Продължителното стоене пред компютър ни вреди. Ето как?

Заседналият начин на живот влияе негативно и на психиката ни
3 апр 2020 21:00, Иванка Гъркова
10
Продължителното стоене пред компютър ни вреди. Ето как?
Снимка: Pixabay

Социалната изолация е повече от необходима в борбата с разпространението на коронавируса у нас, но води до по-заседнал начин на живот. Работата на компютъра в продължение на няколко часа, както и оставането пред телевизора и телефона след това, могат да доведат до редица здравословни проблеми.

Болки в гърба, схващане на врата, главоболие, замаяност, зачервени и възпалени очи... Това са част от страничните ефекти, които причиняват електронните устройства, особено ако сме на твърде малко разстояние от тях. От друга страна гледането на филми и липсата на движение бавно ни разболява.

Как ни влияе заседналият начин на живот?
След тютюнопушенето, вторият най-голям рисков фактор за развитие на незаразни болести, е продължителното седене на едно място. Проучванията в САЩ показват, че има близо 5,3 милиона смъртни случая заради заседнал начин на живот, като тези заради прекомерната употреба на цигари са 5 млн.

"Ние просто не сме създадени да седим на едно място за дълго време. Но когато го направим, тялото ни просто преминава в режим на изключване". Това коментира д-р Антоанет Янси, която години наред изработва системи от упражнения за повече движение у дома и в офиса. По нейните думи, продължителното стоене е най-опасно за сърцето и може да да доведе до бавна смърт – нещо, което повечето от нас не осъзнават, когато се обездвижват.

Тези дни много хора са си останали у дома. Независимо дали им се налага да работят на компютъра или просто си почиват, те не бива да допускат да се излежават или застояват твърде много пред електронните устройства.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Cunterstrike преди 4 години
Вярно е, ако дълго време стоите на едно място, ще ви застрелят брутално.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек не е създаден за съвременния свят.Леко по-леко света, който е създал, ще го убие завинаги.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес заведох детето на очен лекар , оказа се зачервени очи от спукани капиляри поради претоварване от дистанционто обучение пред компютъра....Капки, хапчета и.т.н
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ела го кажи на шефа ми... аман от вашите простотии
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа не излиза!
4
0
 
8
 
! Отговори
Не правете това преди 4 години
Номерът е да не ядете докато цъкате на компа.А то си е изкушение!Има един много як чипс "рафълс" с кетчуп пълен е с натриев глутамат пръстите да си оближеш направо.И кроасани с шоколад отвън и отвътре поне 2-3.И желирани бонбони.От ония с плодов сок.И литър кола.А филмът е едва в началото как да не си врътнеш едни хубави мазни пуканки с много палмово масло ухаещи на истинско масло? И после едни лекси маслени кроасанчета от ония дет се топаят в устата.И след месец 5-6 кила нагоре...
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше интернет, къде щяхме да четем анархическа литература и кой калибър коя свина поваля?
2
4
 
12
 
! Отговори
Споделено преди 4 години
Четете книги на хартия, успокоява нервите.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излизай!