Може това да е заради стреса от пандемията. "Стресът активира хипоталамичната-хипофизно-адренална ос в организма. Това активиране стимулира освобождаването на стресов хормон, кортизол, и освобождаването на кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH) ", обяснява лекарката.
 
Тези три неща помагат на организма да контролира отговора си към стреса. Но високото освобождаване на кортизол потиска запазването на нормалните нива на репродуктивните хормони, което води до необичайна овулация и може да промени цикъла. Дори е възможно през някой от месеците изобщо да не ви дойде.
 
Може да промени дължната на цикъла
 
Стресът, който преживяваме всеки ден, може да повлияе и на дължината на цикъла ви. Проучвания за стреса върху медицинските сестри, показват, че има връзка между високите нива на напрежение и ановулация - ненастъпване на овулация. Големият стрес прави и менстуралния цикъл по-дълъг от обикновено.
 

20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дреме ми на дедовия
5
1
 
3
 
! Отговори
кой преди 2 месеца
Филми, филми.,
.......
4
5
 
5
 
! Отговори
Taliban преди 2 месеца
ДА НА ЖЕНА МИ ЦИКЬЛА СПРЯ НА50 ..ДНЕС ПАК И ДОИДЕ.УРАГАН НА 58. ЛЮБОВ МОЯ ТОЗИ ВИРУС НИ ПОДМЛАДИ
3
1
 
6
 
! Отговори
овулация преди 2 месеца
Може, ама не вЕрвам
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупостите нямат свършване. Тия драскачи за нищо не стават.
1
5
 
21
 
! Отговори
А бе преди 2 месеца
Това ли е проблемът на човечеството? Че на Пена ще и дойде на 15-ти, вместо на 18-ти. Няма да спя тая нощ да го мисля тоя проблем. Егати...